Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασσελάκης: Κατηγορηματική η αντίθεσή μας με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Ο ίδιος δεσμεύτηκε για τον «διπλασιασμό του αριθμού καθηγητών σε βάθος τριετίας ώστε να είμαστε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς την αναλογία καθηγητών προς φοιτητές», αλλά και τον «διπλασιασμό της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό», προαναγγέλλοντας μια «πρόταση για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια».

Αναλυτικά, η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη:

Όλα όσα έκανε η κυβέρνηση κατά το προηγούμενο διάστημα, στην ουσία αποτελούν τον πιο αυταρχικό πρόλογό της στη διαβούλευση για το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Και τι εννοώ:

-Χρησιμοποίησε βία εναντίον των φοιτητών που υπερασπίζονται τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και λένε συντονισμένα «όχι» στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

-Εξεβίασε καθηγητές πανεπιστημίου. Παραβίασε το αυτοδιοίκητό τους.

-Έσυρε στα δικαστήρια την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ.

• Παραβιάζει προκλητικά το Σύνταγμα.

Και αυτό δεν το λένε μόνον οι επτά έγκριτοι συνταγματολόγοι που με κοινή δήλωση τους εκφράζουν την κατηγορηματική άποψη ότι το νομοσχέδιο αντίκειται στο Σύνταγμα.

Το λέει, με δημόσια τοποθέτηση της, η πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κυρία Μαρία Καραμανώφ επιχειρηματολογεί πως τέτοιου είδους πρακτικές υπονομεύουν τη Δημοκρατία και είναι επικίνδυνες.

Και αναρωτιέται κανείς.

Γιατί η κυβέρνηση κάνει σαν να ανακάλυψε τώρα, μετά από 50 χρόνια,«αλήθειες» κρυμμένες στο Σύνταγμα;

Το Άρθρο 16 ισχύει για σχεδόν 50 χρόνια. Τώρα είδε το φως το αληθινό; Τώρα είδε αυτές τις ερμηνείες του Συντάγματος;

Η ΝΔ, με αφορμή και τη συζήτηση που γίνεται για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, επιδιώκει με κάθε ευκαιρία δήθεν να μας υπενθυμίζει πόσο «φιλοευρωπαϊκό» κόμμα είναι. Εδώ, όμως, αναδεικνύεται μία προκλητική υποκρισία αλλά και μια αλήθεια που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Τέσσερεις είναι οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για να πειστεί μία κοινωνία ότι μια κυβέρνηση όντως ενδιαφέρεται για τα δημόσια πανεπιστήμια:

-η άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

-η φοιτητική μέριμνα

-ο αριθμός των προσλήψεων καθηγητών

-οι μισθοί των καθηγητών

Λοιπόν, όποια αλχημεία και αν επιχειρηθεί, στο σύνολο αυτών των δαπανών η Ελλάδα είναι τελευταία στην Ευρώπη, με μεγάλη διαφορά από τους προτελευταίους και οι αποκλίσεις σε σχέση με τι γίνεται στα ευρωπαϊκά δημόσια πανεπιστήμια, συνεχώς διευρύνονται.

Μπορεί ο κ.Πιερρακάκης να βρει έστω έναν πίνακα, μία γραφική παράσταση ή κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΟΟΣΑ που να διαψεύδει αυτόν τον ισχυρισμό;

Δεν θα βρει, γιατί δεν υπάρχει.

Εκτός, βέβαια, κι αν η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ είναι μέρος του δικτύου των fake news. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι οργανισμοί αυτοί συντάσσουν τους πίνακές τους με βάση τα στοιχεία που παίρνουν από τις χώρες-μέλη.

Και πάλι αναρωτιέται κανείς, γιατί η κυβέρνηση πασχίζει να προβάλλει μία «πραγματικότητα» που δεν υπάρχει και καθημερινά δηλώνει πως τα πανεπιστήμια χρηματοδοτούνται πλουσιοπάροχα από την κυβέρνηση.

Κατηγορεί, δε, όσους επιμένουν ότι η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων μας είναι συνεχώς μειούμενη, πως αυτά είναι fake news.

Όμως, δυστυχώς για τον ίδιο τον υπουργό, τα πανεπιστήμιά μας βιώνουν μία άλλη πραγματικότητα.

Είναι, άραγε, fake news οι επίσημες ανακοινώσεις του ΕΜΠ, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που αποδεικνύουν με αριθμούς την εντυπωσιακή μείωση της χρηματοδότησης;

Συμμετέχουν στη συνωμοσία με τα «fake news» τα τρία αυτά ιδρύματα των οποίων η κριτική είναι πάντοτε νηφάλια και τεκμηριωμένη;

Το ίδιο και οι Σύνοδοι Πρυτάνεων οι οποίες κάθε φορά αναδεικνύουν τη δραματική κατάσταση των πανεπιστημίων μας;

Με άλλα λόγια, η κατάσταση στα δημόσια πανεπιστήμια είναι χειρότερη σήμερα από ότι ήταν στο πρόσφατο παρελθόν και σε διευρυνόμενη απόκλιση από όσα γίνονται στα δημόσια πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία να μας λέει ότι το πρώτιστο ενδιαφέρον της είναι τα δημόσια πανεπιστήμια. Πόσο, όμως, αξιόπιστη μπορεί να είναι η Κυβέρνηση όταν δηλώνει ότι ενισχύει τα δημόσια πανεπιστήμια, από τη στιγμή που:

• Η χρηματοδότησή τους δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανελαστικές δαπάνες των πανεπιστημίων.

