Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Μία μυστηριώδης επιδημία προσβάλει άτομα κάτω των 50 ετών σύμφωνα με τη Daily Mail- Επιστήμονες εξετάζουν τις αιτίες

Η Daily Mail αναφέρεται σε μια μυστηριώδη «επιδημία» καρκίνου που «χτυπά» άτομα κάτω των 50 ετών, λόγω της ανακοίνωσης της Κέιτ Μίντλετον.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την αιτία μιας μυστηριώδους «επιδημίας» καρκίνου, η οποία χτυπά τα άτομα κάτω των 50 ετών.

Η διάγνωση-σοκ της Κέιτ Μίντλετον την περασμένη εβδομάδα έριξε φως σε αυτή την τάση, με κορυφαίους γιατρούς να υποστηρίζουν ότι είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα.

Καρκίνος σε άτομα κάτω των 50 ετών: Ψάχνουν τις αιτίες οι επιστήμονες


Παρά την πολυετή έρευνα, οι ερευνητές είναι μπερδεμένοι ως προς το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το πρόβλημα.

Η αυξημένη ευαισθητοποίηση χάρη σε άτομα όπως η Dame Deborah James, η οποία πέθανε από καρκίνο του εντέρου σε ηλικία 40 ετών το 2022, και οι βελτιωμένες μέθοδοι διάγνωσης πιστεύεται ότι έπαιξαν ρόλο.

Όμως, στον απόηχο της ανακοίνωσης της πριγκίπισσας της Ουαλίας, ένας χειρουργός ισχυρίστηκε ότι μπορεί να ευθύνεται ένας παράγοντας που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη.

«Μπορεί να υπάρχει ένας άγνωστος περιβαλλοντικός παράγοντας»


Ο καθηγητής Andrew Beggs, ειδικός χειρουργός παχέος εντέρου και ανώτερος κλινικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, είπε: «Μπορεί να υπάρχει ένας άγνωστος περιβαλλοντικός παράγοντας που δεν έχουμε ανακαλύψει, παρά την εκτεταμένη έρευνα».

Και πρόσθεσε: «Ο καρκίνος σε νεαρή ηλικία δεν είναι καθόλου σπάνιος. Διατηρώ μια κλινική για πρώιμο καρκίνο σε ενήλικες και βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους στα 40 τους να πάσχουν από καρκίνο».

Πρόσθεσε, δε, ότι άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση αυτής της τάσης είναι οι καλύτερες μέθοδοι ανίχνευσης καρκίνου, η επίγνωση των συμπτωμάτων και ο καλύτερος έλεγχος γενετικών καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, όπως το γονίδιο BRCA που έχει η Αντζελίνα Τζολί.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα δεδομένα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ενώ τα ποσοστά καρκίνου έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα κρούσματα αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα στους νέους.

Σημαντική αύξηση του καρκίνου στους νέους


Σύμφωνα με το βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου, το ποσοστό επίπτωσης μεταξύ των νεότερων Βρετανών (ηλικίας μεταξύ 25-49 ετών) είναι τώρα 162,4 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο. Αυτό είναι 22% υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό της δεκαετίας του '90.

Και αυτή η αύξηση δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι οφείλεται απλώς σε καλύτερες μεθόδους ανίχνευσης του καρκίνου, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Για σύγκριση, τα ποσοστά μεταξύ των άνω των 75 ετών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ όλων των περιπτώσεων καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν μόνο κατά 9% την ίδια περίοδο.

Τα κρούσματα μεταξύ των κάτω των 50 ετών εξακολουθούν να είναι, στατιστικά μιλώντας, σπάνια, καθώς αντιπροσωπεύουν μόνο μία στις 10 περιπτώσεις της νόσου στη Βρετανία.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την αιτία ανησυχούν τους ειδικούς. Ο ογκολόγος Shivan Sivakumar, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, περιέγραψε την κατάσταση ως «επιδημία».

«Υπάρχει μια επιδημία στους νέους (κάτω των 50 ετών) που προσβάλλονται από καρκίνο. Είναι άγνωστη η αιτία αυτού του γεγονότος, αλλά βλέπουμε όλο και περισσότερους ασθενείς να εμφανίζουν καρκίνους στην κοιλιά», είπε.

