Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ισπανία: Η Σουζάνα Ντίαζ διεκδικεί την προεδρία του Σοσιαλιστικού κόμματος

Η πρόεδρος της Ανδαλουσίας αντιμετωπίζει την Κυριακή, 21 Μαίου, τον πρώην γραμματέα του Σοσιαλιστικού κόμματος Πέδρο Σάντσεζ για την ηγεσία του PSOE.

Διχασμένοι και αποδυναμωμένοι από τις εκλογικές ήττες, οι ψηφοφόροι του κόμματος εκλέγουν την Κυριακή τον ηγέτης τους, από τον οποίο εξαρτάται η σταθερότητα της δεξιάς κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.

Δύο είναι τα φαβορί, ο Πέδρο Σάντσεζ, ο οποίος ζητάει από το κόμμα να επιτεθεί στον Ραχόι και από την άλλη η Susana Diaz, η βασική του αντίπαλος, η οποία θέλει να κάνει μια χρήσιμη αντιπολίτευση «για να καλυτερέψει την καθημερινότητα των πολιτών» αλλά και για να «ανυψώσει το Σοσιαλιστικό κόμμα» το οποίο έπεσε μέσα σε 8 χρόνια από τους 169 στους 85 βουλευτές.

Ας σημειωθεί ότι ο Μαριάνο Ραχόι, επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας εδώ και έξι μήνες, κατόρθωσε να ψηφίσει πολλά μέτρα με την βοήθεια του PSOE, από την στιγμή που αποχώρησε από την ηγεσία του ο Πέδρο Σάντσεζ. Αν το PSOE του κάνει σφοδρή αντιπολίτευση και τον εμποδίζει να ψηφίζει τους νόμους, τότε θα υποχρεωθεί να στήσει εκ νέου κάλπες.

«Αν κερδίσει ο Σάντσεζ περιμένω σε ένα χρόνο από τώρα ο Ραχόι να κάνει πρόωρες εκλογές», δηλώνει ισπανός αναλυτής.

Περίπου 188.000 ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν τον νέο ηγέτη του κόμματος και ο νικητής θα ανακοινωθεί περίπου στις 10 ώρα Ελλάδος.

Ο Πέδρο Σάντσεζ, οικονομολόγος, 45 ετών, κατεβαίνει ως «ο υποψήφιος των μελών του κόμματος» εναντίον των στελεχών του κόμματος που τον ανάγκασαν, τον περασμένο Οκτώβριο, να παραιτηθεί από την ηγεσία επειδή ήθελε πάση θυσία να εμποδίσει τον Μαριάνο Ραχόι να διατηρηθεί στην εξουσία και να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι Σοσιαλιστές, επειδή φοβήθηκαν ότι αν ο Ραχόι πάει σε νέες εκλογές θα χάσουν ακόμη περισσότερες εκλογικές δυνάμεις, αποφάσισαν να στηρίξουν την κυβέρνησή του, μη καταψηφίζοντας όταν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης.

«Αυτή είναι η χειρότερη απόφαση και από τότε το κόμμα καταρρέει» είναι η άποψη του Σάντσεζ.

Η Σουζάνα Ντιάζ, από την πλευρά της, 42 ετών, απαντά ότι ευθύνονται οι περιστροφές του Σάντσεζ, οι οποίες προκάλεσαν σύγχιση στους ψηφοφόρους και συνεισέφεραν στις εκλογικές ήττες.

«Οι ηγέτες δεν μπορεί να κρύβονται πίσω από τα μέλη του κόμματος αλλά πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους», λέει η πρόεδρος της Ανδαλουσίας, όπου το Σοσιαλιστικό κόμμα παίρνει και τις περισσότερες ψήφους του.

Η Σουζάνα Ντιάζ είναι κόρη υδραυλικού και έκανε μια τρομερή πολιτική καριέρα. Σήμερα την στηρίζει όλος ο μηχανισμός του PSOE.

«Πάει καιρός που έχουμε χάσει το πηδάλιο και τώρα είναι ευκαιρία να ξαναχτίσουμε την ενότητα», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Arturo Rivero, ένας συνταξιούχος 71 ετών, ο οποίος ψήφισε για την Σουζάνα Ντιάζ σε ένα εκλογικό κέντρο της Μαδρίτης.

Τα προγράμματα των υποψηφίων για την ηγεσία διαφέρουν αρκετά. Ο Πέδρο Σάντσεζ είναι υπέρ της συμμαχίας με τους αριστερούς ριζοσπάστες Podemos, ενώ η Ντιάζ αντίθετα αποκαλεί τους Podemos «η άχρηστη Αριστερά».

Το επιχείρημα της Ντιάζ είναι ότι αν συνεργαστούν τα δύο κόμματα, οι Podemos θα κυριαρχήσουν του Σοσιαλιστικού κόμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πέδρο Ιγκλέσιας έβγαλε το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες άτομα στο κέντρο της Μαδρίτης για να δείξει ότι μόνο αυτός κάνει αντιπολίτευση στον Μαριάνο Ραχόι. «Το κάνει για να εισέλθει στα εσωτερικά του κόμματός μας, όπως θα έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν όταν ανακατεύτηκε στα εκλογικά της Δύσης», δήλωσε ο Mario Jimenez, εκπρόσωπος του PSOE.

Η Σουζάνα Ντιάζ σκέπτεται από καιρό να διεκδικήσει την ηγεσία του PSOE, αλλά μέτρησε καλά την στιγμή για να παρουσιαστεί ως υποψήφια. Τρία χρόνια δίσταζε. Σε ηλικία 42 ετών, η Ντιάζ θέλει να γίνει πρωθυπουργός της Ισπανίας. Από το 2013 είναι πρόεδρος της πλέον πολυπληθούς περιοχής της Ισπανίας, της Ανδαλουσίας, με 8,4 εκατομμύρια κατοίκους.

Tags
Back to top button