Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, συναντήθηκε σήμερα, στις 11 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την κοινή βούληση Αθήνας και Λευκωσίας για συντονισμό ενεργειών στο Κυπριακό, αλλά και με φόντο την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή υπογράμμισαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντησή τους.
Αφού καλωσόρισε τον κ. Χριστοδουλίδη, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «είμαστε εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και όπως πάντα Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους εν όψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό».
«Αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή»
«Θα μας δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε μία συνολική επισκόπηση των ανοιχτών ζητημάτων σε μια εποχή όπου υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «Ελλάδα και Κύπρος είναι χώρες-πυλώνες σταθερότητας σε μία ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία ο συντονισμός μας είναι περισσότερος απαραίτητος παρά ποτέ».
«Να δημιουργηθούν συνθήκες για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες»
Με τη σειρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά που επισκέπτεται την Αθήνα. «Χθες παρέστη σε μια εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50χρόνων από την εισβολή, μια εκδήλωση που είχε μαζική συμμετοχή και είναι ενδεικτικό των κοινών μας ανησυχιών λαμβάνοντας υπόψιν και τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» δήλωσε.
«Θα είμαστε μαζί στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα, μια κρίσιμη εβδομάδα. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε στον δρόμο που αποδεικνύουμε με πράξεις και όχι με λόγια να δημιουργηθούν συνθήκες για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες» διαβεβαίωσε ο Κύπριος πρόεδρος.
«Για εμάς η παρούσα κατάσταση δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού» ξεκαθάρισε για να καταλήξει: «Είμαι σίγουρος ότι μέσα από λύση του Κυπριακό μέσα από την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα συμβάλουμε περισσότερο σε αυτό που Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν: ότι είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας σε αυτή την περιοχή ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας».
Βασικό θέμα στην ατζέντα το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ελλάδα, Great Sea Interconnector.