Ο Πιέτρο Γκράσο είναι ο νέος επικεφαλής του ενιαίου ψηφοδελτίου.
Στη γενική τους συνέλευση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρώμη, οι δυνάμεις της ιταλικής Αριστεράς ('Αρθρο Ένα, Ιταλική Αριστερά και Possibile - Εφικτό), επισημοποίησαν την επιλογή του προέδρου της ιταλικής Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, ως νέου επικεφαλής του ενιαίου τους ψηφοδελτίου, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της άνοιξης.
Ο Πιέτρο Γκράσο είναι εβδομήντα δυο ετών και κατάγεται από τη Σικελία. Είναι πρώην δικαστικός και αφιέρωσε σημαντικό μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στην καταπολέμηση της μαφίας της Κόζα Νόστρα.
Στην ιταλική πρωτεύουσα συνέρρευσαν χίλιοι πεντακόσιοι σύνεδροι και το κύριο σύνθημα της σημερινής συνάντησης είναι «υπάρχει μια νέα πρόταση». Η όλη προσπάθεια, μεταξύ των άλλων, στηρίζεται από τα πρώην κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος Μάσιμο Ντ΄Αλέμα και Πιερλουίτζι Μπερσάνι, από τον πρώην επικεφαλής του κόμματος «Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία», Νίκι Βέντολα, και από γνωστά ονόματα των «Δημοκρατικών», όπως τον Πίπο Τσιβάτι και τον Ρομπέρτο Σπεράντσα, τα οποία, όμως, εγκατέλειψαν το κόμμα του Ρέντσι, κρίνοντας τη γραμμή και την όλη στρατηγική του, υπερβολικά άτολμη.
«Χρειάζεται μια εναλλακτική στον αναποτελεσματικό θυμό και στην αδιαφορία των κινημάτων διαμαρτυρίας, στα παραμύθια που ακούσαμε επί σειρά δεκαετιών. Πρέπει να καταφέρουμε να προσφέρουμε μια πολιτική στέγη σε όσους δεν έχουν βρει κάποιον που να τους εκπροσωπεί», δήλωσε ο Πιέτρο Γκράσο, κατά την παρέμβασή του στη συνέλευση που διεξάγεται στην ιταλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων
«Η Αριστερά είναι αναγκαία, για να καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε μια δεξιά που επιθυμεί την οπισθοδρόμηση», πρόσθεσε ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, σύμφωνα με τον οποίο όλες οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου πρέπει να θέσουν, ως κύρια προγραμματική τους προτεραιότητα, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Όσο για τις πρόσφατες εκκλήσεις του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» υπέρ μιας κοινής πορείας, ο Μάσιμο Ντ΄Αλέμα θέλησε να σχολιάσει ότι «πρόκειται για όψιμες κινήσεις, οι οποίες δεν συνοδεύονται από ουσιαστικές πολιτικές και προγραμματικές επιλογές».