Η λίμνη Nyos στο βορειοδυτικό Καμερούν δημιουργήθηκε στο κρατήρα ενός ηφαιστείου και λόγω της γόνιμης γης και της βοσκής που τη περιβάλει, ήταν τόπος κατοικίας εκατοντάδων αγροτών και κτηνοτρόφων. Όλα θα άλλαζαν ξαφνικά το βράδυ της 21ης Αυγούστου 1986.
Εκείνο το βράδυ οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά άκουσαν ένα δυνατό βουητό που έμοιαζε με κατολίσθηση. Την ίδια στιγμή ένα άσπρο νέφος άρχισε να συγκεντρώνεται στη επιφάνεια της λίμνης που λίγο αργότερα έφτασε σε ύψος 100 μέτρων. Το νέφος απλώθηκε στους γύρω οικισμούς και αμέσως οι άνθρωποι άρχισαν να χάνουν τις αισθήσεις τους. Στα πρώτα 2 χωριά που έφτασε το νέφος όλοι, πλην 4 κατοίκων που βρίσκονταν σε υψηλό έδαφος, πέθαναν.
Το σύννεφο σκότωσε ανθρώπους σε ακόμη και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη λίμνη. Κάτοικοι από τις γύρω περιοχές που έφτασαν στο σημείο μετά από 2-3 ημέρες αντίκρισαν παντού νεκρούς ανθρώπους και ζώα. Ως τις 23 Αυγούστου το νέφος είχε πλέον διαλυθεί από τον αέρα. Υπήρξαν ελάχιστοι επιζώντες που ''ξύπνησαν'' μετά από 36 ώρες μονό και μόνο για να αντικρίσουν τους συγγενείς τους νεκρούς. Συνολικά 1.700 άνθρωποι πέθαναν εκείνο το βράδυ. Τι είχε συμβεί όμως;
Οι επιστήμονες που ερεύνησαν το συμβάν συμπέραναν ότι το νέφος αποτελούταν κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα. Όσοι το εισέπνευσαν αμέσως έχασαν τις αισθήσεις τους και πολλοί εξ αυτών κατέληξαν. Το αέριο είχε συσσωρευτεί και ήταν παγιδευμένο σε στρώμα κάτω από το πυθμένα της λίμνης προερχόμενο κυρίως από τη νεκρή βλάστηση που μαζευόταν στο βυθό για πολλά χρόνια. Κατόπιν μία κατολίσθηση σε μία από της πλαγιές της λίμνης οδήγησε τις πέτρες και τα χώματα στο βυθό και αυτό προκάλεσε τη βίαιη αποσυμπίεση του αερίου και την άνοδό του στην επιφάνεια.