Έλληνες εργάτες συνδικάτου σταμάτησαν το φορτηγό που μετέφερε 1 τόνους πυρομαχικών που προοριζόταν να φορτωθούν σε πλοίο με προορισμό το Ισραήλ,
Έλληνες λιμενεργάτες στον Πειραιά απέτρεψαν τη φόρτωση ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με στρατιωτικά εφόδια για το Ισραήλ την Πέμπτη.
Η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευμάτων, ΕΝΕΔΕΠ, εμπόδισαν φορτηγό που ερχόταν από τα Σκόπια να εισέλθει στο λιμάνι και το κοντέινερ του με 21 τόνους πυρομαχικά, που προοριζόταν να φορτωθεί σε πλοίο με προορισμό το Ισραήλ.
Πριν από το περιστατικό, το συνδικάτο λιμενεργατών είχε καλέσει τους εργαζόμενους να διαμαρτυρηθούν και να εμποδίσουν την αποστολή όπλων και πυρομαχικών που θα χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο κατά της Χαμάς.
«Ήρθε η ώρα να φωνάξουμε ότι δεν θα αφήσουμε το λιμάνι του Πειραιά να γίνει πολεμικό εφαλτήριο», αναφέρουν η δήλωσή τους οι Έλληνες εργαζόμενοι στο Facebook.
«Παλεύουμε για την ειρήνη – όχι στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο!», αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα.
Η στάση της Ελλάδας για το Ισραήλ σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post
"Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταδικάσει την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αλλά ζήτησε να σταματήσει η χερσαία και αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συνδικαλιστές αποτρέπουν τη φόρτωση του φορτίου που προορίζεται για το Ισραήλ.
Τον Ιούνιο εμπόδισαν πλοίο να ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Πειραιά, το οποίο μετέφερε και στρατιωτικό υλικό στο Ισραήλ. Το φορτηγό που περιείχε το φορτίο παραμένει στο λιμάνι και έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό".
Οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε την αμυντική μας βιομηχανία εδώ και τώρα
Η ισραηλινή εφημερίδα «Calcalist» είχε αποκαλύψει ότι πολλές ξένες χώρες έχουν σταματήσει ανεπίσημα να προμηθεύουν το με πρώτες ύλες που του επιτρέπουν να κατασκευάζει όπλα, από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ το Ισραήλ εκφράζει την ανησυχία του για την πιθανότητα έλλειψης «των απλούστερων τύπων πυρομαχικών».
Ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει έλλειψη οβίδων 120 χιλιοστών για άρματα μάχης σε σημείο που ορισμένα άρματα μάχης που σταθμεύουν στη Γάζα βρίσκονται τώρα σε μερική επιφυλακή και φέρουν μικρότερη ποσότητα οβίδων.
Αυτές τις ανάγκες ανέλαβαν να τις καλύψουν άλλες χώρες στα Βαλκάνια.
Η ουσία εδώ από το περιστατικό είναι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι, τα Σκόπια, Σερβία και η Βουλγαρία δουλεύουν τριπλοβάρδιες και παράγουν πυρομαχικά όλων των τύπων τόσο για την Ουκρανία, όσο τώρα και για τον πόλεμο στο Ισραήλ, αποκομίζοντας χιλιάδες δολάρια.
Για παράδειγμα, Οκτώ πακέτα με στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία που περιλαμβάνουν όπλα, εξοπλισμό και πυρομαχικά έστειλε η , τηρώντας αυστηρά τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ατανάς Ζαπριάνοφ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με φωτογραφίες βουλγαρικών αυτοκινούμενων οβιδοβόλων "Gvozdika" στην Ουκρανία, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ελληνική αμυντική βιομηχανία τι ακριβώς κάνει εδώ και μεγάλο διάστημα αμφιταλαντευόμενη ανάμεσα σε συνδικαλιστές και ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και εξαγωγών στο εξωτερικό;