• Η άρνηση της κυβέρνησης να δημιουργήσει νέες θέσεις καθηγητών καθιστά την Ελλάδα τελευταία στην Ευρώπη ως προς την αναλογία καθηγητών προς φοιτητές. Με μεγάλη διαφορά από την προτελευταία χώρα.

• Μένουν χιλιάδες παιδιά εκτός πανεπιστημίου ώστε να αναγκαστούν να φοιτήσουν είτε στα ιδιωτικά κολλέγια είτε στα ΙΕΚ.

• Η ίδια κυβέρνηση ψήφισε έναν νόμο για τη διοίκηση των πανεπιστημίων ο οποίος ενίσχυσε τη διαπλοκή και γιγάντωσε τη γραφειοκρατία. Και τώρα, δηλώνει πως θα πατάξει τη γραφειοκρατία.

• Η πανεπιστημιακή αστυνομία διαφημίστηκε με ένα τρόπο ώστε η κοινωνία να θεωρήσει πως τα πανεπιστήμια είναι χώροι συνεχούς και ακραίας παραβατικότητας, προσλήφθηκαν περισσότεροι από 1000 αστυνομικοί και ξοδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ για κάτι που ακυρώθηκε λίγους μήνες μετά.

Δυστυχώς για τη ΝΔ, τα παραπάνω είναι προβλήματα που λύνονται στο πλαίσιο του δικού της ιδεολογικού και πολιτικού πλαισίου και δεσμεύσεων σε συμφέροντα.

Στην Ευρώπη, ακόμη και η μεγάλη πλειοψηφία των συντηρητικών κυβερνήσεων καταφέρνουν και συντηρούν αξιοπρεπώς τα πανεπιστήμια της χώρας τους.

Δεν συνιστά εξ’ ορισμού αριστερή πολιτική να ενισχύονται οικονομικά τα πανεπιστήμια, να προσλαμβάνονται καθηγητές και να μην μένουν χιλιάδες παιδιά εκτός πανεπιστημίων ως πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια.

Δεν είναι παράλογα όλα αυτά.

Απλώς, η δεξιά στη χώρα μας είναι αξιοθρήνητη και εφαρμόζει παντού θατσερικές πολιτικές. Όταν σχεδόν σε όλη την Ευρώπη οι αντίστοιχες κυβερνήσεις έχουν συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο αυτών των πολιτικών και αναζητούν διαφορετικές λύσεις.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ πάση θυσία επιδίωξε να είναι ευνοϊκή η εγγραφή των υποψηφίων φοιτητών στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η αρχική πρόταση ήταν να εισάγονται με μόνον το απολυτήριο. Αυτό, βέβαια, είναι αντισυνταγματικό! Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο θεσμοί (τα Δημόσια και τα Ιδιωτικά πανεπιστήμια) τα οποία θα δίνουν ισοδύναμους τίτλους σπουδών αλλά θα υπάρχει διαφορετικός τρόπος εισαγωγής στον κάθε θεσμό;

Οι νεότερες δηλώσεις του κ.Πιερρακάκη δίνουν μία επίπλαστη εικόνα ότι όλοι θα εισάγονται με τον ίδιο τρόπο. Και εδώ, όμως, υπάρχει μία λαθροροχειρία. Ένα παράδειγμα, χωρίς τις λεπτομέρειες οι οποίες μπορεί να κουράσουν: με βάση τα όσα έχει δηλώσει ο κ.Πιερρακάκης, κάποιος υποψήφιος θα μπορεί να εισαχθεί σε ένα Τμήμα Νομικής ιδιωτικού πανεπιστημίου, με 9.380 μόρια, ενώ ο τελευταίος στην Νομική Αθηνών εισάγεται με 18.125 και ο τελευταίος στη Νομική Κομοτινής με 16.985. Ας πάρουμε το πεδίο με τις Σπουδές Υγείας. Κάποιος θα μπορεί να εισαχθεί σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο με 9.300 μόρια, ενώ στην Ιατρική Αθηνών ο τελευταίος έχει 19.000 και της Αλεξανδρούπολης 18.300.

Άρα όσοι θέλουν να σπουδάσουν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ευνοούνται με σκανδαλώδη τρόπο, μέσα από έναν σύστημα το οποίο κατά τα άλλα δίνει την εντύπωση ότι όλοι θα περάσουν από τις ίδιες εξετάσεις.

Η κατηγορηματική αντίθεση μας με το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης συνοδεύεται με την κατηγορηματική θέση μας για την ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων.

Για μία πρώτη δέσμη μέτρων που θα αρχίσει να ανατρέπει την σημερινή εικόνα στα πανεπιστήμια προτείνουμε:

• Τον Διπλασιασμό του αριθμού καθηγητών σε βάθος τριετίας ώστε να είμαστε κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς την αναλογία καθηγητών προς φοιτητές.

• Τον Διπλασιασμό της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• Δεσμευόμαστε να ανακοινώσουμε σύντομα μία πρόταση για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια.

Tags
Back to top button