Πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας Fame Laboratory σχετικά με τη σημασία του ιδρώτα για το ανθρώπινο σώμα έδειξε πως η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει πως μέσω του ιδρώτα αποβάλλονται οι τοξίνες από τον οργανισμό και ότι η απώλειά του οδηγεί σε απώλεια βάρους.
Είναι αλήθεια ότι με τον ιδρώτα χάνουμε βάρος;
Δυστυχώς, η ανεξέλεγκτη ροή πληροφορίας δεν συνεπάγεται απαραίτητα και σωστή ενημέρωση και γνώση. Μια από τις πιο συνηθισμένες παρανοήσεις είναι η αντίληψη που έχουμε για τη λειτουργία του ιδρώτα και τη χρησιμότητά του στον οργανισμό μας. Ο ιδρώτας αφορά τη θερμική ομοιόσταση, μια από τις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, η οποία έχει στόχο να διατηρεί τη θερμοκρασία μας σταθερή. Το σύνολο των μηχανισμών του σώματος που διασφαλίζουν ένα σταθερό εσωτερικό θερμικό περιβάλλον ονομάζεται θερμορυθμιστικό σύστημα και ένας από τους κύριους μηχανισμούς αυτού του συστήματος είναι η έκκριση ιδρώτα. Η έκθεση σε θερμό περιβάλλον καθώς επίσης και η άσκηση οδηγούν σε αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος ή/και της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της θερμικής ομοιόστασης του οργανισμού. Στην προσπάθεια του οργανισμού να αποκαταστήσει τη θερμική ισορροπία, ενεργοποιείται ο μηχανισμός έκκρισης του ιδρώτα, ο οποίος οδηγεί σε αποβολή θερμότητας από το σώμα μέσω της εξάτμισης.
Οταν ιδρώνουμε φεύγουν οι τοξίνες;
Η αποτοξίνωση του σώματός μας διενεργείται κυρίως στο ήπαρ και στους νεφρούς με την υποστήριξη όλων των απεκκριτικών οργάνων. Κατά τη διαδικασία αυτή, βλαβερές ουσίες και άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού μας αποβάλλονται κυρίως μέσω των ούρων και των κοπράνων. Ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό (99%) και από μικρές ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, χαλκό, σίδηρο, χρώμιο, νικέλιο και μόλυβδο. Η ποσότητα «άχρηστων» προϊόντων που περιέχονται στον ιδρώτα είναι λιγότερη από 1%. Συνεπώς, με τον ιδρώτα δεν αποβάλλονται τοξίνες, αλλά πολύτιμα στοιχεία τα οποία «θυσιάζονται» για να διατηρηθεί η θερμική ισορροπία του σώματος.
Χάνουμε βάρος;
Μια ακόμη λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί είναι πως η απώλεια ιδρώτα οδηγεί σε απώλεια βάρους. Το συμπέρασμα αυτό οδηγεί πολλούς ανθρώπους σε ενέργειες που προκαλούν έντονη καταπόνηση του οργανισμού τους και που μπορούν, πιθανώς, να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Ενα αρκετά συχνό φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 30˚C, είναι πολλοί άνθρωποι να ασκούνται και να γυμνάζονται φορώντας στολές αδυνατίσματος ή βαρύ και ακατάλληλο ρουχισμό ή να κάνουν συχνά σάουνα, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα χάσουν βάρος.
Δυστυχώς, η σκόπιμη πρόκληση ιδρώτα όταν δεν υπάρχει ανάγκη για θερμορύθμιση δεν προσφέρει κάποιο όφελος. Αντίθετα, οδηγεί σε αφυδάτωση, αφού, όπως έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω, ο ιδρώτας αποτελείται κυρίως από νερό. Μάλιστα η λανθασμένη αυτή αντίληψη ενισχύεται από τη μείωση του βάρους που παρατηρείται όταν ο ασκούμενος ζυγιστεί έπειτα από τέτοιες ενέργειες. Ομως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη μείωση βάρους αντικατοπτρίζει την απώλεια υγρών μέσω του ιδρώτα. Το σωματικό βάρος επανέρχεται στα αρχικά του επίπεδα μετά την αναπλήρωση της χαμένης ποσότητας υγρών λόγω έντονης δίψας. Επιπλέον, η αφυδάτωση που προκαλείται επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών και κατ’ επέκταση παρεμποδίζεται η αποτοξίνωση του οργανισμού από βλαβερές ουσίες και άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού. Συνεπώς, η σκόπιμη πρόκληση ιδρώτα περισσότερο από το φυσιολογικό δεν οδηγεί σε αποβολή τοξινών και κιλών.