«Δεν έχει σχέση με την Covid ή τα εμβόλια»


Από την πλευρά του, ο καθηγητής Karol Sikora, ένας παγκοσμίου φήμης ογκολόγος με πάνω από 40 χρόνια πείρας, είπε στη MailOnline νωρίτερα φέτος ότι οι ειδικοί δεν είχαν ιδέα τι προκαλεί μια «τρομακτική» αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, ειδικά μεταξύ νεαρών γυναικών.

Μιλώντας σήμερα, πρόσθεσε ότι οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο πίσω από την αύξηση του καρκίνου στους νέους. «Η αλήθεια είναι ότι απλά δεν ξέρουμε. Τα αίτια του καρκίνου είναι "κλειδωμένα" σε έναν πληθυσμό πολλά χρόνια πριν γίνουν εμφανή», είπε.

Ο καθηγητής Sikora είπε επίσης ότι η αύξηση παρατηρείται εδώ και χρόνια και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους οι ειδικοί υποπτεύονται ότι ευθύνονται. «Δεν έχει καμία σχέση με τον Covid ή με τα εμβόλια -άρχισε να συμβαίνει πολύ πριν», είπε.

«Πιστεύω ότι πιθανότατα οφείλεται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής -παχυσαρκία, λιπαρή διατροφή, καθιστική ζωή, όλη την ημέρα στο γραφείο και φυσικά καλύτερα διαγνωστικά τεστ».

Διαφορά ανάμεσα στα φύλα


Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των φύλων στα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των νέων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες στις αρχές της δεκαετίας των 40, όπως η Κέιτ Μίνλτετον, έχουν διπλάσιες πιθανότητες (2,1 φορές) να νοσήσουν από καρκίνο από έναν άνδρα της ίδιας ηλικίας.

Παρόμοια διαφορά μεταξύ των φύλων υπάρχει επίσης μεταξύ των διαγνώσεων καρκίνου στα 30 και στα τέλη της δεκαετίας των 40 ετών. Το χάσμα εξισορροπείται ελαφρώς καθώς οι Βρετανοί γερνούν, με τους άνδρες να έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο από την ηλικία των 60 ετών και μετά.

Πάντως, όπως συνεχίζει η Daily Mail, η Βρετανία δεν είναι ακραία περίπτωση όσον αφορά την αύξηση των ποσοστών καρκίνου μεταξύ των νέων, καθώς παρόμοια ποσοστά παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο.

Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε κόκκινο κρέας και χαμηλές σε φρούτα, καθώς και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα αποτελούν κύριους παράγοντες κινδύνου.

Τι ισχύει για την Ελλάδα


Στο ίδιο δημοσίευμα της Daily Mail υπάρχει διαδραστικός χάρτης που αποτυπώνει τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο με τον καρκίνο σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με τον χάρτη της Daily Mail, ανιχνεύονται 61,9 περιπτώσεις καρκίνου ανά 100.000 άτομα κάτω των 50 ετών, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην 46η θέση της σχετικής, παγκόσμιας λίστας.

Η χώρα με τη μεγαλύτερη ανίχνευση καρκίνου σε ηλικίες κάτω των 50 ετών είναι η Αυστραλία, με 135,1 κρούσματα ανά 100.000 άτομα. Ακολουθούν Νέα Ζηλανδία (119,1 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα), Πορτογαλία (89,3), ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Κύπρος, με 88,6 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

Ακολουθούν χώρες όπως: Δανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ουγγαρία, Μαλάουι, Ολλανδία, Νορβηγία, Βέλγιο, Ιταλία, Κροατία, Νότια Κορέα κ.ά.

Στις τελευταίες θέσεις του σχετικού πίνακα, με τα λιγότερα κρούσματα ανά 100.000 άτομα, βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (15,3), η Σιέρα Λεόνε (16,6), το Μπουτάν (20,1), το Κατάρ και το Μπαχρέιν (αμφότερα με 22,3 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα).

 

Tags
Back to top button