Την αντίδραση του Νίκου Καρανίκα, προκάλεσε η επιλογή της κυβέρνησης για αυστηροποίηση του πλαισίου καλλιέργειας της κάνναβης.
Ο πρώην σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και εμπνευστής τότε των επενδυτικών πρότζεκτ για τη φαρμακευτική κάνναβη, σε ανάρτησή του στο facebook, καθιστά σαφές ότι δεν συμφωνεί με τους χειρισμούς του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη σχετικά.
«Η κυβέρνηση ΝΔ είναι με την ιδεοληψία και όχι με την ανάπτυξη, την ευημερία, την επιστήμη, την κοινωνία. Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο καλύτερα για την οικονομία και την ανάπτυξη, το περιβάλλον», αναφέρει ο κ. Καρανίκας.
Αφορμή για την ανάρτηση Καρανίκα, υπήρξε η επιστολή διαμαρτυρίας της Καννάβιο ΚΟΙΝΣΕΠ, προς τον πρωθυπουργό στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές των παραγωγών στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την ανάγκη της άμεσης υιοθέτησης της Υπουργικής Απόφασης για τα ανώτερα όρια Τετραϋδροκανναβινόλης (THC) στα τρόφιμα, αλλά και για την προώθηση μέτρων που θα θωρακίσουν τον κλάδο και θα του δώσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών στην Ευρώπη, δεν έχουμε δει ακόμα καμιά ανταπόκριση και πρόοδο με αποτέλεσμα την συνεχιζόμενη ομηρία των Ελλήνων παραγωγών και τον περιορισμό του κλάδου.
Οι εκκλήσεις μας για συνάντηση παραγωγών με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου επίσης αγνοήθηκαν. Αντίθετα, ξεκινάει σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου στην Ελληνική Βουλή συζήτηση για ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που περιλαμβάνει τροπολογία που θα περιορίσει περαιτέρω τις προοπτικές του κλάδου της βιομηχανικής κάνναβης και θα αποθαρρύνει τους αγρότες από το να ασχοληθούν με αυτή τη πολλά υποσχόμενη νέα καλλιέργεια.
Βλέπουμε ότι ουσιαστικά με την τροπολογία που προτείνει το υπουργείο καταργείται το όριο ανοχής του 0.6% και αποκλείεται κάθε αξιοποίηση των συγκομιζόμενων προϊόντων που υπερβαίνουν το 0.2%, αλλά δεν ξεπερνούν το 0.6%, αφού αυτά θα καταστρέφονται. Όπως έχουμε εξηγήσει επανειλημμένα και στις επιστολές μας, στην Ελλάδα λόγω των κλιματολογικών συνθηκών είναι πολύ εύκολο να ξεπεραστεί το όριο του 0.2% χωρίς την υπαιτιότητα του καλλιεργητή, με αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να μη μπορούν να αξιοποιήσουν την παραγωγή τους. Αν αυτή καταστρέφεται επειδή λόγω κλίματος ανέβηκε η THC πάνω από το 0.2% (και κάτω από 0.6%), τότε οι παραγωγοί θα αντιμετωπίζουν πλήρη απώλεια της παραγωγής και του εισοδήματος, ενώ θα μπορούσαν να την αξιοποιούν μέσω της μεταποίησης»,ανέφερε η Καννάβιο ΚΟΙΝΣΕΠ.