Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κακοκαιρία Ιανός: Γιατί "ξέφυγε" η πορεία του κυκλώνα από τα μετεωρολογικά μοντέλα

Ο μεσογειακός κυκλώνας που πλήττει τη χώρα μας για περισσότερες από 48 ώρες είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο συνανθρώπων μας, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον δύο αγνοούμενοι κι ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί γιατί ο Ιανός έκανε... δύσκολη τη ζωή των μετεωρολόγων, καθώς και όλων των προηγμένων συστημάτων πρόγνωσης που χρησιμοποιούν με αποτέλεσμα να «ξεφύγει» και να πάει βορειότερα και δη προς τη Θεσσαλία προκαλώντας την θεομηνία που βιώνει ακόμα η χώρα κι έπεται και συνέχεια μιας και το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Επειδή βρισκόμαστε σε μεταβατικό στάδιο της εποχής από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, οι θάλασσες έχουν κρατήσει μεγάλες ποσότητες θερμότητας και δημιουργούν αυτά τα βαρομετρικά. Επειδή λοιπόν τα συστήματα αυτά αποκτούν μεγάλη δυναμική σε μικρό χρονικό διάστημα και μεταβάλλονται στο χώρο και στο χρόνο, αυτό είναι πολύ δύσκολο να προσομοιωθεί από τα μετεωρολογικά μοντέλα. Γι' αυτό και κάθε 3-6 ώρες επαναξιολογούμε τα δεδομένα, ξαναβλέπουμε και τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας και από πού πρόκειται να περάσει. Το βλέπαμε αυτό το κυκλωνικό σύστημα να αλλάζει ώρα με την ώρα» εξήγησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας στην εκπομπή του Open TV, «Ελα, χαμογέλα».

Τι είναι ο Μεσογειακός Κυκλώνας

Το medicane είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο, που εμφανίζεται μία ή δύο φορές τον χρόνο και πρόκειται για ισχυρό βαρομετρικό σύστημα με πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες. Κύριο χαρακτηριστικό των medicanes είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος και όχι στα θερμά και ψυχρά μέτωπα, όπως συνήθως συμβαίνει με τα κοινά βαρομετρικά χαμηλά της Μεσογείου.

Πότε εμφανίζεται ο Μεσογειακός Κυκλώνας

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας σχηματίζεται κυρίως το φθινόπωρο ή νωρίς τον χειμώνα, πάνω από τα σχετικά θερμά νερά της Μεσογείου, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο υπερκείμενο αέρα και αντλεί ενέργεια από τη δραστηριότητα των καταιγίδων. Το τελευταίο medicane που επηρέασε τη χώρα μας ήταν ο «Ξενοφών» στις 29 Σεπτεμβρίου 2018.

Tags
Back to top button