Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΗΠΑ: Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε τον μακρινό γαλαξία Cartwheel

Η NASA δημοσιοποίησε σήμερα μια σπάνια και εντυπωσιακή εικόνα ενός γαλαξία που απέχει 500 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, του γαλαξία Cartwheel, του οποίου οι δακτύλιοι απαθανατίζονται με πρωτοφανή ευκρίνεια χάρη στο υπερσύγχρονο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος γαλαξίας ήταν κάποτε σπειροειδής, όπως ο δικός μας. Όμως, η σύγκρουσή του με έναν μικρότερο γαλαξία του έδωσε το σχήμα που έχει στην εικόνα που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο.

Σταδιακά σχηματίστηκαν δακτύλιοι που μοιάζουν με τους κυματισμούς που προκαλούνται από ένα βότσαλο που πέφτει στη θάλασσα.

Ο γαλαξίας Cartwheel είχε ήδη παρατηρηθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, αλλά το James Webb αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες. «Μας δίνει μια ιδέα για το τι είχε συμβεί στο παρελθόν και πώς θα εξελιχθεί στο μέλλον», αναφέρει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Ιταλία: Η Βουλή κύρωσε το πρωτόκολλο για την ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ένα τεχνολογικό αριστούργημα αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εκτοξεύτηκε πριν από περίπου επτά μήνες και απέχει σχεδόν 1,5 εκατ. χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Tags
Back to top button