Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Καθυστέρηση λίγων ημερών για την έκδοση του ομολόγου 5ετούς διάρκειας - Για πρώτη φορά μετά το 2014

Σύμφωνα με πληροφορίες θα καθυστερήσει για λίγες ημέρες η έξοδος της Ελλάδας στις αγοράς λόγω κάποιων τεχνικών προετοιμασιών που σχετίζονται με την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου πενταετούς διάρκειας.

Αν και από το υπουργείο Οικονομικών και τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν γίνονται ανακοινώσεις για το θέμα, τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο CNN Greece πως η έκδοση ενδεχομένως να ακολουθήσει της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 20 Ιουλίου.

«Δεν έχουμε καμία πληροφορία σχετικά με την έκδοση. Αν άνοιγε το βιβλίο θα το γνώριζαν οι primary dealers. Ακόμη γίνονται προετοιμασίες», ανέφερε ανώτατο τραπεζικός στέλεχος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί σήμερα επί του θέματος μέσω του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπρόσωπου Δημήτριου Τζανακόπουλου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη φημολογούμενη έξοδο στις αγορές, κυβερνητική πηγή σχολίαζε τα εξής: «Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Να σημειωθεί πως οι αγορές δείχνουν ανυπομονησία για το νέο ομόλογο. Σήμερα το δεκαετές ομόλογο καταγράφει απόδοση 5,3%, ενώ η διαφορά απόδοσης σε σχέση με τον γερμανικό ομόλογο αναφοράς, το λεγόμενο spread, είναι στις 474 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2014. Η απόδοση του διετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη διαπραγμάτευσης του σχετικού χρεογράφου.

Δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, την πρώτη μετά το 2014, θα επιχειρήσει εντός των επομένων 24ώρων η Ελλάδα.

Η έξοδος θα γίνει με την έκδοση πενταετούς ομολόγου και στόχος από την πλευρά της κυβέρνησης είναι να αντληθούν κεφάλαια 3-4 δισ. ευρώ, αλλά το επιτόκιο να είναι χαμηλότερο από την απόδοση 4,95% που έχει πιάσει το 2014 το ομόλογο που εκδόθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι το ομόλογο που θα εκδοθεί να ανταλλαγεί με το ομόλογο Σαμαρά, δηλαδή όσοι έχουν ήδη τοποθετηθεί στο 5ετές ομόλογο Σαμαρά θα τους ζητηθεί να αντικαταστήσουν τους υφιστάμενους τίτλους που λήγουν το 2019 με νέα ομόλογα, τα οποία θα λήγουν το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτόκιο που προσδοκά να πάρει η Ελλάδα στην έκδοση του 5ετούς θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο, κοντά στο 4,7%, με τους αισιόδοξους να κάνουν λόγο ακόμη και για επιτόκιο στην περιοχή του 4,50%-4,60%.

Σημειώνεται ότι το πενταετές ομόλογο που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014 είχε επιτόκιο 4,75% αλλά η τιμή αγοράς του ήταν κάτω του 100% της ονομαστικής, δηλαδή η καθαρή απόδοσή του ήταν περί το 4,90%.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 2,1 δισ. ευρώ περίπου στους κατόχους του τριετούς ομολόγου που εκδόθηκε το 2014, ενώ την Πέμπτη θα πρέπει να αποπληρωθούν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  3,85 δισ. ευρώ .

Πάντως, το κλίμα για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές είναι θετικό, κάτι που προέκυψε και από τις επαφές που είχε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Λονδίνο με εκπροσώπους επενδυτικών fund ενώ ενισχύεται και από τη σύσταση της Κομισιόν η Ελλάδα να βγει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Από την άλλη πλευρά αρμόδιοι οικονομικοί παράγοντες κάνουν λόγο για έξοδο της χώρας στις αγορές με διατηρήσιμους όρους. Δηλαδή η έξοδος να γίνει όταν θα είναι εφικτή η μόνιμη πρόσβαση στις αγορές με χαμηλά επιτόκια ενώ τη συνδέουν και με την τρίτη αξιολόγηση από τον Σεπτέμβριο, η οποία θα πρέπει να κλείσει άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις για να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα και για την οποία επικρίθηκε έντονα από κυβερνητικά στελέχη, ότι είναι νωρίς για έξοδο στις αγορές, αλλά και του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, σύμφωνα με την οποία «η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές χρειάζεται να γίνει με τρόπο και συνθήκες τέτοιες οι οποίες υποθάλπουν μια διατηρησιμότητα και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να είναι ένα μοναδικό σημείο και μετά να αλλάξουν οι συνθήκες και να πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή».

Πάντως δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η έξοδος έχει καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, καθώς η επιβάρυνση από του ελληνικού χρέους θα είναι μεγάλη, απόρροια της μεγάλης διαφοράς που έχουν τα επιτόκια δανεισμού. Για να γίνει αντιληπτή η διαφορά μεταξύ των επιτοκίων που δανείζεται σήμερα η χώρα και των επιτοκίων που μπορεί να εξασφαλίσει από τις αγορές, επισημαίνεται ότι ο δανεισμός από τους επίσημους πιστωτές κοστίζει κατά μέσο όρο 1,8%-1,9%, ενώ τα νέα δάνεια του ESM εκταμιεύονται με 0,85%.

Κυβερνητική πηγή: Αποκλειστικό κριτήριο για την έξοδο στις αγορές η βέλτιστη διαχείριση του χρέους

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη φημολογούμενη έξοδο στις αγορές, κυβερνητική πηγή σχολίαζε τα εξής:

«Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags
Back to top button