Εκτός από μια παράμετρο που διαφοροποιεί τα πράγματα και αυτή η παράμετρος είναι η Γαλλία συμπληρώνει ο καθηγητής.
Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μια ιστορία όπως με το Κυπριακό, όπου από πολλούς φημολογείται ότι οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αντέδρασαν μετά από παρέμβαση τρίτων χωρών ώστε να προστατευτεί η ενότητα του ΝΑΤΟ, ο καθηγητής επισημαίνει: Η πραγματικότητα είναι ότι η Κύπρος είναι τρίτο κράτος, εδώ δεν μιλάμε για άλλο κράτος, εδώ μιλάμε για τη Χίο, τη Μυτιλήνη, την Ικαρία ή τα Δωδεκάνησα. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει από την Ελλάδα να μην υπερασπιστεί τον εαυτό της - τελεία. Λοιπόν μπορεί κάποιος να πει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί θεωρητικά στο ζήτημα της Κύπρου που ήταν ένα άλλο ανεξάρτητο κράτος στην Ελλάδα όμως κανείς δεν μπορεί να πει να μην υπερασπιστεί τον εαυτό της.
(,,) κοιτάξτε να δείτε οι χώρες είναι δύο ειδών συνήθως είναι οι χώρες αυτές που λέμε status Quo οι οποίες θέλουν να υπερασπιστούν το υπάρχον status και υπάρχουν και οι χώρες που ονομάζονται αναθεωρητικές και που λένε ότι δεν μπορώ να αναπνεύσω, η ισορροπία δυνάμεων ή η πραγματική διεθνής ισορροπία δεν αντικατοπτρίζει την ισορροπία που υπάρχει, είμαι μεγάλος και ο άλλος είναι μικρός και τα λοιπά. Το δίπολο λοιπόν Ελλάδας - Τουρκίας είναι μία κλασική περίπτωση των διεθνών σχέσεων.
Νέα πρόκληση μετά την Ψέριμο-Τουρκικό ΜΜΕ: Ελληνικό επιθετικό σκάφος στη Ναυτική Βάση στο νησί της Λέρου
Η Τουρκία άλλαξε τα σύνορα με την Συρία και το ΙΡΑΚ. Τώρα θέλει να κάνει το ίδιο στην Ελλάδα. Στην Συρία έχει εισβάλει και έχει αλλάξει το νόμισμα, τα σχολεία υπάγονται στην Τουρκία. Το ίδιο θα ήθελε να κάνει με την Ελλάδα αλλά δεν μπορεί και το ξέρει ότι δεν μπορεί. Μην ακούμε αυτούς που λένε ότι 20 χρόνια δεν έκανε τίποτα και δεν θα κάνει τίποτα. Όταν ήρθε στην εξουσία ο Ερντογάν είχαμε σαν αίτημα της Τουρκίας τις γκρίζες ζώνες. Τώρα ζητάει και την Κρήτη. Οι Τουρκικές διεκδικήσεις αναβαθμίζονται συνεχώς και ο Τούρκος πρόεδρος είναι αναφερθεί στον εθνικό όρκο του Κεμάλ Ατατούρκ που είναι όρκος διεκδίκησης της Δυτικής Θράκης. Σε αυτό έχει προσθέσει και την Γαλάζια πατρίδα που είναι ένας εθνικός όρκος για τα νησιά και το Αιγαίο.
Η Γαλλία είναι η χώρα που μπορεί να συνδράμει σε περίπτωση κρίσης και όχι λόγω της Ευρώπης αλλά λόγω της Ελληνογαλλικής συμφωνίας που υπογράψαμε. Να είμαστε όμως και εμείς έξυπνοι. Μην αφήσουμε να γίνει πρώτα το επεισόδιο και μετά να συζητήσουμε με του Γάλλους. Να φροντίζουμε να υπάρχει γαλλική παρουσία στο Αιγαίο με ασκήσεις κλπ ακόμα και μόνιμα συμπληρώνει ο καθηγητής.