
Οι αγορές κλυδωνίζονται μετά την επιβολή δασμών με τον πληθωρισμό να αναμένεται να αυξηθεί ξανά παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έκαναν οι χώρες για να τον περιορίσουν.
Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν σχεδόν στο 3% ώστε η Federal Reserve διακινδυνεύει να αντιμετωπίσει την οργή του Trump μη μειώνοντας τα επιτόκια.
Ωστόσο, όλα αυτά πρόκειται να αλλάξουν καθώς οι πολλαπλοί, αλληλεπικαλυπτόμενοι εμπορικοί πόλεμοι του Τραμπ ανεβάζουν τις τιμές παντού – ιδιαίτερα εντός των ΗΠΑ, καθώς οι τιμές καταναλωτή πρόκειται να αυξηθούν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τον χάλυβα και το αλουμίνιο, λογαριάζει να ανεβάσει ταχύτητα την Τετάρτη, για να ανακοινώσει την επιβολή «αμοιβαίων» δασμών που θα αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού στο διεθνές εμπόριο.
Η φοβισμένη Ευρώπη φαίνεται να ξυπνά επιτέλους από τον στρατιωτικό της ύπνο
Τη 2 Απριλίου, που ήδη έχει ονομάσει «ημέρα απελευθέρωσης», ο Τραμπ θα υψώσει νέους τελωνειακούς φραγμούς που θα εξαρτηθούν από τους δασμούς που οι ενδιαφερόμενες χώρες επιβάλλουν στα αμερικανικά προϊόντα, αλλά και από άλλους παράγοντες.
Οι χρηματιστηριακές αγορές βρέθηκαν σήμερα σε αναταραχή από την προοπτική αυτή. Τα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν τις συνεδριάσεις με πτώση (-4,04% στο Τόκιο, -3% στην Σεούλ), ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούσαν κατά το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (-0,84% στο Παρίσι, -0,76% στο Λονδίνο και -0,93% στη Φρανκφούρτη).
Δύο ημέρες πριν, ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί την ασάφεια ως προς τις χώρες τις οποίες θα αφορούν τα μέτρα που θα ανακοινώσει την Τετάρτη.
«Θα αρχίσουμε από όλες τις χώρες, θα δούμε», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο Τραμπ στο αεροσκάφος Air Force One, αποκλείοντας την περίπτωση οι νέοι αυτοί δασμοί να μην αφορούν παρά έναν μικρό αριθμό εμπορικών εταίρων της Ουάσινγκτον.
«Δεν άκουσα να γίνεται λόγος για 10 ή 15 χώρες», απάντησε ο Τραμπ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον αριθμό των χωρών. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπεσέντ, δήλωσε ότι τα μέτρα θα αφορούν το 15% των εμπορικών εταίρων με τις μεγαλύτερες ανισότητες στο εμπορικό ισοζύγιο εις βάρος της Ουάσινγκτον.
Διότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι ο κόσμος ολόκληρος, κυρίως οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, εκμεταλλεύονται τη χώρα του.
«Οι δασμοί θα είναι ηπιότεροι από τους δασμούς που οι χώρες αυτές έχουν επιβάλει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επί δεκαετίες», πρόσθεσε.
Κριστίν Λαγκάρντ: «Πορεία προς την ανεξαρτησία»
Οι διαστάσεις της απάντησης των χωρών που θα γίνουν στόχος αυτών των νέων δασμών παραμένουν επίσης άγνωστες. Πεκίνο και Οτάβα έχουν αρχίσει να απαντούν στους δασμούς που τους έχουν ήδη επιβληθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπόσχεται να κάνει το ίδιο.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter ότι πρόκειται για μία «σημαντική υπαρξιακή στιγμή για την Ευρώπη». Ο Ντόναλντ Τραμπ «το αποκαλεί αυτό “Ημέρα Απελευθέρωσης” για τις ΗΠΑ, εγώ από την πλευρά μου θεωρώ ότι είναι μία στιγμή κατά την οποία θα πρέπει να αποφασίσουμε από κοινού να πάρουμε αποτελεσματικότερα την τύχη μας στα χέρια μας και πιστεύω ότι είναι μία πορεία προς την ανεξαρτησία», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Τετάρτη θα είναι σημείο καμπής στον εμπορικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Τραμπ, με κύριο όπλο τους δασμούς.
Από την 3η Απριλίου και ώρα 04H01 GMT, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν επιπλέον 25% δασμούς επί των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται εκτός των ΗΠΑ.
Σε πρώτη φάση τα κινεζικά αυτοκίνητα θα επιβαρυνθούν περισσότερο από τα ευρωπαϊκά.
«Θα φορολογήσουμε τις χώρες που συναλλάσσονται εμπορικά με τη δική μας και μας παίρνουν θέσεις απασχόλησης, τον πλούτο μας, παίρνουν πολλά πράγματα εδώ και πολλά χρόνια. Έχουν πάρει τόσα πολλά από τη χώρα μας, τόσο φίλοι όσο και εχθροί. Και ειλικρινά, οι φίλοι ήταν συχνά πολύ χειρότεροι από τους εχθρούς», επέμεινε ο Τραμπ, καθώς ανακοίνωνε επιπλέον δασμούς επί των αυτοκινήτων.
Το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν περισσότερο από όσο εξάγουν είναι μία από τις έμμονες ιδέες του Τραμπ. Θέλει να πιστεύει ότι οι άλλες χώρες καταχρώνται την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, χωρίς οι ίδιες να είναι το ίδιο ανοικτές.
Πιστεύει, επίσης, ότι οι εμπορικοί φραγμοί δεν είναι μόνο τελωνειακοί, όπως στην Κίνα και την Ινδία, αλλά επίσης ρυθμιστικοί. Βάζει επίσης στο στόχαστρο τα εγχώρια φορολογικά καθεστώτα στις ευρωπαϊκές χώρες, θεωρώντας ότι το επίπεδο των τοπικών ΦΠΑ είναι υπερβολικά υψηλό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Budget Lab του πανεπιστημίου του Yale, οι επιπλέον δασμοί θα είναι 5% για τον Καναδά, 17% για την Ινδία, περί το 19% για τη Γαλλία και τη Γερμανία και 13% για την Κίνα.
Ο Λευκός Οίκος περιμένει σημαντικά έσοδα από τα μέτρα αυτά. Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι οι νέοι δασμοί θα αποφέρουν «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, ίσως και χίλια εκατομμύρια δολάρια» ετησίως.
Με αυτά ο Τραμπ λογαριάζει να χρηματοδοτήσει εν μέρει τη μείωση των φόρων που σχεδιάζει για τους Αμερικανούς διατηρώντας, στη θεωρία, το σύστημα συνταξιοδότησης και υγείας για τους ηλικιωμένους, καθώς και τις αμυντικές δαπάνες.
Κατά τη λογική του, η αύξηση των τιμών που θα προκληθεί από την αύξηση των δασμών θα ισοφαριστεί από την αύξηση της αγοραστικής δύναμης χάρη στη μείωση των φόρων, αλλά και την πτώση του κόστους της ενέργειας λόγω της φιλικής προς τα ορυκτά καύσιμα πολιτικής του.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πανεπιστημίου του Yale, ο λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν τα αμερικανικά νοικοκυριά μπορεί να είναι αλμυρός: προβλέπεται απώλεια άνω των 2.700 δολαρίων κατά μέσον όρο, ή και 3.000 δολαρίων, αν οι εταίροι των ΗΠΑ απαντήσουν στους δασμούς της Ουάσινγκτον.