Νέα θέση αγοράς (long) άνοιξε η αμερικανική τράπεζα JP Morgan στα εγχώρια δεκαετή ομόλογα έναντι Ιταλίας. «Συστήνουμε τοποθετήσεις σε θέσεις long στα ελληνικά δεκαετή ομόλογα έναντι της Ιταλίας, καθώς τα ελληνικά κρατικά ομόλογα υποαπέδωσαν απότομα, ιδίως έναντι της Ιταλίας, την περασμένη εβδομάδα.
Οι ανεπίσημες ενδείξεις υποδηλώνουν μέτριες ρευστοποιήσεις των μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Όπως συζητήθηκε σε προηγούμενη δημοσίευσή μας, έχουμε επισημάνει σε γενικές γραμμές την εποικοδομητική μεσοπρόθεσμη προοπτική για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και προβλέπουμε ότι θα διαπραγματεύονται σταθερά στενότερα από την Ιταλία (από 25 έως 60 μονάδες βάσης), δεδομένων των ισχυρών μακροοικονομικών, δημοσιονομικών και θεμελιωδών μεγεθών που χαρακτηρίζουν την ελληνική οικονομία, το σταθερό πολιτικό τοπίο και τις συνεχιζόμενες αναβαθμίσεις αξιολόγησης», επισημαίνει ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος.
Εθνική Τράπεζα: Οργανικά κέρδη μετά φόρων 855 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2023
«Από την πλευρά της αξιολόγησης, οι οίκοι αξιολόγησης DBRS και S&P έχουν ήδη αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade – IG) και αναμένουμε ότι οίκος της Fitch θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα κατά την αναθεώρησή της την 1η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την κατανόησή μας για τους κανόνες ένταξης για τα ενεργά χαρτοφυλάκια τα οποία ακολουθούν τους δείκτες ομολόγων, η αξιολόγηση σε IG από τουλάχιστον δύο από τους τρεις οίκους αξιολόγησης (S&P, Moody’s και Fitch) απαιτείται για να αρχίσουν να συμπεριλαμβάνονται τα ομόλογα μια χώρας σε ορισμένους από τους δείκτες ομολόγων.
Ως εκ τούτου, η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη, καθώς σε περίπτωση θετικής έκβασης η Ελλάδα θα έχει σε δύο από τους τρεις σημαντικούς οίκους την επενδυτική βαθμίδα. Θεωρούμε ότι την πρόσφατη διεύρυνση των περιθωρίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για να τοποθετηθούμε για πιθανή επιφυλακτική κίνηση σύσφιξης με την αναβάθμιση της Fitch σε επενδυτική βαθμίδα», εξηγεί ο οίκος και αναλύει το σκεπτικό του πίσω από το άνοιγμα ενός νέου trade στα ελληνικά ομόλογα.
H αναβάθμιση από Fitch Ratings στο προσκήνιο
Η Ελλάδα έχει ήδη αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης DBRS Morningstar στις 8 Σεπτεμβρίου και στις 20 Οκτωβρίου από την S&P. H JPM επισημαίνει ότι οι δείκτες ομολόγων στην ευρωπαϊκή αγορά απαιτούν αξιολόγηση σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο από τις τρεις οίκους σημαντικούς οίκους αξιολογήσεις S&P, Moody’s και Fitch προκειμένου να αρχίσουν να περιλαμβάνονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε ορισμένους από τους δείκτες ομολόγων.
«Ως εκ τούτου, η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, με την τρέχουσα αξιολόγηση να είναι ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές την 1η Δεκεμβρίου θα είναι κρίσιμη και αναμένουμε ότι η Fitch Ratings θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τον Δεκέμβριο», προβλέπει η JPM.
Η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί φέτος στα 223 δισ. ευρώ και η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι στο 2,4%, με τον πληθωρισμό στο 4,2%, το έλλειμμα του προϋπολογισμού να ‘αγγίζει’ το 1,3% αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι της τάξεως του 1,9%. Ο δείκτης του χρέους προς το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 160%, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει ελλειμματικό με -9,2% ως προς το ΑΕΠ.Η JP Morgan προβλέπει μείωση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων και αποκλιμάκωση των spread με τα γερμανικά ομόλογα. Το ελληνικό spread θα υποχωρήσει στις 135 μονάδες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και έπειτα θα υποχωρήσει στις 130 μονάδες βάσης, όπου και θα παραμείνει για τουλάχιστον 12 μήνες.