Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: “Η κλιματική κρίση δεν είναι θεωρία, είναι εδώ”

Σύμφωνα με τον υπουργό, “Μπορεί κάποιοι να αμφισβητούν την Κλιματική κρίση για τους δικούς τους λόγους, αλλά δυστυχώς για μας στην Ελλάδα, δεν έχουμε ενδείξεις αλλά έχουμε αποδείξεις ότι η κλιματική κρίση μας έχει χτυπήσει και έχει περάσει την πόρτα μας προξενώντας τεράστιες καταστροφές, αφήνοντας κατ΄ επανάληψη πίσω της θύματα. Αυτός είναι και ο λόγος που η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει ειδικό υπουργείο κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας. Δεν το κάναμε για λόγους τελειομανίας ή για λόγους προσαρμογής στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το κάναμε διότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, διότι τα φαινόμενα πληθύνονται και η ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής αντίδρασης εντείνεται. Επομένως δεν είναι θέμα απλά και μόνο μιας πιο προοδευτικής ματιάς στα πράγματα, αλλά θέμα αναγκαιότητας”.

Όπως επισήμανε ο κ. Χατζιδάκης, υπάρχουν ακόμα αυτοί που δίνουν τις δικές τους μάχες, εκείνοι που εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι η κλιματική κρίση είναι παρούσα, “…σίγουρα όμως σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν πολλές ισχυρές χώρες που λόγο ιδιαίτερων οικονομικών συμφερόντων, ανθίστανται στις προσπάθειες των χωρών εκείνων και κυρίως των Ευρωπαϊκών χωρών, που πρωταγωνιστούν στο να αλλάξει κάτι στον πλανήτη. Στο να πάρουμε όλες τις βασικές πρωτοβουλίες που χρειάζεται για να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Υπάρχουν πολλά Φόρα σε διεθνές επίπεδο, υπάρχουν και διεθνείς συμφωνίες που έχουν συντελέσει στο να υπάρξει έστω και μία μικρή πρόοδος. Δεν υπάρχει όμως καμία αμφιβολία, ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και πρέπει να γίνουν σε διεθνές σε επίπεδο. Διότι η Ευρώπη εκπέμπει ένα πολύ μικρό τμήμα των ρύπων… Περισσότεροι ρύποι εκπέμπονται από Αμερική και Ασία. Χωρίς Αμερική, χωρίς Ινδία, χωρίς Κίνα, οποιαδήποτε συμφωνία για το περιβάλλον, σε διεθνές επίπεδο, κινδυνεύει να είναι ημιτελής, να μην είναι αποτελεσματική”.

Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα που αφορά στη χρηματοδότηση φτωχότερων χωρών, “…ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των διεθνών συμφωνιών για την κλιματική αλλαγή. Διότι υπάρχει και ζήτημα χρηματοδότησης και επάρκειας ώστε οι φτωχές χώρες να ανταποκριθούν στους απαιτήσεις”. Ας ελπίσουμε – είπε ο κ. Χατζηδάκης, “ότι δεν θα χρειαστεί να φτάσουμε στο χείλος καταστροφής για να προσπαθήσουμε τότε, την τελευταία στιγμή, να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα”.

Όπως είπε οι Ευρωπαίοι θα κάνουν όλα εκείνα που πρέπει για την Κλιματική Κρίση και μεταξύ αυτών: “Το 40% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο πηγαίνει για δράσεις περιβαλλοντικές και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της. Φυσικά υπάρχουν αντιδράσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κριτική ότι θίγεται για παράδειγμα η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων. Όμως ως υπουργός οικονομικών και ως υπουργός περιβάλλοντος, που είμαι φανατικός οπαδός της επιχειρηματικότητας πρέπει να γνωρίζουμε ότι, δεν θα υπάρχει καμία επιχείρηση αν δεν υπάρχει περιβάλλον μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί η οικονομία. Καταστροφή του περιβάλλοντος, ισούται με καταστροφή της οικονομίας”, τόνισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, “…στην Ελλάδα ισχύει περισσότερο αυτό, καθώς είμαστε χώρα τουριστική και το περιβάλλον εκτός όλων των υπολοίπων είναι και πλουτοπαραγωγική πηγή. Επομένως η προστασία του περιβάλλοντος και η άνοδος οικονομίας ιδιαίτερα μέσω της ανάπτυξης τουρισμού, πάνε χέρι χέρι”.

Είπε μάλιστα πως όσα αφορούν το περιβάλλον την κλιματική κρίση, τις συνέπειες και όλα όσα επηρεάζονται από τις αλλαγές, “…δεν είναι θεωρίες όλα αυτά, αλλά είναι απλή λογική. Επομένως όχι μόνο όσοι απλώς είναι ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον, αλλά και όσοι έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, ακόμα και για το κέρδος, πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς περιβάλλον δεν θα υπάρχει, ούτε κέρδος, ούτε μέλλον”.

Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είπε πως κυρίαρχα αφορούσε στην απόφαση του πρωθυπουργού την οποία ανακοίνωσε στη συνέλευση του ΟΗΕ το 2019 για την απο-λυγνιτοποίηση με την κυβέρνηση να είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά με μέτρα και δράσεις όπως: “Αύξηση του μεριδίου των ΑΕΠ και έχουμε φιλόδοξο σχέδιο μέχρι το 2030 στο συγκεκριμένο πεδίο, προωθούμε την ηλεκτροκίνηση για να μειώσουμε τους ρύπους που αναπνέουμε, στην ενεργειακή εξοικονόμηση κατοικιών και επιχειρήσεων με διάφορα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ευρωπαϊκή επιτροπή, με την ηλεκτρική διασύνδεση στα νησιά, που είναι βασική απάντηση για τον τουρισμό και την εικόνα του τουριστικού μας προϊόντος, αλλά και την ποιότητα ζωή στον κατοίκων. Προχωρούμε επίσης στην ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων με την κατασκευή μονάδων. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την άναρχη δόμηση, με σύγχρονη δόμηση, με σύγχρονη χωροταξική πολιτική και σχέδια πολεοδομικά που να καλύπτουν όλη την Ελλάδα. Προωθούμε το τεχνικό σχέδιο αναδασώσεων, την αναδιοργάνωση της πολιτικής προστασίας και διπλασιάσαμε τους πόρους για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών από τα 300 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό, στα 600 εκατομμύρια και του χρόνου θα αυξηθεί σημαντικά περισσότερο αυτό το κονδύλι. Και με το ΕΣΠΑ που το 30% το κονδυλίων πηγαίνουν στη διαχείριση αποβλήτων, με το πρόγραμμα της αναπτυξιακής μετάβασης και από το Ταμείο Ανάκαμψης με 116 δράσης 8,16 δισεκατομμυρίων και το 40% των δανείων του ταμείου να αφορούν σε έργα πράσινης μετάβασης”.

Μπορεί αυτά να μη φτάνουν, θα έπρεπε να γίνουν περισσότερα σίγουρα – είπε ο υπουργός – “είναι όμως ένα πρώτο ξεκίνημα και εκείνο που θέλουμε να σημειώσουμε είναι πώς επειδή το περιβάλλον είναι συλλογική υπόθεση, διότι αφορά κάθε δραστηριότητα πάνω στον πλανήτη, η υπόθεση αυτή είναι κυριολεκτικά υπόθεση όλων μας. Είναι υπόθεση πραγματικά κάθε πολίτη… ο δημιουργός, μας έδωσε έναν πλανήτη, έχει προχωρήσει και εμείς οι άνθρωποι, εδώ και δύο αιώνες με τις δραστηριότητες μας έχουμε κάνει τόσες αλλαγές στον πλανήτη, όσες δεν είχαν γίνει για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Η φύση εκδικείται, η φύση έχει αντοχές και ο άνθρωπος προκαλεί τον πλανήτη προκαλεί τις αντοχές του. Κάποια στιγμή όλοι πρέπει να σκεφτούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα μόνο εμείς να απολαύσουμε τα αγαθά της φύσης, αλλά έχουν και τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας”.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή τόνισε πως οι συνεργασίες είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων “…που αντιμετωπίζουμε και αφορούν στην κλιματική κρίση. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και η ανάγκη για δράση είναι επιτακτική. Είναι ευθύνη όλων μας, από τους πολίτες μέχρι τους ηγέτες να συμβάλλουμε στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία του περιβάλλοντος… Η φροντίδα για το περιβάλλον, ο πολιτισμός, δεν είναι απλός κληρονομιά από το παρελθόν, αλλά και εργαλεία για να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας”.

Μεταφέροντας μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων κ.κ. Δημήτριος που συμμετέχει στις εργασίες του Συμποσίου στο Ρέθυμνο, τόνισε πως “οι πρωτοβουλίες της εκκλησίας, συνέβαλαν στην κατανόηση του θέματος αλλά και της ανάγκης, κοινής προσέγγισης των προβλημάτων για την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η σύγχρονη οικολογική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη και για την ανθρωπότητα και είναι απότοκος ενός πολιτισμού με κεντρικός στόχο την ολοκληρωτική κυριαρχία του ανθρώπου. Η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πλέον μελλοντικό σενάριο αλλά είναι επώδυνη πραγματικότητα, με εμφανή τα ανθρωπογενή αιτία. Είναι δε ιδιαιτέρως προκλητικό η ανθρωπότητα να αναγνωρίζει τη σοβαρότητα του προβλήματος και να συμπεριφέρεται ως να μην γνωρίζει… Τα πρώτα θύματα της κρίσης, είναι οι ευάλωτοι άνθρωποι, αλλά και για τις επερχόμενες γενιές, οφείλουμε να θυμόμαστε ότι έχουν δικαίωμα στο περιβάλλον και στη γη”.

Τόνισε δε πως ούτε τα οικονομικά, ούτε τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά και όσα αφορούν στο περιβάλλον και την κλιματική κρίση, μπορούν να αντιμετωπιστούν, χωρίς τη συμμετοχή της πίστης.

Tags
Back to top button