Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε σήμερα πως η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει μαχητές στο εσωτερικό του Ιράν, μερικές ημέρες αφότου η σκληροπυρηνική σουνιτική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Τεχεράνη. Ο Ζαρίφ κάλεσε επίσης τις χώρες στην περιοχή να δημιουργήσουν ένα περιφερειακό φόρουμ για την επίλυση συγκρούσεων.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες είναι οι πιο τεταμένες των τελευταίων χρόνων. Την περασμένη εβδομάδα το Ριάντ, μαζί με άλλες αραβικές κυβερνήσεις, διέκοψε τις σχέσεις με το Κατάρ, επικαλούμενο την υποστήριξή του στο Ιράν ως έναν από τους κύριους λόγους αυτής της κίνησης.
Δύο ημέρες αργότερα 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας και πυροβολισμούς. Το Ιράν επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτεί ισλαμιστές μαχητές, περιλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους. Το Ριάντ αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στις επιθέσεις.
«Έχουμε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι η Σαουδική Αραβία εμπλέκεται ενεργά στην προώθηση τρομοκρατικών οργανώσεων [που δρουν] στο ανατολικό Ιράν, στο Μπαλουχιστάν», δήλωσε ο Ζαρίφ σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο μιας διάσκεψης για την ειρηνική διαμεσολάβηση στο Όσλο.
Η επαρχία Μπαλουχιστάν κατοικείται από σουνίτες που αποτελούν μειονότητα στο κυρίως σιιτικό Ιράν.
Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αλληλοκατηγορούνται για ανατροπή της σταθερότητας στην περιοχή και για την υποστήριξη αντίπαλων πλευρών σε συγκρούσεις όπως στη Συρία, στην Υεμένη και στο Ιράκ. «Στη δυτική πλευρά, ο ίδιος τύπος δραστηριότητας έχει αναληφθεί, καταχρώμενη και πάλι τη διπλωματική φιλοξενία του άλλου γείτονά μας», είπε, χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω. Το Ιράν κατηγορεί επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προωθούν τον μαχητικό ισλαμισμό στην περιοχή.
Ο Ζαρίφ κάλεσε επίσης για τη δημιουργία ενός περιφερειακού φόρουμ που θα επιλύει διαφορές, η ίδρυση του οποίου κατέστη πιο αναγκαία από τις συνεχιζόμενες εντάσεις ανάμεσα στο Κατάρ από τη μία πλευρά και τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν από την άλλη.
«Είναι επιτακτική ανάγκη... να δημιουργήσουμε έναν μόνιμο μηχανισμό διαβούλευσης, διαλόγου και επίλυσης των κρίσεων στην περιοχή μας, χρησιμοποιώντας κάποια παραλλαγή της προσέγγισης του Ελσίνκι», είπε, αναφερόμενος στις Συμφωνία του Ελσίνκι που υπεγράφη το 1975 εν μέσω Ψυχρού Πολέμου χάρη στην οποία αμβλύνθηκε η ένταση μεταξύ της Δύσης και των κομμουνιστικών χωρών. «Αν αυτό λειτούργησε στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου εδώ στην Ευρώπη, θα πρέπει να λειτουργήσει (επίσης και για τη Μέση Ανατολή)», είπε.
Ερωτηθείς για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί για το Ιράν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέφερε σε πρόσφατο τουίτ του ότι το Ιράν είναι ένα κράτος που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, ο Ζαρίφ είπε ότι οι περισσότεροι από τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν Σαουδάραβες και όχι Ιρανοί.
«Ο πρόεδρος Τραμπ προσπαθεί να αλλάξει μετά θάνατον την εθνικότητα 15 από τους 19 βομβιστές αυτοκτονίας της 11ης Σεπτεμβρίου, ή οποιουδήποτε άλλου βομβιστή αυτοκτονίας έχει πραγματοποιήσει επίθεση σε αμερικανικό έδαφος ή σε οποιαδήποτε άλλη δυτική χώρα τα τελευταία 20 χρόνια», είπε.
«Δεν ήρθαν από το Ιράν, Κανείς από αυτούς. Γιατί προσπαθεί να αλλάξει την Ιστορία; Δεν εκφοβιζόμαστε από αυτές τις κινήσεις».