Πριν την συνεδρίαση του G20, ο αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί στις 6 Ιουλίου μια επίσκεψη στην Πολωνία.
Γιατί στην Πολωνία; Ολοι έθεσαν το ερώτημα όταν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Βαρσοβία θα ήταν η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην οποία θα πραγματοποιούσε επίσκεψη ο Τραμπ καθ'οδόν για το Αμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις 7 και 8 Ιουλίου στη σύνοδο των G20. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν είχε δώσει ποτέ σημασία στις προσκλήσεις της Πολωνίας, οι οποίες ξεκίνησαν αμέσως μετά την εκλογή του, τον Νοέμβριο του 2016, ξαφνικά αποφάσισε να την επισκεφθεί, μετά το αποτυχημένο ταξίδι που έκανε στην Ευρώπη, στα τέλη Μαίου, με αφορμή την Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
«Βρείτε μου μια ευρωπαϊκή χώρα όπου θα με υποδεχθούν καλά» είχε δώσει εντολή ο Τραμπ στους συνεργάτες του, όπως αναφέρει η Le Monde. Ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει επίσημα προσκληθεί, δεν ήταν πια στην λίστα του αμερικανού προέδρου, επειδή οι Λονδρέζοι έκαναν κίνημα στο ίντερνετ εναντίον της επίσκεψής του.
Επελέγη λοιπόν η Πολωνία. Πράγματι, ο Τραμπ μοιράζεται με την κυβέρνηση του Γιαροσλάβ Καζίνσκι, επικεφαλής του κόμματος «Δίκαιο και Δικαιοσύνη» (PiS), αρκετές λαϊκιστικές αρχές και αξίες: το αντι-μεταναστευτικό αίσθημα, τις δηλώσεις εναντίον των μουσουλμάνων, τον ευρωσκεπτικισμό, την εθνική ταυτότητα και τον εθνικισμό. Εν ολίγοις, ο Ντόναλντ Τραμπ αισθάνεται πολύ πιο κοντά στις ιδέες του Καζίνσκι απ'ό,τι στις ιδέες της καγκελαρίου Μέρκελ.
Οι Πολωνοί, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονταν υπό την κατοχή της Σοβιετικής Ενωσης, κρατούν, εξάλλου, έναντι των ΗΠΑ, μια βαθειά αναγνώριση για την αποφασιστικότητά τους κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ετσι, ο αμερικανός πρόεδρος έχει κληθεί να εκφωνήσει ομιλία κατά την επίσκεψή του μπροστά στο μνημείο εξέγερσης στην Βαρσοβία.
Η εν λόγω εξέγερση ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 1944 εναντίον της γερμανικής κατοχής αλλά ο σοβιετικός στρατός την κατέπνιξε και μπήκε στην Βαρσοβία. Πρόκειται για ένα μείζων ιστορικό γεγονός για τους Πολωνούς και ο πολωνικός Τύπος, ο φιλικός στο PiS θα επιθυμούσε ο Τραμπ να εκφωνήσει την αντίστοιχη ομιλία που έκανε ο Τζον Κένεντι, « Ich bin ein Berliner » το 1963.
Για τον ίδιο τον Καζίνσκι αυτή η επίσκεψη του Τραμπ είναι θησαυρός. Η Βαρσοβία είναι όλο και πιο απομονωμένη στην Ευρώπη, μετά την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ενωση. Η υπομονή των Βρυξελλών έχει φθάσει στα όριά της για τις αντι-ευρωπαϊκές θέσεις της Πολωνίας, η οποία δεν χάνει, ωστόσο, καμία ευκαιρία να εισπράττει τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Η Βαρσοβία ήλπιζε να κάνει την Ομάδα του Βίζεγκαρντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) μια αμφίρροπη δύναμη στον γαλλο-γερμανικό άξονα, αλλά οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι δεν έχουν καμία διάθεση να παίξουν αυτό τον ρόλο και σταδιακά η Ομάδα ξέφτισε.
Η Πολωνία δεν το έβαλε κάτω: με την Κροατία ξεκίνησε το 2016 την δημιουργία μιας άλλης οργάνωσης, της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών», η οποία περιλαμβάνει 12 ευρωπαϊκές χώρες της Βαλτικής, από την Μαύρη Θάλασσα ως την Αδριατική (Πολωνία, Λιθουανία, Εστονία, Λεττονία, Ουγγαρία, Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία, Βουλγαρία) με στόχο τις κοινές υποδομές.
Μια Σύνοδος των Τριών Θαλασσών θα γίνει στην Βαρσοβία και ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχτηκε την πρόσκληση να παραστεί. Η πολωνική κυβέρνηση ελπίζει έτσι να πάρει από τις ΗΠΑ το χρίσμα και να αναδειχθεί σε τοπική ηγέτιδα δύναμη. Αλλά, την τελευταία στιγμή, ο πρόεδρος της Αυστρίας και ο πρόεδρος της Τσεχίας ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν στην Σύνοδο, σε αυτές τις συνθήκες.
Αέριο και όπλα
Ο άλλος στόχος αυτής της επίσκεψης είναι τα ενεργειακά. Η Πολωνία επιθυμεί να εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο και να εφοδιάζεται με αμερικανικό αέριο, το οποίο με την σειρά της να προωθεί στην κεντρική Ευρώπη. Η Γερμανία, όμως, έχει ένα αντίπαλο σχέδιο, με τον αγωγό Nord Stream II, μέσω του οποίου θα διοχετεύεται ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Το κερασάκι στην τούρτα της επίσκεψης Τραμπ είναι τα εξοπλιστικά: πάντα ανήσυχη από τις βλέψεις της Ρωσίας, η Πολωνία επιθυμεί να εκσυγχρονίσει τον στρατό της.
Τέλος, η Πολωνία θα ήταν ευγνώμων στον Ντόναλντ Τραμπ αν επέλεγε την Βαρσοβία για να δηλώσει τελικά ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται για το Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο είχε αρνηθεί να επικυρώσει στην πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αντιλήφθηκαν εγκαίρως ότι αυτή η επίσκεψη Τραμπ θα φέρει διενέξεις και διχόνοια. «Καλύτερα είναι για τον Τραμπ να πηγαίνει στην Πολωνία παρά στην Σαουδική Αραβία, ειρωνεύτηκε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
Ταυτόχρονα, «ένα τεράστιο έργο ευρωπαϊκής ενίσχυσης» γίνεται στα παρασκήνια, αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές. Αυτό συνέβη κυρίως στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ώστε η ΕΕ να παρουσιάσει ένα ενιαίο μέτωπο στη Σύνοδο των G20, ειδικά στα θέματα για την κλιματική αλλαγή. Στο μεταξύ, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί και το Παρίσι, στις 13 και 14 Ιουλίου, οπότε τα πνεύματα καθησυχάστηκαν.
Στην πραγματικότητα, η επιλογή του Τραμπ να επισκεφθεί την Πολωνία δεν υπηρετεί κάποια συγκεκριμένη στρατηγική, εκτός από την ανησυχία του αμερικανού προέδρου να δείξει στους οπαδούς του ότι στην Ευρώπη υπάρχουν και κάποιοι που τον χειροκροτούν, όχι μόνο τον βρίζουν.