Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα ήθελε η σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι πιο στενή από εκείνην με τη Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ. Θα πρέπει να ρυθμιστεί μια ειδική συμφωνία καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο για μια τέτοια σχέση.
«Νομίζω ότι θα είναι μια ειδική συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ασφαλώς ως Ιρλανδία θέλουμε να είναι όσο πιο στενή γίνεται -- θα θέλαμε να είναι 'Νορβηγία +', αλλά νομίζω πως πρέπει να δούμε τώρα τις λεπτομέρειες για το τι σημαίνει αυτό», είπε ο Λίο Βαράντκαρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg από το Νταβός της Ελβετίας.
Η Νορβηγία αποτελεί τμήμα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ αλλά όχι και της τελωνειακής ένωσης.
Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε τον Δεκέμβριο πως η μελλοντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία πρέπει να είναι παρόμοια με εκείνην που έχει η ΕΕ με τον Καναδά.
Όμως ο Βαράντκαρ είπε πως ούτε το νορβηγικό ούτε το καναδικό μοντέλο θα ταίριαζε στη Βρετανία.
«Είναι δύσκολη η σύγκριση με τη Νορβηγία, που είναι μια σχετικά μικρή χώρα... ή με μια χώρα όπως ο Καναδάς που βρίσκεται σε άλλη ήπειρο», πρόσθεσε.
Αν και η Βρετανία έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι δεν πρόκειται να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση ή την ενιαία αγορά της ΕΕ, «ίσως μπορούμε να διαπραγματευθούμε κάτι που δεν θα είναι πολύ διαφορετικό», είπε ο Βαράντκαρ.
Μια τέτοια συμφωνία, ωστόσο, θα απαιτούσε η Βρετανία να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επωφελείται α λα καρτ από το γεγονός ότι είναι μέλος της ΕΕ χωρίς τις ευθύνες που συνεπάγεται αυτή η ιδιότητα.
Η πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές των εταιριών παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που έχουν έδρα το Λονδίνο θα εξαρτηθεί από το τι θα δώσει σε αντάλλαγμα η Βρετανία, είπε.