Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Aberdeen, τον οργανισμό NHS Grampian και το Queen's University Belfast ανακάλυψαν ότι η χρήση αντιβιοτικών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μάλιστα ο καρκίνος του παχέος εντέρου φαίνεται να συνδέεται πιο στενά με τους νεότερους ανθρώπους και τα αντιβιοτικά που παίρνουν.
Η μελέτη σε σχεδόν 40.000 άτομα συνέκρινε τη χρήση αντιβιοτικών και τους παράγοντες του τρόπου ζωής όσων είχαν καρκίνο του παχέος εντέρου και εκείνων που δεν είχαν. Αν και δεν βρέθηκε σχέση με τον καρκίνο του ορθού, η χρήση αντιβιοτικών βρέθηκε να σχετίζεται με την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.
Καρκίνος του παχέος εντέρου: 50% αυξημένος κίνδυνος από τα αντιβιοτικά σε άτομα κάτω 50 ετών!
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης για πρώτη φορά ότι, αν και οι γενικοί αριθμοί παραμένουν σχετικά χαμηλοί, η χρήση αντιβιοτικών συνδέθηκε με εκτιμώμενο:
- 50% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών
- 9% υψηλότερο κίνδυνο σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω
Η δρ. Sarah Perrott από το πανεπιστήμιο του Aberdeen και συν-επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, εξηγεί: “Η χρήση αντιβιοτικών είναι πολύ συχνή και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν πάσχουν από καρκίνο του εντέρου όλοι όσοι χρησιμοποιούν αντιβιοτικά. Ωστόσο, αν και είναι ανεκτίμητης αξίας στην ιατρική, τα αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλα και μόνο όταν είναι απαραίτητο”.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό British Journal of Cancer. Οι ερευνητές εντόπισαν 7.903 άτομα με καρκίνο του παχέος εντέρου και τα συνέκριναν με περισσότερα από 30.418 ταιριαστά άτομα χωρίς διάγνωση καρκίνου. Οι ερευνητές έλεγξαν για γενετικούς και μη γενετικούς παράγοντες, όπως υποκείμενες παθήσεις υγείας, για να προσπαθήσουν να προσδιορίσουν, εάν η χρήση αντιβιοτικών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου. Για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις άλλων παραγόντων κινδύνου, έλαβαν υπόψη την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και το βάρος των συμμετεχόντων.
Αντιβιοτικά, διατροφή και τρόπος ζωής εκτοξεύουν τον καρκίνο παχέος εντέρου στους νέους
Ο πρώιμος και ο μεταγενέστερος καρκίνος του παχέος εντέρου ερευνήθηκαν χωριστά. Διότι τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να διαφέρουν μεταξύ πρώιμης και μεταγενέστερης έναρξης της νόσου. Μέχρι τώρα υπήρχε μόνο ένας μικρός αριθμός μελετών ως προς την σχέση αντιβιοτικών και καρκίνου του παχέος εντέρου. Εκείνες οι μελέτες περιορίζονταν σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν μικτά αποτελέσματα.
Η δρ. Perrott προσθέτει: “Βρήκαμε ότι η έκθεση σε αντιβιοτικά συσχετίστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αυτό, μαζί με πολλούς άλλους παράγοντες διατροφής και τρόπου ζωής, μπορεί να συμβάλλει σε αυξημένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους”.
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα αντιβιοτικά επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου
Οι λόγοι πίσω από αυτή τη σύνδεση υποτίθεται ότι οφείλονται στην επίδραση των αντιβιοτικών στο μικροβίωμα του εντέρου. Αυτή μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε αλλοιωμένη βακτηριακή δραστηριότητα και να επηρεάσει την κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή και θεωρητικά να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Η δρ. Perrott προσθέτει: «Η λήψη αντιβιοτικών είναι πιθανό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο μικροβίωμα του εντέρου. Τα αντιβιοτικά μπορούν να εμμέσως να προκαλέσουν μόνιμες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον του εντέρου. Αυτή η διαταραχή στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να είναι αυτή που οδηγεί σε αυτήν την αύξηση κινδύνου για τον εν λόγω καρκίνο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διατροφή, ο τρόπος ζωής, το στρες και τόσοι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου και η χρήση αντιβιοτικών είναι μόνο ένας από αυτούς τους παράγοντες”.
