O επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) , Κλάους Ρέγκλινγκ σε ενημερωτικό σημείωμα προς τους επενδυτές του μηχανισμού δήλωσε πως μετά το καλοκαίρι και μόνο αν η ελληνική κυβέρνηση έχει συνεισφέρει με δικούς της πόρους προκειμένου να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου θα εκταμιευθεί το δεύτερο μέρος της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα από τον ESM μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι της δόσης ύψους 7,7 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ στις αρχές Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών.
Συνολικά για την Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι πλέον υπάρχουν «καλά νέα, καθώς η χώρα άνοιξε το δρόμο για την τρίτη εκταμίευση του προγράμματος με την ολοκλήρωση ενός εντυπωσιακού πακέτου μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε όλα όσα έχει κάνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια».
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο Ινστιτούτο Walter Eucken στη Φρανκφούρτη, εξήρε την τεράστια προσαρμογή της Ελλάδας και επέκρινε όσους θεωρούν, ιδιαίτερα στη Γερμανία, ότι τίποτα δεν έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές το αργότερο το 2018, εφόσον εφαρμοστούν οι συμφωνηθείσεις μεταρρυθμίσεις.
«Ιδιαίτερα στην Γερμανία, ακούω ξανά και ξανά ότι τίποτα δεν συνέβη στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια απαράδεκτη διαστρέβλωση των γεγονότων, και μια προσβολή προς τον ελληνικό λαό, που έπρεπε να αποδεχθεί τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, οι οποίες θα ήταν αδιανόητες στη Γερμανία. Ας τονίσω, λοιπόν, ότι η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι ιδιαιτέρως αξιοσημείωτη. Το 2009, το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν πάνω από το 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Το 2016, η Ελλάδα πέτυχε δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7%. Μόνον η Γερμανία και τρεις άλλες χώρες της ΕΕ είχαν πλεόνασμα που ήταν λίγο υψηλότερο. Μια τέτοια επιτυχημένη εξυγίανση θα ήταν αδύνατη χωρίς θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία θα πρέπει να το εκτιμά αυτό», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ESM.
Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε την Ελλάδα ειδική περίπτωση ανάμεσα στις πέντε χώρες που μπήκαν σε προγράμματα οικονομικής στήριξης, εκτιμώντας ότι η Αθήνα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των κεφαλαίων που προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης.
«Στο τρέχον πρόγραμμα του ESM, έχουμε εκταμιεύσει περίπου 30 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα από το συνολικό πρόγραμμα ύψους έως 86 δισεκ. ευρώ. Από την αρχή του πρώτου προγράμματος το 2010, το συνολικό ποσό ανέρχεται τώρα στα 174 δισεκ. ευρώ. Το πρόγραμμα του ESM διαρκεί έως τον Αύγουστο του 2018, αλλά δεν αναμένω ότι η χώρα θα χρειαστεί το σύνολο των κεφαλαίων που απομένουν, που είναι περίπου 55 δισεκ. ευρώ, σε αυτή την περίοδο. Και αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα είμαστε σαφώς κάτω από το ανώτατο όριο του προγράμματος των 86 δισεκ. ευρώ», σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στο ασφαλιστικό σύστημα, στην αγορά εργασίας και τον τραπεζικό κλάδο ήταν από τις πλέον σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας του EFSF και του ESM. «Αυτοί ήταν οι λόγοι που ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) υπέδειξε την Ελλάδα ως πρωταθλητή των μεταρρυθμίσεων μεταξύ όλων των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ στη μελέτη του "Going for Growth", σημείωσε ο Ρέγκλινγκ.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία αρκεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι «εάν γίνει αυτό, η κυβέρνηση θα μπορεί, επίσης, να εκδώσει και πάλι κρατικά ομόλογα το αργότερο το επόμενο έτος, όπως έκανε δύο φορές η προκάτοχος της στα μέσα του 2014».
«Η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την πετυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. Χωρίς αυτή, οι χώρες δεν θα είναι διατεθειμένες να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, εάν συνεχίζει έως τότε να υπάρχει ανάγκη για αυτό», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.
Κατά τον ίδιο «η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι η προσέγγιση του ESM αποδίδει και ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το επόμενο success story αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν».
«Το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η προετοιμασία της Ελλάδας προκειμένου να βγει στις αγορές ώστε να μπορέσει να πετύχει την επιτυχημένη έξοδό της από το πρόγραμμα.