«Γρίφος» η προμήθεια αλκοόλ, πώς θα τα αγοράζουν οι μη μουσουλμάνοι - Άγνωστο πώς θα αντιμετωπίζονται οι μεθυσμένοι φίλαθλοι, τα φιλιά στο δρόμο ή οι ανοιχτά γκέι
Δρόμοι υπό κατασκευή, αλλά και πολλά αναπάντητα ερωτήματα, συνθέτουν το τοπίο στο Κατάρ, 200 ημέρες πριν την έναρξη του πρώτου Μουντιάλ ποδοσφαίρου στον αραβικό κόσμο, του πρώτου σε μουσουλμανική χώρα -το οποίο μάλιστα θα πραγματοποιηθεί χειμώνα για πρώτη φορά- αλλά και το τελευταίο με 32 ομάδες, που έχει προγραμματιστεί από τις 21 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου.
Μουντιάλ 2022: Σάλος με τις δηλώσεις του Ινφαντίνο για τους εργάτες στο Κατάρ
Τα οκτώ γήπεδα -επτά νέα, ένα ανακαινισμένο- είναι έτοιμα, έργο –και αυτό- ενός στρατού μεταναστών εργαζομένων που εργάζεται σε αμέτρητα εργοτάξια. Η FIFA εμφανίζεται «πεπεισμένη ότι οι οπαδοί θα βρουν τις βέλτιστες συνθήκες», αλλά δεν συμμερίζονται πολλοί αυτήν την άποψη.
«Από το 1998, είναι το πιο περίπλοκο Παγκόσμιο Κύπελλο», ανέφερε μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο (AFP), ο Ρονάν Εβάιν, γενικός διευθυντής της ένωσης Football Supporters Europe. Το κόστος των εισιτηρίων -κατά μέσο όρο 30% πιο ακριβό απ' ό,τι στη Ρωσία το 2018-, οι μετακινήσεις και η διαμονή, είναι εκείνα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των ανησυχιών.
Αύξηση τιμών-κόστος για τους φιλάθλους
Σχεδόν 200 ημέρες πριν από την έναρξη, χρειάζονται –σύμφωνα με το AFP- περίπου 1.500 ευρώ για ένα ταξίδι μετ' επιστροφής από την Ευρώπη, αλλά πολλοί δεν θα γνωρίζουν μέχρι τις 31 Μαΐου, εάν έχουν προμηθευτεί εισιτήρια αγώνα.
Ενώ οι φίλαθλοι συνήθως αναζητούν και βρίσκουν μόνοι τους τη διαμονή τους, η πλειονότητα των καταλυμάτων συγκεντρώνεται σε μια επίσημη πλατφόρμα, που προορίζεται για τους κατόχους εισιτηρίων. «Προς το παρόν, οι φίλαθλοι βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν χωρίς να ξέρουν πού θα σταματήσουν», ανησυχεί ο Ρονάν Εβάιν.
Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Το πρόγραμμα και οι ώρες των αγώνων του Μουντιάλ του Κατάρ
«Η πλατφόρμα καταλυμάτων ενημερώνεται συνεχώς και θα διατηρούνται αποθέματα για φιλάθλους που δεν έχουν προμηθευτεί ακόμη τα εισιτήριά τους», απάντησε στο AFP η οργανωτική επιτροπή του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θα διατεθούν συνολικά 130.000 δωμάτια για 3,64 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, βίλες, κρουαζιερόπλοια και κατασκηνώσεις, από 77 ευρώ το άτομο δίκλινο δωμάτιο.
«Σύγκρουση πολιτισμών»
«Στα προηγούμενα Μουντιάλ, μιλούσαμε πολύ για την καθυστέρηση στις υποδομές. Εκεί όλα είναι έτοιμα, κάτι που που αφήνει περιθώρια για άλλα ερωτήματα», παρατηρεί ο Ντάνιελ Ρέισε, υπεύθυνος ερευνητικού προγράμματος για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Πανεπιστήμιο Georgetown στο Κατάρ.
Για τον ερευνητή, που προσδοκά «ένα σπουδαίο Παγκόσμιο Κύπελλο» χάρη στην ποιότητα των υποδομών, ένα ερώτημα πρέπει να διευκρινιστεί γρήγορα «για να μην υπονομευτεί η συνολική επιτυχία του τουρνουά», αυτή του αλκοόλ. Είναι δυνατή η κατανάλωση του σε ορισμένα μπαρ ξενοδοχείων, ενώ οι μη μουσουλμάνοι έχουν εξουσιοδότηση να το αγοράζουν σε ειδικά καταστήματα.
Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, φαίνεται ότι θα υπάρχει έγκριση της πώλησης σε συγκεκριμένους χώρους υποδοχής και στις «ζώνες φιλάθλων», σε μειωμένη τιμή (γύρω στα 6 ευρώ ανά μπύρα αντί για 12 στα ξενοδοχεία), όμως ακόμα δεν έχει επισημοποιηθεί.
Μουντιάλ 2022: «Hayya Hayya»-Το επίσημο τραγούδι της διοργάνωσης
«Όλη η πολυπλοκότητα για το Κατάρ έγκειται στο να καταφέρει να μπει σε ένα καλούπι επηρεασμένο σε μεγάλο βαθμό από τη δυτική εορταστική φαντασία», δήλωσε ο Ράφελ Λε Μαγκοριέκ, ερευνητής που ειδικεύεται στις χώρες του Κόλπου και τον αθλητισμό.
«Είναι μια σύγκρουση πολιτισμών, κατά τη γνώμη μου υπάρχει η επιθυμία να προστατευτούμε από αυτό το θέμα έντασης όσο το δυνατόν περισσότερο». Άγνωστο είναι επίσης το πώς θα αντιμετωπίζονται οι μεθυσμένοι φίλαθλοι, τα φιλιά στο δρόμο ή οι ανοιχτά γκέι, κάτι που συνήθως απαγορεύεται.
Αυτό ανησυχεί τις πρεσβείες των 29 εθνών από τα 32 που έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στο Μουντιάλ, ανίκανες να συμβουλεύσουν τους φιλάθλους τους ή να οργανώσουν το προσωπικό τους. Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα που σχετίζονται με τη μέθη στο κοινό «με εύλογο και ευαίσθητο τρόπο», υπόσχεται η οργανωτική επιτροπή, η οποία «απλώς ζητά από τους φιλάθλους να σεβαστούν τη συντηρητική κουλτούρα της χώρας».
Σε ό,τι αφορά την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, επαναλαμβάνει ότι πρέπει να ληφθεί «σοβαρά» η ευθύνη της διοργάνωσης ενός τουρνουά κατά το οποίο «όλοι νιώθουν ασφαλείς». Η FIFA προσθέτει ότι το προσωπικό, ξεκινώντας από τις δυνάμεις ασφαλείας, είναι εκπαιδευμένο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι «θα διασφαλιστεί ότι τα σύμβολα που υποστηρίζουν την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ μπορούν να εμφανίζονται εντός και εκτός γηπέδων».
Παραμένει προς συζήτηση το ζήτημα της εμπειρίας του Κατάρ στη διαχείριση μιας διοργάνωσης αυτού του μεγέθους. Αλλά αυτό είναι κάτι που υπήρχε εξ αρχής και όχι κάτι που «ανακαλύφθηκε» τώρα που απομένουν, μόλις 200 ημέρες για την πρώτη σέντρα.