Τι επισημαίνουν οι ερευνητές για αντιβιοτικά, αλλά και προβιοτικά
Η ομάδα προτείνει ότι η συνταγογράφηση αντιβιοτικών θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά: “Ανεξάρτητα από τα ευρήματά μας, η συνταγογράφηση αντιβιοτικών θα πρέπει να είναι συνετή λόγω της πιεστικής ανησυχίας της μικροβιακής αντοχής. Οι επαγγελματίες υγείας και το κοινό πρέπει να γνωρίζουν ότι η περιττή χρήση αντιβιοτικών, ειδικά μεταξύ των νέων, πρέπει να αποφεύγεται”, είπε η δρ. Perrott.
Προτείνουν επίσης ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για την εξουδετέρωση των αρνητικών επιπτώσεων των αντιβιοτικών: «Τα προβιοτικά συμπληρώματα περιέχουν στελέχη ζωντανών μικροβίων και στοχεύουν στη βελτίωση ή την αποκατάσταση του μικροβιώματος του εντέρου. Αν και υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία μέχρι στιγμής, ίσως ο συνδυασμός ενός αντιβιοτικού με ένα προβιοτικό φάρμακο θα μπορούσε να περιορίσει την αρνητική επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου, δεδομένου ότι η έκθεση στα αντιβιοτικά είναι συχνά απαραίτητη και αναπόφευκτη”.
Η ανώτερη συγγραφέας δρ. Leslie Samuel, σύμβουλος γαστρεντερικός ογκολόγος στο NHS Grampian είπε: «Βλέπουμε περισσότερες περιπτώσεις όπου άτομα κάτω των 50 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παχέος εντέρου, μια ασθένεια που εμφανίζεται παραδοσιακά σε ηλικιωμένους. Πολλοί δεν έχουν παράγοντες που μπορεί να περιμένουμε να δούμε, όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και η καθιστική ζωή. Το μικροβίωμα του εντέρου περιλαμβάνει μια ευαίσθητη ισορροπία βακτηρίων και η διαταραχή σε αυτό (είτε από παράγοντες του τρόπου ζωής είτε από την επαναλαμβανόμενη χρήση αντιβιοτικών), όπως είδαμε εδώ, μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες».
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
Τις πιο πολλές φορές, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αρχίζει με μικρές, μη-καρκινικές (καλοήθεις) μάζες κυττάρων, που ονομάζονται αδενωματώδεις πολύποδες. Με τον καιρό ορισμένοι από αυτούς τους πολύποδες εξελίσσονται σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.
Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται μετά την ηλικία των 50 ετών. Έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσετε καρκίνο στο παχύ έντερο, αν έχετε πρώτα πολύποδες του παχέος εντέρου, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ελκώδη κολίτιδα, ή νόσο του Crohn, αν ακολουθείτε μια χρόνια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ή αν καπνίζετε.
Οι πολύποδες μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, τα οποία, ωστόσο, είναι συχνά πολύ ήπια και δεν γίνονται εγκαίρως αντιληπτά. Για το λόγο αυτό, οι γιατροί συστήνουν τακτικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, μέσω του ελέγχου των πολυπόδων πριν εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πρώιμα συμπτώματα
- Ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθεις κινήσεις του εντέρου σας, συμπεριλαμβανομένης συχνής διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή αλλαγής στη συνοχή/σύσταση των κοπράνων σας
- Αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα σας
- Επίμονη κοιλιακή δυσφορία, όπως κράμπες, αέρια ή πόνος
- Μια αίσθηση ότι το έντερό σας δεν αδειάζει εντελώς όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα
- Αδυναμία ή κόπωση
- Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν βιώνουν καθόλου συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της νόσου. Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι πιθανό να ποικίλλουν, ανάλογα με το μέγεθος του καρκίνου και τη θέση του στο παχύ σας έντερο.