Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ιταλία: «H επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι μια καλή είδηση αλλά και πηγή μαθημάτων»

Στην έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου αναφέρεται με ανάλυσή του στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, o Iταλός καθηγητής πολιτικής οικονομίας Ντονάτο Μασιαντάρο.

Πιο αναλυτικά, στο άρθρο του, που δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, τονίζει:
«H επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι μια καλή είδηση αλλά και πηγή μαθημάτων. Στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποδείχθηκε επιτυχής: αποφάσισε να μην ακολουθήσει τα αντιτιθέμενα άκρα που χαρακτηρίζουν τα γεράκια και τις περιστερές. Το ερώτημα που ετίθετο ήταν πως έπρεπε να φερθεί η ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας και γενικότερα πως τι στάση έπρεπε να υιοθετήσει η νομισματική πολιτική έναντι της δημοσιονομικής πολιτικής».

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, η απάντηση των γερακιών ήταν ότι έπρεπε να αποφευχθεί όχι μόνο η απευθείας χρηματοδότηση, αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η χρήση των ελληνικών ομολόγων για εξασφάλιση ρευστότητας, διότι επρόκειτο για μη φερέγγυο οφειλέτη», γράφει ο καθηγητής. Προσθέτει, δε, ότι οι περιστερές θεωρούσαν πως μια αυστηρή στάση της Κεντρικής Τράπεζας θα αύξανε την πιθανότητα αδυναμίας να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις της.

Όπως γράφει ο καθηγητής Μασιαντάρο, τελικά «η ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επίπεδο φερεγγυότητας της Ελλάδας, θα εξαρτιόταν από την ικανότητά της να σεβαστεί τις συμφωνίες για την δημοσιονομική πειθαρχία».

Ο Ιταλός οικονομολόγος, παράλληλα, θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην συμμετείχε απευθείας στους θεσμούς των δανειστών, και πως δεν θα έπρεπε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις κρίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

«Η Ελλάδα, σήμερα, βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ώστε να μπορέσουν να ξαναγίνουν, τα δημόσια ομόλογά της, αντικείμενο ανταλλαγών της ΕΚΤ. Πρέπει να εκφραστεί η κοινή ελπίδα, να μην διακοπεί η όλη αυτή πορεία», γράφει τέλος, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μποκόνι του Μιλάνου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Tags
Back to top button