Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Καμιά ανησυχία ακόμα και αν πάρει τα Eurofighter η Τουρκία

Η διαφαινόμενη απόκτηση των μαχητικών Eurofighter από την Τουρκία δεν φαίνονται να ανησυχεί ιδιαίτερα την Αθήνα καθώς το γεγονός της κατοχής των μαχητικών F-16 Viper, των Rafale, που υπάρχει η πρόθεση να αυξηθούν σε 30 και φυσικά τα 20 +20 F-35 διατηρουν το ποιοτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα.

Ακόμα και αν τελικά αποκτηθούν 40 Eurofighter από την Τουρκία, τόσο η χρονική στιγμή που θα αποκτηθούν όσο και οι πιθανοί όροι που θα τα συνοδεύουν, δίνουν την δυνατότητα στην Αθήνα να μην ανησυχεί ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζουν ανώτερα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, το στοιχείο που έδινε όλα αυτά τα χρόνια την ποιοτική ανωτερότητα και πλεονέκτημα στο Αιγαίο δεν ήταν τόσο τα αεροσκάφη όσο το ανθρώπινο δυναμικό που έχει ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει σε κάθε ευκαιρία.

Δεν είναι εξάλλου διόλου άσχετο πως στο ΝΑΤΟ θεωρούν τους Έλληνες πιλότους από τους καλύτερους. Βετεράνος Αμερικανός αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είχε μεταφέρει σε Έλληνα ομόλογό του πως στο ΝΑΤΟ οι Έλληνες πιλότοι θεωρούνται asset.

Υπάρχει επίσης σοβαρός λόγος να υπάρχει τελικά αμφιβολία ακόμη και για την απόκτηση των Eurofighter από την Γερμανία και αυτός δεν είναι άλλος από τον ισχυρότατο διεθνή παράγοντα που ακούει στο όνομα Ισραήλ του οποίου οι σχέσεις με την Τουρκία είναι πιο κάτω καπό το ναδίρ... 

Πάντως να θυμίσουμε πως αναμένοντας η Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου τον Τούρκο υπουργό Χακάν Φιντάν προκειμένου να γίνει μια συζήτηση για το κατα πόσο οι δύο πλευρές μπορούν να ξεκινήσουν να συζητούν για μια οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τα σημάδια προς το αντίθετο είναι πολλά. 

Οι αναφορές διπλωματικών πηγών της Τουρκίας προς το πρακτορείο Anadolu ότι η Άγκυρα θέλει να συζητήσει για όλα, δηλαδή από τα 12 ναυτικά μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων μέχρι την αποστρατικοποίηση των νησιών ενώ παράλληλα κινείται προς την απόκτηση έως και 40 μαχητικών Eurofighter προκειμένου να αποκτήσει μια πλατφόρμα εκτόξευσης του πυραύλου αεροπορικής υπεροχής Meteor σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει το ελληνικό πλεονέκτημα με τα Rafale, αφήνουν μια αίσθηση στην Αθήνα πως η γειτονική χώρα απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Στην Πολεμική Αεροπορία αντιλαμβάνονται πλήρως πως η αεροπορική υπεροχή που απολαμβάνει αυτή την περίοδο η Ελλάδα μπορεί εύκολα να ισοσκελιστεί αν η Άγκυρα βάλει στο χέρι τα μαχητικά που συζητά με την Γερμανία.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ιθύνοντες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους προς την κυβέρνηση για την απόκτηση ακόμα 6 νέων μαχητικών Rafale, προκειμένου η Πολεμική Αεροπορία να μπορεί να διαθέτει δύο μοίρες με τα γαλλικά μαχητικά.

Το σκεπτικό είναι πως ούτως ή άλλως σε κάποια φάση θα χρειαστεί να αποσυρθούν και τα Mirage 2000-5 οπότε θα πρέπει να υπάρχει επαρκής αριθμός μαχητικών νεότερων γενιών που να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα των Mirage και ειδικότερα τα υποστρατηγικά όπλα όπως οι πύραυλοι κρουζ sculp και οι αντιπλοϊκοί Exocet.

Το ίδιο πλαίσιο σκέψης αναφέρει πως η μία μοίρα θα αναλάβει τον διπλό ρόλο της αεροπορικής υπεροχής και αντιπλοϊκής κρούσης και η δεύτερη μαζί αποστολες αεροπορικής υπεροχής θα αναλάβει τη υποστρατηγική κρούση με τους sculp.

Tags
Back to top button