Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

ΗΠΑ: Θα «εκτυπώνουν» τα όπλα στο σπίτι με 3D εκτυπωτές

Ανησυχία επικρατεί στις ΗΠΑ μετά την απόφαση της δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία οποιοσδήποτε θα μπορεί να κατασκευάζει όπλα στο σπίτι με 3D εκτυπωτή, τα οποία είναι αδύνατο να ελεγχθούν.

Έπειτα από χρόνια δικαστικής διαμάχης η αμερικανική κυβέρνηση κατέληξε σε φιλικό διακανονισμό με έναν Τεξανό υπέρμαχο της οπλοκατοχής, τον Κόντι Ουίλσον, ο οποίος ζητούσε στο όνομα της Δεύτερης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, να επιτραπεί η κατασκευή όπλων στα σπίτι, έξω από τον έλεγχο των αρχών καθώς αυτά δεν θα έχουν σειριακό αριθμό.

Η συμφωνία συνήφθη στις 29 Ιουνίου μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που ελέγχει τις εξαγωγές όπλων και την εταιρεία Defense Distributed (DD) του Ουίλσον, όμως παρέμεινε μυστική μέχρις ότου οργανώσεις υπέρ του περιορισμού της οπλοκατοχής απαίτησαν τη δημοσιοποίησή της την προηγούμενη εβδομάδα.

Βάσει της συμφωνίας αυτής επιτρέπεται «σε κάθε κάτοικο των ΗΠΑ (…) να έχει πρόσβαση, να συζητά, να χρησιμοποιεί ή να εκμεταλλεύεται τεχνικές πληροφορίες» που αναρτώνται στον ιστότοπο της DD. Προβλέπει μάλιστα ότι ο Ουίλσον θα λάβει σχεδόν 40.000 δολάρια ως αποζημίωση.

Ο ιστότοπος της DD καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να κατεβάσει το πρόγραμμα για την κατασκευή πλαστικών όπλων μέσω εκτυπωτή 3D από την 1η Αυγούστου και μετά. Αυτό σημαίνει ότι όποιος διαθέτει έναν τέτοιο εκτυπωτή, το κόστος του οποίου κυμαίνεται στα 2.000 δολάρια, θα μπορεί να κατασκευάσει ένα πλαστικό όπλο.

Σχολιάζοντας ότι η συμφωνία αυτή «προκαλεί έκπληξη» και χαρακτηρίζοντας την απόφαση να αποζημιωθεί ο Ουίλσον «ανεξήγητη», πέντε γερουσιαστές των Δημοκρατικών απαίτησαν με ανοικτή επιστολή τους από την κυβέρνηση να τους δώσει εξηγήσεις γραπτώς.

«Αυτή η συμφωνία θα επιτρέψει την ανάρτηση στο Διαδίκτυο αυτών των εγχειριδίων, ελεύθερα σε όλους, ακόμη και σε κακοποιούς και τρομοκράτες, τόσο εδώ στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό», τονίζουν οι γερουσιαστές.

«Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ απλώς θα επιδεινώσει την επιδημία της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ», εκτίμησαν την Πέμπτη 42 βουλευτές των Δημοκρατικών, επισημαίνοντας ότι αυτά τα όπλα «δεν έχουν σειριακό αριθμό κατασκευαστή και μπορούν να κατασκευαστούν με πλαστικά υλικά, κάτι που καθιστά αδύνατο τον εντοπισμό τους στους ελέγχους ασφαλείας».

Tags
Back to top button