Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

«Καλάθι του Νονού»: Στη Βουλή η τροπολογία - Πότε ξεκινά, πόσο θα διαρκέσει

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου θα τεθεί σε λειτουργία το «Καλάθι του Νονού» στο οποίο θα ενταχθούν παιδικά παιχνίδια, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με την ίδια τροπολογία ρυθμίζονται ζητήματα καταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ενώ αποσαφηνίζεται πώς φορολογούνται και οι αποζημιώσεις ευρωβουλευτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η προωθούμενη τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων πως:

- Το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει και τα αποζημιώσεις και συντάξεις τις οποίες λαμβάνουν οι ευρωβουλευτές

- Καταβάλλεται σε 8 ισόποσες δόσεις, ο φόρος εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022 των νομικών και φυσικών προσώπων

- Παρέχεται σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μέχρι την 31.7.2023 η έκπτωση 3% στο συνολικό ποσό του φόρου συμπεριλαμβανομένων των οφειλών

Υπ. Ανάπτυξης: Έρχονται «πασχαλινό καλάθι» και «καλάθι του νονού»

Προβλέπεται η λειτουργία για το οριζόμενο χρονικό διάστημα (29/3 – 15/4) παρατηρητηρίου τιμών παιδικών παιχνιδιών για το «Καλάθι του Νονού».

Δείτε  την τροπολογία.

Τι θα περιλαμβάνει το «Καλάθι του Νονού»

Το μέτρο, το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μία επανάληψη του μέτρου «καλάθι του Άη Βασίλη» που είχε τεθεί τα περασμένα Χριστούγεννα, θα ξεκινήσει την επόμενη Τετάρτη 29 του μήνα με στόχο οι εταιρείες που θα συμμετέχουν σε αυτό να προσφέρουν παιχνίδια, λαμπάδες και πασχαλινά σοκολατοειδή σε μειωμένες τιμές, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που έχει δημοσιοποιήσει το newmoney.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε τη δημιουργία «καλαθιού του Πάσχα», με το οποίο ουσιαστικά θα ενισχυθεί το «καλάθι του νοικοκυριού» με τα προϊόντα που έχουν παραδοσιακά ζήτηση αυτή την περίοδο (αρνί, κατσίκι, τσουρέκια κοκ), τη δημιουργία ενός «καλαθιού» στην Κεντρική Κρεαταγορά Αθηνών, όμοια με αυτή που έχει γίνει στην περίπτωση της Ιχθυαγοράς ενώ αποκάλυψε πως υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί «παράθυρο» για δυνατότητα επέκτασης του μέτρου του «καλαθιού» και πέραν του τέλος Ιουνίου, κάτι όμως που θα αποφασίσει ο νέος υπουργός ή ο υπηρεσιακός υπουργός που θα αναλάβει μιας και το Μάιο θα γίνουν εκλογές.

Μάλιστα κατά την σημερινή εκδήλωση παρουσιάστηκε και έρευνα του του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του κυπριακού πανεπιστημίου Phillips University, η οποία κατέδειξε πως το “καλάθι του νοικοκυριού” κατά τις πρώτες 15 εβδομάδες λειτουργίας του πέτυχε μεσοσταθμική μείωση ύψους 12,55% στη συνολική αξία του, με βάση την ανάλυση των στοιχείων από 12 αλυσίδες σούπερ μάρκετ με φυσικά καταστήματα και της ΕΛΣΤΑΤ.

Σε ο,τι αφορά το «Καλάθι του Νονού», στο μέτρο θα συμπεριλαμβάνονται οι κάτωθι κατηγορίες:

-Λαμπάδα με παιχνίδι.

-Πασχαλινά σοκολατειδή (αυγά κοκ)

-Επιτραπέζια/Παζλ

-Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)

-Βρεφικά παιχνίδια

-Φιγούρες δράσης

-Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)

-Οχήματα

– Τηλεκατευθυνόμενα

- Ηλεκτρονικά παιχνίδια

-Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)

-Λούτρινα

-Μουσικά παιχνίδια

«Το ''καλάθι του Αη Βασίλη'' δούλεψε πολύ καλά. Θεωρούμε ότι το ίδιο θα γίνει και με το ''καλάθι των νονών'' Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε στα παιδιά αυτή την περίοδο παιχνίδια και εορταστικά είδη στις καλύτερες τιμές ώστε να μη στερηθεί κάποιο», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει ως το Μ. Σάββατο 15 Απριλίου και σε αυτό αναμένεται να συμμετέχουν υποχρεωτικά επιχειρήσεις παιχνιδιών με ετήσιο τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ. Από εκεί και έπειτα όμως μπορούν να συμμετάσχουν και μικρότερες επιχειρήσεις. Γι αυτό, όπως εξήγησε σήμερα ο ΓΓ Εμπορίου κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος δεν είναι υποχρεωτικό όλες οι επιχειρήσεις να παρουσιάσουν ένα προϊόν σε κάθε κατηγορία του καλαθιού αλλά «όποια κατηγορία προϊόντων διαθέτουν».

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κοινοποιούν τις λίστες με τα προϊόντα ανά κατηγορία ως το πρωί κάθε Τετάρτης και θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι έχουν επαρκές απόθεμα. Επίσης θα υποχρεούνται να τοποθετήσουν ειδικό σήμα, το οποίο έχει ετοιμαστεί και το οποίο φιλοξενεί ένα πασχαλινό λαγουδάκι

Σημειώνεται πως τα καταστήματα που θα συμμετέχουν στο μέτρο θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα απ’ τα κλιμάκια του ΔΙΜΕΑ. Ο έλεγχος θα γίνεται επί του περιθωρίου κέρδους που θα εμφανίζουν οι αλυσίδες επί των συγκεκριμένων προϊόντων που θα εντάξουν στο καλάθι. Εάν το περιθώριο κέρδους είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο. Στην περίπτωση που το συγκεκριμένο προϊόν δεν πωλείτο απ’ την αλυσίδα πέρυσι, τότε θα λαμβάνεται υπόψη συγγενές προϊον.

Tags
Back to top button