Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΙΟΒΕ: Βελτίωση παρατηρήθηκε στο οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο - Μικρή ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Βελτιωμένο φάνηκε το οικονομικό κλίμα του Μαρτίου, λόγω της ισχυρής ανόδου που υπήρξε στη βιομηχανία, όπως δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ.

Επιπλέον, παρατηρείται ήπια ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Οι επιμέρους δείκτες


Η πορεία των βασικότερων δεικτών της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ έχει ως εξής:

  • Οριακή αύξηση της ανεργίας τον Φεβρουάριο (y-o-y), στο 11,7% σε σχέση με ένα έτος πριν.
  • Βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Μάρτιο, λόγω ισχυρής ανόδου στη Βιομηχανία. Ήπια ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
  • Έντονη βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 111,9 μονάδες τον Μάρτιο, από 101,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερα σε σχέση με ένα έτος πριν (109,2 μον.),
  • Υποχώρηση για τη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο. Αύξηση 1,5% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι υποχώρησης 5,4% στην ΕΕ27. Βελτίωση για την εγχώρια Μεταποίηση 2,0% (y-o-y).
  • Νέα υποχώρηση των εξαγωγών της Βιομηχανίας, 15,5% τον Ιανουάριο (y-o-y). Μείωση και για το εμπορικό έλλειμμα στα €3,2 δισεκ., από €3,5 δισεκ. ένα έτος πριν.
  • Ήπια υποχώρηση της απασχόλησης στη Βιομηχανία το δ’ τρίμ. του 2023, κατά 1,5% (y-o-y), έναντι ανόδου στο σύνολο της οικονομίας (+1,2%, y-o-y).
  • Υποχώρηση του Δείκτη τιμών εισαγωγών εγχωρίως κατά 12% το 2023, έναντι ηπιότερης μείωσης 7,1% στην ΕΖ20.
  • Εξασθένιση του εγχώριου Δείκτη τιμών παραγωγού, 6% το 2023, όταν ο αντίστοιχος δείκτης στην ΕΖ20 ενισχύθηκε 1,0% το 2023.
Tags
Back to top button