Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του πνεύμονα και βήχας – Πώς συνδέονται;

Ο βήχας εξυπηρετεί έναν πολύτιμο και χρήσιμο σκοπό: είναι μια προστατευτική δράση, που βοηθάει τον οργανισμό να απομακρύνει από τους πνεύμονες πιθανά μικρόβια, ή επιβλαβή αντικείμενα.


Μερικές φορές, ωστόσο, ο βήχας δεν συνδέεται με κάποιο κρυολόγημα, ή μόλυνση και μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες έως μήνες κάθε φορά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να αναρωτιούνται, ή να ανησυχούν ότι ο βήχας τους είναι ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα.

Βήχας και καρκίνος του πνεύμονα
Σαφώς και ο κάθε βήχας ΔΕΝ υποδηλώνει την παρουσία καρκίνου του πνεύμονα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι διαμαρτύρονται για έναν χρόνιο βήχα ή έναν «βήχα που απλά δεν φεύγει», όταν πάνε στον γιατρό.

Εάν ένας βήχας σχετίζεται με άλλα συμπτώματα, όπως αυτά που αναφέρονται στον παρακάτω κατάλογο, δικαιολογεί την επίσκεψη στον γιατρό για να το ελέγξετε:

— Βήχας με αίμα, ή φλέμα με σκούρο χρώμα


— Δυσκολία στην αναπνοή

— Πόνος στο στήθος

Ένας βήχας που σχετίζεται με καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να είναι είτε ξηρός, είτε υγρός. Μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και ακόμη και να είναι τόσο σοβαρός, ώστε να εμποδίζει στον ύπνο σας τη νύχτα.

Καρκίνος του πνεύμονα: Συμπτώματα
Υπάρχουν πολλά συμπτώματα εκτός από τον επίμονο ή επιδεινούμενο βήχα, τα οποία σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα. Μερικά από αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

— Συνεχιζόμενος πόνος στο στήθος

— Βήχας με αίμα

— Δυσκολία στην αναπνοή

— Συριγμός, ή βραχνάδα στην φωνή

— Προβλήματα κατάποσης

— Απώλεια της όρεξης

— Απώλεια σωματικού βάρους

— Κόπωση

— Συχνές πνευμονικές λοιμώξεις, όπως πνευμονία, ή βρογχίτιδα

Βήχας: Αιτίες
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να βήχει. Ένας βραχυπρόθεσμος βήχας μπορεί να προκληθεί από:

— Μια λοίμωξη, όπως κρυολόγημα, πνευμονία, ή βρογχίτιδα

— Μια αλλεργία

— Εισπνοή σκόνης, καπνού, ή άλλων σωματιδίων

— Μια μακροχρόνια αναπνευστική πάθηση, όπως άσθμα, ή Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Μερικές φορές, ένας βραχυπρόθεσμος βήχας μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνιο, ή επίμονο βήχα. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να προκληθεί από έναν από τους ακόλουθους παράγοντες:

— Μακροπρόθεσμη αναπνευστική λοίμωξη, όπως χρόνια βρογχίτιδα ή πνευμονία

— Άσθμα, το οποίο προκαλεί δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος και συριγμό

— Αλλεργίες

— Κάπνισμα. Ο χρόνιος βήχας σε έναν καπνιστή είναι επίσης γνωστός ως βήχας του καπνιστή και είναι αποτέλεσμα καπνού και άλλων σωματιδίων, που ερεθίζουν τους αεραγωγούς

— Βρογχιεκτασία (Bronchiectasis), η οποία είναι μια διεύρυνση των αεραγωγών στους πνεύμονες

— Συσσώρευση βλέννας από το πίσω μέρος της μύτης προς τον λαιμό, κάτι που προκαλεί βήχα. Αυτό συνήθως συνδέεται με κρυολόγημα, ή αλλεργία

— Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου οξέα από το στομάχι ρέουν προς τα πίσω στον σωλήνα τροφής. Ο λαιμός ερεθίζεται από το οξύ και αυτό προκαλεί βήχα

— Φάρμακα, όπως εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παθήσεων

Πότε πρέπει να δείτε έναν γιατρό
Συνήθως ο βήχας υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες έως μερικές εβδομάδες. Είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό εάν ο βήχας σας είναι επίμονος, ή συμβαίνει μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως βήχα με αίμα, ή πόνο στο στήθος.

Το να δείτε αμέσως έναν γιατρό θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία του βήχα και να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει τίποτα πιο σοβαρό.

Διάγνωση
Πρώτον, ο γιατρός θα πάρει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και θα σας κάνει μια φυσική εξέταση. Επίσης θα σας ρωτήσει για τυχόν ιστορικό βήχα, δύσπνοια και άλλα συμπτώματα.

Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης, ο γιατρός θα ακούσει την καρδιά και τους πνεύμονές σας και θα αναζητήσει άλλες πιθανές αιτίες για τον βήχα, όπως τα σημάδια κάποιας λοίμωξης, ή κρυολογήματος.

Ανάλογα με τα ευρήματα αυτά, μπορεί να παραγγείλει πρόσθετες εξετάσεις. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν και ακτινογραφίες, όπως:

— Ακτινογραφία θώρακα

— Αξονική τομογραφία (CAT)

— Τομογραφία ποζιτρονίων (PET)

– Μαγνητική τομογραφία

Εάν υπάρχει υποψία για καρκίνο του πνεύμονα βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, ο γιατρός πιθανότατα θα θέλει να κάνει μια βιοψία των ύποπτων κυττάρων. Αυτό μπορεί να το κάνει περνώντας μια βελόνα μέσα στον ιστό του πνεύμονα μέσω του δέρματος.

Ένας άλλος τρόπος είναι η βρογχοσκόπηση, όπου ένας μικρός σωλήνας εισάγεται κάτω από τη μύτη και φτάνει στους πνεύμονες. Ένα μικρό δείγμα αφαιρείται μέσω του σωλήνα και αναλύεται.

Ένας παθολόγος θα εξετάσει τα δείγματα κυττάρων κάτω από το μικροσκόπιο, για να διαπιστώσει εάν υπάρχει καρκίνος. Εάν υπάρχει καρκίνος, θα επεξεργαστούν επίσης τον τύπο και πόσο έχει προχωρήσει.

Εάν εντοπιστεί καρκίνος του πνεύμονα, ο γιατρός μπορεί να θέλει να παραγγείλει πρόσθετες εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν έχει εξαπλωθεί πέρα από τους πνεύμονες.

Έρευνες έχουν αποκαλύψει και μερικούς γενετικούς δείκτες που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ένας καρκίνος. Αυτοί περιλαμβάνουν το εάν ο καρκίνος είναι επιθετικός, εξαπλώνεται γρήγορα, ή ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες ορμόνες.

Μερικοί γιατροί θα παραγγείλουν και γενετικές εξετάσεις για να αναζητήσουν αυτούς τους γενετικούς δείκτες. Τα θετικά αποτελέσματα μπορεί μερικές φορές να βοηθήσουν στην λήψη αποφάσεων θεραπείας, καθώς υπάρχουν και νέα φάρμακα που μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικά από τις παραδοσιακές θεραπείες.

(πηγή: iatropedia)

Tags
Back to top button