Ιστορική συμφωνία με την Κίνα υπέγραψε το Βατικανό για τον διορισμό των Κινέζων καθολικών επισκόπων, ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα μεταξύ του Πεκίνου και του Πάππα.
Οι περίπου 12 εκατομμύρια Κινέζοι Καθολικοί- μειοψηφία στην χώρα των σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων, διχάζονταν εδώ και δεκαετίες μεταξύ μιας «πατριωτικής» Εκκλησίας που τελεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου και μιας παράνομης Εκκλησίας που αναγνωρίζει μονάχα την εξουσία του πάπα.
Βάσει αυτής της «προκαταρκτικής» συμφωνίας, ο πάπας Φραγκίσκος αναγνώρισε επτά Κινέζους επισκόπους που είχαν διοριστεί από το Πεκίνο χωρίς τη συγκατάθεσή του, όπως κι έναν όγδοο επίσκοπο μετά θάνατον.
«Ορισμένοι πιστοί και ιερείς το αποδέχονται, άλλοι δεν μπορούν να το κατανοήσουν διότι παραμένουν καχύποπτοι προς το κομουνιστικό κόμμα και την κινεζική κυβέρνηση. Αμφιβάλλουν για την ειλικρίνειά τους» είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κληρικός της παράνομης Εκκλησίας στην επαρχία Χεμπέι (βόρεια Κίνα), που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Η συμφωνία ενδέχεται να πυροδοτήσει επικρίσεις, καθώς συμπίπτει, κατά παράδοξο τρόπο, με μια εκστρατεία καταστροφής χριστιανικών εκκλησιών σε ορισμένες κινεζικές επαρχίες. Στην Κίνα, για παράδειγμα, η Βίβλος έχει αποσυρθεί από τους ιστότοπους διαδικτυακών πωλήσεων και «παράνομοι» καθολικοί ιερείς πρόσφατα συνελήφθησαν, προτού αφεθούν ελεύθεροι.
Η Αγία Έδρα, που δεν δημοσιοποίησε σήμερα το κείμενο της συμφωνίας, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθείται στο μέλλον για τον διορισμό των νέων επισκόπων, ενώ την τελευταία λέξη θα πρέπει να έχει ο πάπας.
«Ο στόχος της συμφωνίας δεν είναι πολιτικός αλλά ποιμαντορικός, επιτρέποντας στους πιστούς να έχουν επισκόπους σε επικοινωνία με τη Ρώμη, όμως την ίδια στιγμή να τους αναγνωρίζουν και οι κινεζικές αρχές» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Βατικανού Γκρεγκ Μπερκ.
«Δεν πρόκειται για το τέλος μιας διαδικασίας αλλά για την αρχή» είπε από το Βίλνιους όπου ο ποντίφικας έφθασε σήμερα στο πλαίσιο μιας τετραήμερης περιοδείας στις βαλτικές χώρες.
Η Κίνα και το Βατικανό «θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επικοινωνία και να εργάζονται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας.
Η συμφωνία αυτή αφορά αποκλειστικά τη θρησκεία και όχι την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ του Πεκίνου και της Αγίας Έδρας, που διακόπηκαν το 1951, δύο χρόνια μετά την άνοδο στην εξουσία των κομουνιστών.