Κάθε σύγκριση με την Ελλάδα προσπαθεί να «ξορκίσει» η ιταλική κυβέρνηση με αλλεπάλληλες δηλώσεις των στελεχών της, την ώρα που οι αγορές κλυδωνίζονται και η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται στο 3,40%.
Έτσι μετά τις απειλές του στενού συνεργάτη του Ματέο Σαλβίνι, βουλευτή Κλαούντιο Μπόργκι, ότι η Ευρώπη ρισκάρει «παγκόσμια οικονομική καταστροφή» αν προσπαθήσει να κάνει την Ιταλία Ελλάδα, στο θέμα πήρε θέση και ο ιταλός υφυπουργός Ανάπτυξης.
Σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, o Μικέλε Γκεράτσι υποστήριξε ότι δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε την σημερινή Ιταλία με την Ελλάδα όταν αντιμετώπισε διεθνή διάσωση. Υπεραμύνθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης, που βάλλεται από τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη.
«Η σημερινή κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας είναι πολύ διαφορετική… Θα δείτε τις επόμενες ημέρες ότι το προτεινόμενο σχέδιο προϋπολογισμού μας προβλέπει αρκετά χρήματα για επενδύσεις. Νομίζω ότι οι περισσότεροι αναλυτές μέχρι τώρα έχουν επικεντρωθεί στο λόγο χρέους μας προς το ΑΕΠ, με έντονη έμφαση στα επίπεδα χρέους. Θέλουμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στην κατώτερη πλευρά της εξίσωσης, στην ανάπτυξη της οικονομίας» σημείωσε ο Γκεράτσι.
«Αυτό, νομίζω, είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να μετατραπεί μια χώρα σε έναν βιώσιμο εταίρο μακροπρόθεσμα. Πιστεύω ότι μόλις διευκρινιστούν τα θέματα αυτά, οι αναλυτές, οι επενδυτές και ολόκληρη η ΕΕ θα κατανοήσουν και θα εκτιμήσουν το εύρος και το στόχο του σχεδίου μας» υποστήριξε ο ιταλός υφυπουργός.
Ο Γκεράτσι επέμεινε ότι «το σχέδιό μας για καθολικό εισόδημα θα οδηγήσει σε υψηλότερη κατανάλωση», ενώ έκανε λόγο για «λίγες αναταράξεις στις αγορές».
Σύμφωνα με τον ιταλό υφυπουργό Ανάπτυξης, «βραχυπρόθεσμα, μπορεί να υπάρχουν λίγες αναταράξεις στις αγορές που πρέπει πρώτα να αφομοιώσουν το πλήρες εύρος του μεταρρυθμιστικού μας σχεδίου... Έχουμε ήδη δει αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, είδαμε την εξαγορά της Versace και πριν από λίγες μέρες είδαμε μια παραδοσιακή εταιρία μοτοσικλετών να εξαγοράζεται. Έτσι, αυτό που βλέπουμε είναι μια μικρή αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ειδικά στις αγορές ομολόγων, αλλά υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την πραγματική οικονομία -στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές - και αυτά είναι καλά νέα για τους ανθρώπους που επικεντρώνονται στην πλευρά του ΑΕΠ στην εξίσωση».
Στη στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης αναφορικά με τον επόμενο προϋπολογισμό της χώρας αναφέρεται εκ νέου ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, στον απόηχο της αντιπαράθεσης με τις Βρυξέλλες. «Γνωρίζαμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα άρεσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει» επαναλαμβάνει.