Έωλο χαρακτηρίζει τον στόχο του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 3% το 2017 το ΙΟΒΕ στο οικονομικό του δελτίου υποστηρίζοντας ότι πιο ρεαλιστικός είναι ο στόχος για ανάπτυξη 1,5%-2%.
Βασικό επιχείρημα του Ιδρύματος οι καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης που συνεπάγεται καθυστερήσεις στη βελτίωση των ορών χρηματοδότησης και επενδύσεων.
Ως στόχο και σημείο εκκίνησης για την ανοδική πορεία της οικονομίας το ΙΟΒΕ ορίζει τη σταθεροποίηση της οικονομικής πολιτικής, σε μία αξιόπιστη κατεύθυνση, χωρίς ενδεχόμενες παλινδρομήσεις.
«Όσο υπάρχει χρονοτριβή στο ξεκαθάρισμα των όρων της ανάπτυξης της οικονομία, δημιουργείται επιπλέον κόστος και κίνδυνος σε τουλάχιστον τρία ζητήματα» τονίζει το ΙΟΒΕ.
Όπως εξηγείται στο δελτίο:
Είναι επείγον να επιταχυνθεί η δημιουργία πλέγματος προστασίας, με στοχευμένες δράσεις και άξονα το πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Είναι επίσης κρίσιμο να αυξηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, όπου παρατηρείται έλλειμα αποτελεσματικότητας.
Όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα παγώνουν οι αποφάσεις για σημαντικές επενδύσεις, τόσο σε φυσικό κεφάλαιο (όπως στην ενέργεια και άλλους σημαντικούς κλάδους όπου παρατηρείται αποεπένδυση και απαιτείται ξεκαθάρισμα των κανόνων), όσο και σε ανθρώπινο κεφάλαιο (η εκπαίδευση είναι αναγκαίος μοχλός για ανταγωνιστικότητα χωρίς μείωση μισθών, για καινοτομία, όσο και για κοινωνική κινητικότητα).
Η ελληνική κρίση πλέον εξελίσσεται μέσα σε ένα ευμετάβλητο και θολό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Η διαδικασία απόσχισης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θέτει εκ των πραγμάτων την Ένωση μπροστά σε επιλογές. Μια στάση αναμονής από της ελληνική πλευρά δεν μπορεί να είναι κατανοητή.
Για τη θετική πορεία της οικονομίας, το Ίδρυμα καθιστά απαραίτητα και τα εξής:
– τη μείωση των εμποδίων εισόδου και κινητικότητας
– την άμβλυνση των κινήτρων για διεκδίκηση προσόδου
– το άνοιγμα της οικονομίας σε όσους βρίσκονται αποκλεισμένοι «εκτός των τειχών»
«Τόσο οι άνεργοι, υποαπασχολούμενοι και όσοι εγκαταλείπουν τη χώρα, όσο και επιχειρήσεις που δυνητικά θα προσέφεραν στην παραγωγή αλλά δεν τους επιτρέπεται, έχουν αναιμική εκπροσώπηση στο σημερινό γίγνεσθαι, και όμως η ενσωμάτωση τους στο σύστημα της οικονομίας είναι η κύρια προϋπόθεση για την αποφασιστική στροφή της οικονομίας προς την ανάπτυξη» καταλήγει το ΙΟΒΕ.