Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Καταλονία: Η προγραμματισμένη ομιλία του Κ.Πουτζντεμόν ματαιώθηκε χωρίς καμιά εξήγηση

Ο επικεφαλής της βορειοανατολικής ισπανικής περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν σήμερα στις 14:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιούσε ομλία, αλλά ακυρώθηκε χωρίς να δοθεί εξήγηση από την περιφερειακή κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Πουτζδεμόν απέστειλε επιστολή στην ισπανική Γερουσία, με την οποία προειδοποιούσε πως το να τεθεί η περιφέρειά του υπό επιτροπεία «θα αποστερήσει τον λαό της Καταλονίας από τους θεσμούς του» και θα δημιουργήσει στην περιφέρεια «μια ακόμη πιο σοβαρή κατάσταση».

Σ' αυτό το κείμενο των εννέα σελίδων, ενημερώνει τη Γερουσία πως θα στείλει έναν αντιπρόσωπο του υπουργικού συμβουλίου του για να αναπτύξει επιχειρήματα ώστε να μην τεθεί η Καταλονία υπό επιτροπεία.

Ενδέχεται να μιλήσει μετά τις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) σε μια 27μελή επιτροπή η οποία θα συζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 155, που δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ και το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα, όταν κάποια από τις αυτόνομες περιφέρειες της χώρας δεν σέβεται τις υποχρεώσεις της.

Η ολομέλεια της Γερουσίας θα αποφασίσει στη συνέχεια αν θα δώσει στον επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι, βάσει του άρθρου 155 το Συντάγματος, την εξουσία να διαλύσει την καταλανική κυβέρνηση, να θέσει υπό επιτροπεία την αστυνομία της, το κοινοβούλιό της, τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, για έξι μήνες, για να διοργανωθούν στις αρχές του 2018 περιφερειακές εκλογές.

Στην επιχειρηματολογία του, ο καταλανός αυτονομιστής πρόεδρος επικαλείται εκτενώς το ισπανικό Σύνταγμα, εκτιμώντας πως ο κράτος δεν σέβεται το γράμμα ούτε το πνεύμα αυτού του άρθρου 155, που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε 40 χρόνια δημοκρατίας.
Υπογραμμίζει κυρίως πως το άρθρο 155 επιτρέπει να δοθούν «οδηγίες», αλλά όχι να «καθαιρεθούν» ή να «αντικατασταθούν» οι αρχές μιας αυτόνομης περιφέρειας.

Εξάλλου, επισημαίνει, «η Γερουσία δεν μπορεί να υπογράψει μια λευκή επιταγή στην κυβέρνηση του κράτους» και ακόμη λιγότερο να εγκρίνει μέτρα που πλήττουν «την αυτονομία των εθνοτήτων και των περιφερειών που συνθέτουν την Ισπανία».

Tags
Back to top button