Η εφημερίδα Washington Post δημοσίευσε την Τετάρτη το τελευταίο άρθρο που έγραψε ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι προτού εξαφανιστεί στις 2 Οκτωβρίου μετά την είσοδό του στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Σε σημείωμά της που προλογίζει το άρθρο του η Κάρεν Ατάια, επιμελήτρια του τμήματος Global Opinions της εφημερίδας, εξηγεί ότι καθυστέρησε η δημοσίευσή του καθώς ήλπιζαν ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος θα γύριζε πίσω στις ΗΠΑ σώος και αβλαβής.
«Έλαβα αυτό το άρθρο από τον μεταφραστή και βοηθό του Τζαμάλ Κασόγκι την επομένη της δήλωσης της εξαφάνισής του στην Κωνσταντινούπολη. Η Post καθυστέρησε τη δημοσίευσή του επειδή ήλπιζε ότι ο Τζαμάλ θα γυρίσει σε μας ώστε αυτός και εγώ να μπορέσουμε να το επεξεργαστούμε μαζί. Τώρα πρέπει να το δεχτώ: Αυτό δεν θα γίνει. Αυτό είναι το τελευταίο άρθρο του που θα βγάλω στη δημοσιότητα για την The Post», σημείωσε η Ατάια.
«Το άρθρο αυτό γνώμης αποδίδει με ακρίβεια τη δέσμευσή του και το πάθος του για ελευθερία στον αραβικό κόσμο. Μια ελευθερία για την οποία όπως φαίνεται έδωσε τη ζωή του», έγραψε επίσης η Ατάια.
Σκληρή κριτική Κασόγκι για την ελευθεροτυπία
Στο άρθρο του που δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Τζαμάλ Κασόγκι: Αυτό που χρειάζεται περισσότερο ο αραβικός κόσμος είναι ελευθερία της έκφρασης», ο δημοσιογράφος ασκεί σκληρή κριτική στην κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στον αραβικό κόσμο.
«Ο αραβικός κόσμος αντιμετωπίζει τη δική του εκδοχή ενός Σιδηρού Παραπετάσματος, το οποίο δεν επιβλήθηκε από εξωτερικούς παράγοντες, αλλά μέσω εσωτερικών δυνάμεων που δίνουν μάχη για την εξουσία», γράφει ο Κασόγκι.
«Ο αραβικός κόσμος χρειάζεται μια σύγχρονη εκδοχή των παλαιών υπερεθνικών μέσων ώστε οι πολίτες να μπορούν να ενημερώνονται για τα διεθνή γεγονότα. Σημαντικότερο ακόμη είναι ότι χρειάζεται να προσφέρουμε μια πλατφόρμα για τη φωνή των Αράβων».
Ο Κασόγκι αναφέρεται επίσης στο άρθρο του στην περίπτωση του Σαουδάραβα συναδέλφου του Σάλεχ αλ Σέχι. «Ο αγαπημένος μου φίλος, ο εξέχων Σαουδάραβας συγγραφέας Σάλεχ αλ Σέχι, έγραψε ένα από τα πιο διάσημα άρθρα που δημοσιεύτηκαν ποτέ στον σαουδαραβικό Τύπο. Αυτός δυστυχώς εκτίει τώρα μια αδικαιολόγητη ποινή κάθειρξης πέντε ετών για υποτιθέμενα σχόλια που αντιβαίνουν στο σαουδαραβικό κατεστημένο».
«Οι ενέργειες αυτού του είδους δεν έχουν πλέον ως συνέπεια μια οξεία αντίδραση από τη διεθνή κοινότητα», προσθέτει για να σημειώσει: «Αντιθέτως, οι ενέργειες αυτές μπορεί να πυροδοτήσουν μια καταδίκη η οποία ακολουθείται γρήγορα από σιωπή».
«Ως αποτέλεσμα επιτρέπεται στις αραβικές κυβερνήσεις να συνεχίσουν να φιμώνουν τα μέσα ενημέρωσης σε αυξανόμενο βαθμό. Κάποτε οι δημοσιογράφοι πίστευαν ότι το Ίντερνετ θα απαλλάξει την πληροφόρηση από τη λογοκρισία και τον έλεγχο που συνδέεται με τα έντυπα μέσα. Όμως αυτές οι κυβερνήσεις, των οποίων η ίδια η ύπαρξη στηρίζεται στον έλεγχο της πληροφόρησης, έχουν μπλοκάρει υπερβολικά το Ίντερνετ. Έχουν επίσης συλλάβει ντόπιους δημοσιογράφους και πιέσει διαφημιστές να ζημιώσουν τα έσοδα συγκεκριμένων εκδόσεων», καταλήγει στο άρθρο του ο δημοσιογράφος, ο οποίος δεν εθεάθη μετά την είσοδό του στο προξενείο της χώρας του, το οποίο είχε επισκεφθεί για να πάρει τα έγγραφα που χρειαζόταν για να παντρευτεί τη μνηστή του.
Εκείνη τον περίμενε έξω από το προξενείο έως ότου αυτό έκλεισε. Ήταν εκείνη που δήλωσε την εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι.
Η υπόθεση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, καθώς Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του και το πτώμα του απομακρύνθηκε. Το Ριάντ το διαψεύδει.