Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ιερά Μονή Παναγίας Αμιρούς: Το θαύμα της Παναγίας και η ανέγερση του μοναστηριού (εικόνες, βίντεο)

Η Ιερά Μονή της Πανάγιας της Αμιρούς είναι κτισμένο στους πρόποδες της οροσειράς Κακομάλλη, βορειοανατολικά της Λεμεσού ανάμεσα στα χωριά Αψιού και Μαθηκολώνη, σε μια μαγευτική τοποθεσία με θέα προς τη θάλασσα.


Η ονομασία του: 
Σχετικά με την ονομασία του Μοναστηριού υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Εν τούτοις, η επικρατέστερη αναφέρει ότι, ένας Εμίρης από την Συρία, είχε μια τυφλή, εκ γενετής, κόρη. Στην προσπάθεια του να βρει τρόπο να τη γιατρέψει θέλησε να την μεταφέρει στο εξωτερικό σε καλούς γιατρούς. Καθώς βρίσκονταν με το πλοίο έξω από τις ακτές της Αμαθούντας η τυφλή κόρη είδε για πρώτη φορά φως σε κάποιο σημείο της ακτής. Ακολουθώντας και οι δυο το φως, οδηγήθηκαν σε ένα βράχο από όπου ανέβλυζε ιαματικό αγίασμα. Η κοπέλα έπλυνε το πρόσωπο της με το αγίασμα και άρχισε να βλέπει. Στο ίδιο σημείο βρέθηκε και μια εικόνα της Παναγίας, η οποία χρονολογείται την εποχή της εικονομαχίας. Ο Εμίρης συντετριμμένος, για να ευχαριστήσει την Παναγία, που γιάτρεψε την κόρη του οικοδόμησε προς τιμήν της ένα ναό, στο ίδιο σημείο που δεσπόζει και σήμερα. Μια παραλλαγή της ιστορίας θέλει τον ίδιο τον Εμίρη να είναι τυφλός. Όπως και να έχουν τα πράγματα, από το «Εμίρης» και από την κόρη του «Εμιρού», μετα από παραφθορά της λέξης, το μοναστήρι ονομάστηκε «Αμιρού»

Πολλοί, όμως, είναι και οι μελετητές που υποστηρίζουν ότι, η ονομασία της Μονής της Παναγίας Αμιρούς προέρχεται από τον κτήτορά της που πιθανόν να ονομαζόταν «Αμιράς».

Ιστορικά στοιχεία: 
Η πρώτη επίσημη αναφορά για το μοναστήρι της Αμιρούς γίνεται το 1568. Η μονή εν τούτοις, αναφέρεται ως κτίσμα του 12ου αιώνα και εθεωρείτο βασιλικό Μοναστήρι. Σήμερα είναι ανακαινισμένο και η θαυματουργή εικόνα ενσωματώθηκε σε μεγαλύτερη εικόνα της Θεοτόκου του 16ου αιώνα η οποία βρίσκεται τοποθετημένη στο ξυλόγλυπτο, επιχρυσωμένο τέμπλο της Μονής.

Αρχικά το μοναστήρι της Παναγίας Αμιρούς ήταν αντρικό και κατά τον 17ο αιώνα, οι μοναχοί σε αυτό ανέρχονταν στους 101. Το μοναστήρι εγκαταλείφτηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. Το 1997 ανασυντάθηκε από τις προσπάθειες της γερόντισσας Μαρίας, η οποία με πολλή κόπο το ξαναζωντάνεψε. Αφού κατάφερε και το ανακαίνισε, επαναλειτούργησε ως γυναικείο και αφιερώθηκε στη Ζωοδόχο Πηγή. Η γερόντισσα Μαρία, απεβίωσε στις 7-10-2001 και κατά την επιθυμία της ενταφιάσθηκε στο χώρο του μοναστηριού. Σημερα (2018), στην Ιερά Μονή Παναγίας Αμιρούς φιλοξενούνται πέντε μονάχες. Στην Μονή αναβλύζει ακόμη το ιαματικό αγίασμα.


Το 2008 άρχισε η ανέγερση νέου κτιριακού συγκροτήματος και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση το 2010 με κελιά, ξενώνα βοηθητικούς χώρους και νέο Ναό αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη.

iellada.gr

Tags
Back to top button