Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στην Τουρκία η αποκάλυψη της εφημερίδας Hürriyet για το παρασκήνιο πίσω από την απόσυρση της υποψηφιότητας του Αμπντουλάχ Γκιουλ. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ο αρχηγός του στρατού Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε τον πρώην πρόεδρο Γκιουλ, προσπαθώντας να τον πείσει να μη θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές. Λίγες ημέρες μετά από τη συνάντηση ο Γκιούλ ανακοίνωσε, ότι δε θα πάρει μέρος.
Την αποκάλυψη για την «περίεργη», τουλάχιστον, επίσκεψη που φέρεται να δέχτηκε ο πρώην πρόεδρος φέρνει στο φως η εφημερίδα Hürriyet. Ο Αμπντουλάχ Γκιούλ θεωρούνταν ο καταλληλότερος για να είναι ο υποψήφιος όλης της αντιπολίτευσης στις επικείμενες εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία. Ο μοναδικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης κόντρα στον Ερντογάν.
Οι φήμες περί υποψηφιότητάς του «φούντωσαν» όταν στις 22 Απριλίου εμφανίστηκε δίπλα στον ηγέτη του Κόμματος Ευτυχίας (SP), Τεμέλ Καραμολάογλου.
Μετά από ημέρες διαβουλεύσεων και φημών, το περασμένο Σάββατο (28.04.2018) ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, ο άνθρωπος που ίδρυσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μαζί με τον Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι δεν θα «κατέβει» στις εκλογές.
Τι έγινε όμως για να φτάσει ως την απόφαση αυτή; Ο ίδιος υποστήριξε ότι η υποψηφιότητά του δεν συγκέντρωσε τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Φαίνεται όμως ότι κάτι ξέχασε να πει για το παρασκήνιο πίσω από την εξέλιξη.
Η αποκάλυψη έρχεται μέσα από δημοσίευμα της εφημερίδας Hürriyet και μετά από καταγγελίες της αντιπολίτευσης. Πριν ανακοινώσει την απόφασή του, ο Αμπντουλάχ Γκιούλ δέχτηκε μια επίσκεψη. Διαφορετική από άλλες. Μια επίσκεψη από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, Χουλουσί Ακάρ και τον εκπρόσωπο της προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν.
Οι δυο άνδρες (πολύ κοντά στον Ερντογάν και οι δυο) ήταν να πείσουν τον Γκιούλ να μη θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές. Ήδη, η αντιπολίτευση μιλά για επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας. Για πραξικόπημα, δηλαδή. Ένα πραξικόπημα αλά Ερντογάν.
Η επίσκεψη των Ακάρ και Καλίν στον Γκιούλ αποκαλύφθηκε από τουρκικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο μέσω διαδικτύου. Όμως το κείμενο διαγράφτηκε την 26η Απριλίου. Ο αρθρογράφος της Hürriyet Ντενίζ Ζεϊρέκ αναφέρθηκε υπαινικτικά στην επίμαχη επίσκεψη στις 27 Απριλίου, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα.