Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Ιαπωνία: Πάνω από 300 φάλαινες νεκρές στο ετήσιο κυνήγι Ανταρκτικής

Στόλος φαλαινοθηρίας επέστρεψε στο λιμάνι του Σιμονοσέκι το πρωί της Παρασκευής κουβαλώντας εκατοντάδες νεκρές φάλαινες και αψηφώντας τις σχετικές απαγορεύσεις και την παγκόσμια κριτική.

Ο στόλος είχε βάλει πλώρη για τον Νότιο Ωκεανό τον Νοέμβριο του 2016 με στόχο να σκοτώσει 333 ρυγχοφάλαινες, περιφρονώντας το παγκόσμιο δίκαιο και τις αντιστάσεις που δέχθηκε από την Αυστραλία και την Νέας Ζηλανδία.

Ο στόλος αποτελούταν από 5 πλοία, 3 εκ των οποίων φτάσανε στο λιμάνι της Δυτικής Ιαπωνίας  σήμερα το πρωί, όπως ανέφερε η Ιαπωνική Υπηρεσία Αλιείας.

Πάνω από 200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου των μελών του πληρώματος και των οικογενειών τους, μαζευτήκαν μέσα στην βροχή για μια τελετή η οποία διήρκησε 30 λεπτά μπροστά από το βασικό πλοίο του στόλου, Nisshin Maru.

Σε μια συνέντευξη που έδωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αλιείας περιέγραψε την αποστολή ως «έρευνα με σκοπό την μελέτη του οικολογικού συστήματος της Ανταρτικής θάλασσας».

Ωστόσο, οι περιβαλλοντολόγοι και το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (IJC) θεωρεί ότι η παραπάνω δήλωση βρίσκεται στην σφαίρα της φαντασίας και υπογραμμίζει ότι ο πραγματικός σκοπός της αποστολής είναι το κρέας των φαλαινών και κατ'επέκταση η κατανάλωση του.

Περιμένοντας από καιρό την επιστροφή του στόλου, η οργάνωση προστασίας των ζώων ζήτησε να δοθεί τέρμα στις θηριωδίες που διαπράττουν οι Ιάπωνες ενάντια στις φάλαινες.

«Κάθε χρόνο που η Ιαπωνία επιμένει σε αυτού του είδους την αναξιόπιστη επιστημονική αποστολή, είναι ένας ακόμη χρόνος όπου αυτά τα θαυμασία ζώα θυσιάζονται δίχως λόγο» ανέφερε η αντιπρόεδρος της οργάνωσης, Kitty Block και συμπλήρωσε λέγοντας: «Είναι μια άσεμνη βαρβαρότητα στο όνομα της επιστήμης που πρέπει να λάβει τέλος».

Η Ιαπωνία έπιασε 333 ριγχοφάλαινες και την περασμένη χρονιά, όταν το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης είπε πως το κυνήγι γινόταν για εμπορικούς σκοπούς μεταμφιεσμένο υπό το πρίσμα της επιστήμης και έτσι διέταξε το Τόκιο να δώσει τέλος.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, των οποίων η Ιαπωνία είναι μέλος, έχει κατοχυρωθεί η απαγόρευση της φαλαινοθηρίας για εμπορικούς σκοπούς από το 1986.

Ωστόσο, το Τόκιο τα τελευταία χρόνια εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η φαλαινοθηρία επιτρέπεται μονάχα αν τελεί σκοπούς «επιστημονικής έρευνας» και μάλιστα υποστηρίζει ότι ο πληθυσμός τους είναι αρκετά μεγάλος ώστ μελλοντικά  να επιτραπεί και το κυνήγι εμπορικών σκοπών.

Επιπλέον, η Ιαπωνία δεν κρύβει το γεγονός ότι το κρέας των φαλαινών που πιάνονται για επιστημονικούς λόγους, στο τέλος καταλήγει στα τραπέζια τους και σερβίρεται ακόμα και στα σχολεία.

Η Ιαπωνία κυνηγάει φάλαινες εδώ και αιώνες, και το κρέας τους υπήρξε κύρια πηγή πρωτεΐνης στον απόηχο των παγκοσμίων πολέμων, όταν η χώρα υπήρξε εξαιρετικά φτωχή. Αλλά η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες, με μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού να υποστηρίζει ότι είτε δεν τρώει ποτέ ή τρώει πολύ σπάνια κρέας φάλαινας.

Tags
Back to top button