Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times, μια χωρίς προηγούμενο «εξέγερση σε αργή κίνηση» εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε εξέλιξη, στις τάξεις του διπλωματικού σώματος…
Τη Δευτέρα, ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στο Πεκίνο, Ντέιβιντ Ρανκ, ανακοίνωσε την παραίτησή του ύστερα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποδεσμεύσει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Μία ημέρα νωρίτερα, ο εκτελών χρέη πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Λονδίνο, Λιούις Λούκενς, είχε εκφράσει δημοσίως την υποστήριξή του στον δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν, στόχο επικριτικών σχολίων του προέδρου Τραμπ μέσω Twitter. Τη δημόσια αποδοκιμασία του στον κ. Τραμπ είχε εκφράσει τον περασμένο μήνα και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κατάρ, Ντάνα Σμιθ, με αφορμή τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόουμι.
Hδη λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου, περίπου 1.000 μέλη του προσωπικού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας για το επίμαχο προεδρικό διάταγμα που απαγόρευε στους πολίτες επτά μουσουλμανικών κρατών να εισέλθουν στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσκολίες ακόμη και με ορισμένους από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς. Δημοσιεύματα φέρουν τον κ. Τραμπ να πνέει μένεα εξαιτίας της πρωτοβουλίας του Σέσιονς να αυτοεξαιρεθεί από την εποπτεία των ερευνών για τις θρυλούμενες σχέσεις με τη Μόσχα, για λόγους ευθιξίας. Στο μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «ανοησίες» τις φήμες που τον θέλουν να κατέχει ενοχοποιητικά, για τον Ντόναλντ Τραμπ, ντοκουμέντα από την εποχή που ο τελευταίος δραστηριοποιείτο επιχειρηματικά στη Ρωσία. Σε συνέντευξή του στη Μέγκαν Κέλι του τηλεοπτικού δικτύου NBC, ο Ρώσος πρόεδρος απέρριψε τις αιτιάσεις περί παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές, υποστηρίζοντας ότι είναι οι ΗΠΑ που παρεμβαίνουν στην πολιτική ζωή άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο.
Τέλος, το Κρεμλίνο διέψευσε χθες δημοσίευμα της αμερικανικής ιστοσελίδας The Intercept, η οποία, επικαλούμενη απόρρητο έγγραφο της μυστικής υπηρεσίας NSA, ανέφερε ότι η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU προσπάθησε να διεισδύσει στους αμερικανικούς εκλογικούς καταλόγους για να ενισχύσει τον Τραμπ έναντι της Κλίντον.