Έπειτα από σκληρές δικαστικές διαμάχες των χωρισμένων ζευγαριών, σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, που αφορούν την κηδεμονία των παιδιών, μία νέα νομοθεσία στην Αλάσκα, έρχεται να πυροδοτήσει και άλλες διαμάχες σχετικά με το ποιος θα αναλάβει την επιμέλεια των ζώων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου.
Η Αλάσκα, έγινε η πρώτη πολιτεία στην οποία οι δικαστές υποχρεούνται να εξετάσουν και να ενδιαφερθούν για την καλή διαβίωση των κατοικίδιων ζώων σε περιπτώσεις που τα ζευγάρια αποφασίζουν να πάρουν διαζύγιο.
Η νομοθεσία που τέθηκε σε ισχύ στις 17 Ιανουαρίου, προσθέτει τροποποιήσεις στους νόμους των διαζυγίων του κράτους και πιο συγκεκριμένα ασχολείται με τη κηδεμονία των ζώων που απέκτησαν τα ζευγάρια κατά τη διάρκεια του γάμου τους, με σκοπό να προφυλάξουν την καλή διαβίωση των ζώων αλλά και την ασφάλεια των ανθρώπων.
Σε γενικές γραμμές, τα ζώα θεωρούνται ιδιοκτησία σύμφωνα με το νόμο. Ωστόσο, οι νέες τροποποιήσεις της Αλάσκας υποχρεώνουν το δικαστή να μεριμνήσει για τη σωστή διαβίωση των κατοικίδιων και να μην τα αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τα περιουσιακά στοιχεία.
Ο νόμος προβλέπει επίσης νομική κοινή επιμέλεια των ζώων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου.
Μια άλλη νέα τροπολογία, επίσης, προστατεύει τα κατοικίδια ζώα σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, επιτρέποντας στα δικαστήρια να επιβάλουν χρηματικά πρόστιμα στους θύτες, με σκοπό να υποστηριχτούν τα θύματα αλλά και τα ζώα.
Οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν επαινέσει την Αλάσκα για τις δύο νέες αυτές τροπολογίες, αποκαλώντας τον νόμο γύρω από τις υποθέσεις διαζυγίων «πρωτοποριακό και μοναδικό».
Η πολιτικός, Liz Vasquez από την Αλάσκα, η οποία προώθησε το νομοσχέδιο αυτό, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Τα κατοικίδια είναι πραγματικά μέλη των οικογενειών μας» και συμπληρώνει «νοιαζόμαστε για αυτά ως κάτι περισσότερο από ένα ακίνητο. Ως εκ τούτου, τα δικαστήρια θα πρέπει να τους δίνουν μεγαλύτερη προσοχή. Είναι κάτι πολύ φυσικό».