Την αναβάθμιση του portal «Ελληνικό Πρωινό» αποφάσισε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε μια προσπάθεια να ενίσχυσει την ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, μέσω της ανάδειξης του γαστρονομικού πλούτου της χώρας, και απευθείας στον πελάτη-τουρίστα.
Το «Ελληνικό Πρωινό» είναι μία δράση που υλοποιείται από το 2010 με κύριο στόχο τον εμπλουτισμό του πρωινού που προσφέρεται στα ελληνικά ξενοδοχεία με αγνά και μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης, καθώς και παραδοσιακά τοπικά εδέσματα της κάθε περιοχής της Ελλάδας, κάτι που είναι πολύ επιθυμητό από τους πελάτες, όπως έχουν αποδείξει η εμπειρία - και όχι μόνο.
Στο πλαίσιο αυτό ανατεθηκε η αναβάθμιση του διαδικτυακού τόπου στην Post Scriptum, ούτως ώστε να απευθύνεται πλέον όχι μόνον στους επαγγελματίες της ξενοδοχειακής αγοράς, αλλά κατά κύριο λόγο στον τελικό καταναλωτή.
Το έργο αφορά στην ενίσχυση του πελατοκεντρικού χαρακτήρα του portal και των δυνατοτήτων προσωποποιημένης πληροφόρησης μέσω αναδιοργάνωσης της διαθέσιμης πληροφορίας, στην ενσωμάτωση δυνατοτήτων πολυκαναλικής πρόσβασης, στην προσαρμογή της συνολικής λειτουργικότητας και αισθητικής, στον εμπλουτισμό του περιεχομένου και στην εκπόνηση και υλοποίηση πλάνου προώθησης του ανανεωμένου portal.
Η Φιλοσοφία του Προγράμματος «Ελληνικό Πρωινό»
Το Ελληνικό Πρωινό είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που συνδέει και αξιοποιεί τον πολιτισμικό- γαστρονομικό πλούτο της χώρας με την ελληνική ξενοδοχεία.
Στόχος του προγράμματος “Ελληνικό πρωινό” είναι να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες των ελληνικών ξενοδοχείων να γνωρίσουν τον άφθονο γαστρονομικό πλούτο της χώρας μας και να γευτούν στο πρωινό τους, τα αναρίθμητα ελληνικά προϊόντα και εδέσματα που βρίσκονται στην καρδιά της Μεσογειακής Διατροφής η οποία δεν είναι απλώς μια μοντέρνα διατροφική τάση, αλλά αποτελεί σύμφωνα με την UNESCO “άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας”.
Η βάση του ελληνικού πρωινού είναι τα κύρια προϊόντα της Μεσογειακής διατροφής όπως ο άρτος, τα παξιμάδια, το ελαιόλαδο, οι ελιές, το γιαούρτι, το μέλι, τα τυροκομικά, τα αλλαντικά, τα φρέσκα λαχανικά, τα όσπρια, οι πίτες,τα γλυκά και τα φρέσκα φρούτα.
Ανάλογα με την περιοχή
Στη βάση αυτού του κορμού, κάθε περιοχή της Ελλάδας, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, την εδαφολογική σύσταση, τα παραγόμενα προϊόντα και τις πολιτισμικές σχέσεις και ανταλλαγές διαμόρφωσε έναν ιδιαίτερο γαστρονομικό πολιτισμό και ιδιαίτερες τοπικές κουζίνες. Παρ’ ότι ο βασικός κορμός της γαστρονομίας είναι κοινός, κάθε περιοχή έχει τους δικούς της γαστρονομικούς θησαυρούς, έτσι ώστε άλλα είναι τα χαρακτηριστικά της Κρητικής κουζίνας, άλλα της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου, των νησιών του Αιγαίου κλπ.
Αυτή τη γαστρονομική πολυμορφία κάθε περιοχής θέλει να παρουσιάσει το “Ελληνικό πρωινό”, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας και της τουριστικής φυσιογνωμίας του κάθε τόπου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει και να γευτεί στο πρωινό του (συμβολικά σημαίνον εφόσον με αυτό ξεκινά την ημέρα του) τον πλούτο της ελληνικής γαστρονομικής μας παράδοσης.
Γιατί πέρα από τη γνωριμία της γεύσης των προϊόντων και των εδεσμάτων, στόχος του “Ελληνικού πρωινού” είναι να προχωρήσει στη γνωριμία των παραγωγών με τους καταναλωτές, των τρόπων παραγωγής, και να αναδείξει έτσι τον τόπο, το τοπίο και το φυσικό περιβάλλον παραγωγής κάθε γεύσης. Αναφερει ενδεικτικα το ΞΕΕ, ότι επιθυμία του είναι να ταυτίσει ''την ήρεμη και μελαγχολική λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου με το αυγοτάραχο, τις γραβιέρες της Κρήτης με τα μιτάτα στα Λευκά Όρη, τη φάβα και το ντοματάκι της Σαντορίνης με το ηφαιστειακό περιβάλλον του νησιού, την τσακώνικη μελιτζάνα με την όμορφη κοιλάδα του Λεωνιδίου, το λάδι με τις εύφορες πεδιάδες της Μεσσηνίας, ετσι ώστε οι γαστρονομικές εμπειρίες να συνδυαστούν με εμπειρίες ανίχνευσης τοπίων, τεχνικών και της ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου'' κ.ο. κ. και έτσι η γαστρονομία, ο πολιτισμός και το φυσικό περιβάλλον να αποκτήσουν μια κοινή ταυτότητα.
Xίλια τουριστικά καταλύματα
Περισσότερα από χίλια τουριστικά καταλύματα ήδη έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Ελληνικό Πρωινό” του ΞΕΕ. Μέσα σε μόλις έξι χρόνια από την ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, δημιουργήθηκαν 35 πρότυπα Πρωινά σε ισάριθμες περιοχές της ηπειρωτικής και της νησιωτικής Ελλάδας.
“Η ξενοδοχειακή κοινότητα έχει αγκαλιάσει το Ελληνικό Πρωινό, το οποίο πλέον αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο γνωστά brand name της ελληνικής γαστρονομίας. Συνολικά 35 περιοχές έχουν δημιουργήσει το δικό τους τοπικό Πρότυπο Πρωινό, ενώ εκατοντάδες παραγωγοί Τροφίμων & Ποτών, ξενοδόχοι και chef έχουν δεσμευτεί να προωθήσουν προϊόντα της περιοχής τους και τις τοπικές συνταγές”, τόνισε σε σχετική έκθεση που εγινε πρόσφατα ο υπεύθυνος του προγράμματος, κ. Γιώργος Πίττας. “Το ΞΕΕ κατόρθωσε να αναδείξει εκατοντάδες προϊόντα και εδέσματα και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες για τη σημασία της γαστρονομίας, υποβοηθώντας στη συγκρότηση της τουριστικής ταυτότητας κάθε τόπου αλλά και στην οικονομική ανάπτυξή του”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθιέρωση, ανάδειξη και προβολή του «Ελληνικού Πρωινού» στα ελληνικά ξενοδοχεία έχει αποτελέσει κατά το παρελθόν αντικείμενο προώθησης και από άλλους φορείς, όπως το ''ΚΙΝΗΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ –Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε'' , σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.