Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων χωρίς… πόθεν έσχες

Από την τρέχουσα εβδομάδα, ακίνητα Ελλήνων πολιτών βγαίνουν στο σφυρί με ένα κλικ… στον υπολογιστή.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη ισχύ τον προσεχή Αύγουστο. Σε αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε τροπολογία-λίφτινγκ με τρεις βασικές τομές στις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Η συγκεκριμένη ήταν μία από τις πέντε εκκρεμότητες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τέλος χρήσης

H τροπολογία, η οποία φέρει τις υπογραφές των υπουργών Δικαιοσύνης, Σ. Κοντονή, και Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, προβλέπει καταρχάς πως το τέλος χρήσης των συστημάτων για τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού καταβάλλεται από τον υπερθεματιστή, προσαρμόζονται δε ανάλογα οι επιμέρους ρυθμίσεις του Κώδικα για την πρόοδο της διαδικασίας του πλειστηριασμού μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων του υπερθεματιστή.

Από εκεί και πέρα, επισημαίνεται πως εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας ο υπάλληλος του πλειστηριασμού αποδίδει το τέλος χρήσης στον οικείο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο του οποίου αυτός είναι μέλος. Μέρος δε αυτού του ποσού, που καθορίζεται με υπουργική απόφαση, αποδίδεται από τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Πρόσθετα, επαναπροσδιορίζεται το περιεχόμενο της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, με την οποία καθορίζονται το ύψος και ο τρόπος καθορισμού, επιμερισμού, είσπραξης και απόδοσης του τέλους χρήσης των συστημάτων, αναπροσαρμογής του τέλους χρήσης και του μέρους αυτού που αποδίδεται στο ΤΑΧΔΙΚ καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα.

Χωρίς… έλεγχο

Σημειώνεται πως από προηγούμενη υπουργική απόφαση του κ. Κοντονή προκύπτει πως ο υποψήφιος πλειοδότης μπορεί να είναι είτε ημεδαπό είτε αλλοδαπό πρόσωπο, που σαφώς μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και με ευκολία, χωρίς φυσική παρουσία, να αποκτά την ακίνητη περιουσία που πλέον σφόδρα υποτιμημένη θα εκπλειστηριάζεται. Νομικές πηγές ανέφεραν στον «Ε.Τ.»: «Το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερη σοβαρότητα με δεδομένο ότι το αλλοδαπό πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, δεν μπορεί να ελεγχθεί στην Ελλάδα για το «πόθεν εσχες», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ετσι μεγάλο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας των Ελληνων πολίτων δύναται να βρεθεί σε χέρια ξένων με εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίες».

Η διαδικασία

Υπενθυμίζεται πως ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με την επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση ακινήτου, ενώ αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.

Ειδικότερα, ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού. Αυτή περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: «Ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσό εγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ όπου έχει αναρτηθεί η περίληψη της κατασχετήριας έκθεσης». Με την αναγγελία μπορούν να προσαρτώνται φωτογραφίες του αντικειμένου που εκπλειστηριάζεται και σχετικά έγγραφα.

Ο εγγεγραμμένος στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών υποψήφιος πλειοδότης που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό επιλέγει στη σχετική ιστοσελίδα τον κωδικό αριθμό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που τον ενδιαφέρει και αποδεχόμενος τους «Ορους Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού» του ακινήτου ή του κινητού που πλειστηριάζεται δηλώνει τη συμμετοχή του, αφού προηγουμένως έχει καταβάλει την εγγύηση και το τέλος χρήσης των συστημάτων, δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται τρεις ημέρες την εβδομάδα: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, από τις 10:00 π.μ. έως τις 14.00 ή από τις 14.00 έως τις 18:00. Σε περίπτωση υποβολής προσφοράς κατά το τελευταίο λεπτό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, δηλαδή από ώρα 13:59:00 έως 13:59:59 ή από 17:59:00 έως 17:59:59 θα δίδεται αυτόματη παράταση πέντε λεπτών.

Για κάθε προσφορά που θα υποβάλλεται κατά το τελευταίο λεπτό της παράτασης, θα δίδεται νέα αυτόματη παράταση πέντε λεπτών, εφόσον υποβληθεί μεγαλύτερη προσφορά. Οι παρατάσεις μπορούν να συνεχισθούν για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο ωρών από την ορισθείσα ώρα λήξης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, οπότε ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής προσφορών.

Σημειώνεται πως για την ώρα διεξάγονται ήδη από την περασμένη Τετάρτη (7/6) ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κατοικιών, για τις οποίες το ύψος της επισπευδόμενης απαίτησης (δηλαδή το ποσό εγγραφής κατάσχεσης) είναι ίσο με ή μεγαλύτερο από 300.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ:

Tags
Back to top button