Η ΄πιθανότητα δημιουργίας δεύτερης βάσης στην Κρήτη εξετάζεται σοβαρά από την Ουάσιγκτον ενώ η συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16, η βάση της Σούδας , κυριαρχείν σήμερα στον αμερικανικό Τύπο.
Υπό τον τίτλο «Το μήνυμα του Τραμπ στον Τσίπρα: οι ΗΠΑ μπορεί να αυξήσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα, σύμμαχο κλειδί στο NATO», το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC αναφέρεται στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο την Τρίτη.
Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών την ώρα που στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας καταγράφονται εντάσεις, σημειώνει το CNBC.
Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, οι δυο ηγέτες συζήτησαν την επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα και την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16.
Η βάση διαδραματίζει κρίσιμο, στρατηγικό ρόλο στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της τρομοκρατίας καθώς και την προστασία των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει το CNBC, η Ουάσιγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή και δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ροή επενδύσεων και κεφαλαίων προς την Ελλάδα μετατρέπεται πλέον σε προτεραιότητα για την κυβέρνηση Τραμπ, που επιδιώκει να εντείνει τη διμερή οικονομική και αμυντική συνεργασία, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Κατά διπλωματικές πηγές που επικαλείται το CNBC, οι ηγέτες συζήτησαν κυρίως για τις επενδύσεις και τη διμερή συνεργασία ειδικά στο πεδίο της ενέργειας.
Παρατίθενται δηλώσεις ειδικών σε θέματα ενέργειας, οι οποίοι επισημαίνουν πως μεγάλες εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν να αξιοποιήσουν κοιτάσματα, ιδίως στα ανοικτά της νότιας Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, κοντά στην πορεία του αγωγού TAP.
Και σημειώνεται ότι τον Ιούνιο εγκρίθηκαν αιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας που υπέβαλε η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια και προκηρύχθηκαν δύο διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Αναφέρεται ακόμη πως η Ελλάδα είναι δυνητικός αγοραστής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.