Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

IRIS: Στον "πάγο" τα πρόστιμα για 400.000 έως την ανακοίνωση νέας διορίας

Πολλοί αυτοαπασοχλούμενοι, έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν χρησιμοποιούν ακόμη το IRIS, παρόλο που είναι το νέο σύστημα που μηδενίζει τις τραπεζικές προμήθειες για τις οποίες επί χρόνια διαμαρτύρονται, ούτε ο 1 στους 2 δεν έχει κάνει ακόμη τη διασύνδεση για να δέχεται στην ταμειακή του τις ανέπαφες πληρωμές.

Στην πράξη, και ενώ η διορία υποχρεωτικής διασύνδεσης επισήμως λήγει στις 30 Ιουνίου, μόλις 315.000 από περίπου 730.000 υπόχρεους έχουν ανταποκριθεί. Η ανταπόκριση είναι σχεδόν 50% μικρότερη έναντι των συνδέσεων με POS που επιβλήθηκαν υποχρεωτικά, παρότι στις πληρωμές με τραπεζική κάρτα επιβάλλονται και χρεώσεις.

Για την εξέλιξη αυτή πάντως, μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιες οι τράπεζες καθώς παραμένει «άγνωστη λέξη» ακόμα και για τα τηλεφωνικά help desk των περισσοτέρων εξ αυτών, αφού δεν κατανοούν ή δεν υποστηρίζουν καν τις φωνητικές εντολές “IRIS”, «άμεσες πληρωμές» κλπ. Κατά συνέπεια, πολλοί ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να λύσουν τις απορίες τους.

Σε κάθε περίπτωση, η χαμηλή ανταπόκριση των υπόχρεων οδήγησε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να προαναγγείλει από χθες ήδη ότι θα δοθεί παράταση στην καταληκτική διορία. Απέφυγε να ορίσει όμως πόση θα είναι αυτή, αναμένοντας προφανώς να συνεκτιμήσει και πόσοι προβούν έως τέλος του μηνός στην διασύνδεση των ταμειακών τους με το IRIS.

Μέχρι τέλος της εβδομάδος ή την επόμενη (προς τις 30 Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου) αναμένεται να ανακοινωθεί το εύρος της νέας παράτασης που θα δοθεί στους υπόχρεους. Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε πάντως σε «μικρή παράταση» η οποία, εξ ορισμού, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει σε διάρκεια κάποιες λίγες εβδομάδα ή έως ένα μήνα το πολύ ενδεχομένως.
 

Tags
Back to top button