Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

«Kατεβαίνουν» οι προσδοκίες για ανάπτυξη στην Ελλάδα από 2,7% σε 2% - Τι λένε οι Βρυξέλλες

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έφερε και αναθεώρηση στην πρόβλεψη για ανάπτυξη από το 2,7% του ΑΕΠ στο 2% για το 2017

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να εφαρμοστούν 140 προαπαιτούμενα και μέχρι σήμερα έχουν γίνει τα 40, συνεπώς απόμένουν αλλα 100

80 από τα προαπαιτούμενα απαιτούν νομοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων, επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η πρόβλεψη αυτή δημιουργεί ένα κλίμα αβεβαιότητας ως προς τον βασικό στόχο της κυβέρνησης που είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2018 διότι αν δεν τα καταφέρει θα αναγκαστεί να υπογράψει ακόμα ένα μνημόνιο.

Ο τελικός στόχος της χώρας είναι η έξοδος στις αγορές το 2018: «Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε αποτελεί το κλειδί για να μπορέσει να ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα και να μπορέσουμε τον Αύγουστο του 2018 να βγούμε στις αγορές και να αναχρηματοδοτούμε από μόνοι μας το χρέος», δήλωσε την Τετάρτη 3 Μαϊου 2017 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στο κανάλι της Βουλής.

Χαλάρωση των Capital Controls σε συνδυασμό με την πτώση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων αλλά και την ένταξη της χώρας σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναμένεται να δώσουν μια ώθηση στην ελληνική οικονομία ώστε η χώρα να επιχειρήσει να βγει στις αγορές το 2018.

Αυτός είναι και ο πραγματικός στόχος, καθώς τότε και μόνο τότε η χώρα θα μπορεί να εξέλθει των μνημονίων

Για να γίνει αυτό ο δανεισμός θα πρέπει να επιτυγχάνεται με αρκετά χαμηλά επιτόκια.

Φυσικά μέγιστο ρόλο σε αυτό θα παίξουν και οι προβλέψεις για ανάπτυξη. Είναι πολύ διαφορετική μια πρόβλεψη στο 2,7 του ΑΕΠ και πολύ διαφορετική μια πρόβλεψη που αναφέρεται σε ένα μέγεθος της τάξης του 2%

Νέα βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα μετά το ράλι του έσχατου διαστήματος λόγω της τεχνικής συμφωνίας όπως αναφέρει το

Η ελληνική αγορά ομολόγων αρχίζει να επανέρχεται στην κανονικότητα υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά το πρώην 3ετές νυν ετήσιο ομόλογο που θα αποπληρωθεί τον Ιούλιο του 2017 εμφανίζει απόδοση παραπλήσια με την απόδοση έκδοσης του το 2014. 

Η αγορά ομολόγων στην Ελλάδα έχει ακόμη ορισμένα περιθώρια βελτίωσης αλλά ήδη πλησιάζει στο τέλος του αυτός ο εξορθολογισμός τιμών και αποδόσεων. 

Η ελληνική 10ετία λήξης 24/2/2027 βρίσκεται μεταξύ 84 με 85,50 μονάδων βάσης με απόδοση μεταξύ 5,98% και 5,76%...

Η ελληνική 10ετία σημείωσε υψηλά ετών με απόδοση 19,27% στις 8 Ιουλίου του 2015.

Το χαμηλό ετών είναι στο 5,47% τον Ιούνιο και τέλη Αυγούστου του 2014.  

Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 549 μονάδες βάσης από 553 μονάδες βάσης. 

Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 650 μονάδες βάσης από 660 μονάδες βάσης.

Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.

Το CDS δουλεύει ως εξής….

Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 6,5% ή 650 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οι τιμές στα βραχυχρόνια ομόλογα εμφανίζουν ήπιες ανοδικές τάσεις.  

Το 3ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 98,88 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 5,37%.

Θυμίζουμε ότι το 3ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,95%.

Το ετήσιο ομόλογο λήξης 17 Ιουλίου 2017 (πρώην 3ετές ομόλογο) εκδόθηκε στις 99,65 μονάδες βάσης και βρίσκεται στις 99,70 μονάδες βάσης με μέση απόδοση 4,88% απόδοση αγοράς 5,10% και απόδοση πώλησης 4,70% από 3,5% όταν εκδόθηκε… 

Το υψηλό έτους στο 59% στην 2ετία και σημειώθηκε στις 8 Ιουλίου του 2015.

Tags
Back to top button