Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς: Θα αναγεννηθούμε σαν φοίνικας από τις στάχτες μας

Χαμάς συνεχίζει να στρατολογεί μαχητές και να κατασκευάζει όπλα και θα αναγεννηθεί «σαν φοίνικας» από τις στάχτες της παρά τις βαριές απώλειες που έχει υποστεί μετά από έναν χρόνο πολέμου με το Ισραήλ, διεμήνυσε από την εξορία όπου βρίσκεται ο Χάλεντ Μεσάαλ, ένας εκ των ηγετικών στελεχών της ισλαμιστικής οργάνωσης.

12 μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς που προκάλεσε την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ο Μεσάαλ βλέπει τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών ως μέρος μιας σύγκρουσης 76 χρόνων, η οποία ξεκίνησε από αυτό που οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν «Νάκμπα» ή «καταστροφή», δηλαδή τον αρχικό διωγμό του λαού τους κατά την ιδρυτική πράξη του κράτους του Ισραήλ.

«Η παλαιστινιακή ιστορία αποτελείται από κύκλους», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο 68χρονος Μεσάαλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς που σήμερα βρίσκεται υπό την ηγεσία του Γιαχία Σινουάρ. «Περνάμε φάσεις κατά τις οποίες χάνουμε μάρτυρες και μέρος των στρατιωτικών μας δυνατοτήτων, αλλά στη συνέχεια το παλαιστινιακό πνεύμα αναγεννάται ξανά, όπως ο φοίνικας, χάρη στον Θεό».

Οργιάζουν οι φήμες ότι είναι ζωντανός ο ηγέτης της Χαμάς Yahya Sinwar: "Ανανεώνει επαφές με μεσολαβητές του Κατάρ"

Ο Μεσάαλ, ο οποίος επέζησε το 1997 από την απόπειρα του Ισραήλ να τον δολοφονήσει με δηλητήριο και υπήρξε ανώτατος ηγέτης της οργάνωσης από το 1996 έως το 2017, δήλωσε ότι η Χαμάς εξακολουθεί να είναι σε θέση να στήνει ενέδρες εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων.

«Χάσαμε μέρος των πυρομαχικών και των όπλων μας, αλλά η Χαμάς εξακολουθεί να στρατολογεί νέους άνδρες και συνεχίζει να κατασκευάζει νέα πολεμοφόδια», δήλωσε ο Μεσάαλ, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Μεσάαλ εξακολουθεί να είναι ένα στέλεχος της Χαμάς με μεγάλη επιρροή, αφού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ηγεσία της οργάνωσης για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Είναι ένας από τους έξι ηγέτες της Χαμάς που κατηγορούνται από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τρομοκρατία σε σχέση με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του κατά της Χαμάς μετά τον θάνατο περίπου 1.200 ανθρώπων κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Mεγάλο μέρος της Γάζας έχει πλέον ερημωθεί και περίπου 42.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην επίθεση, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Το Ισραήλ λέει ότι η Χαμάς δεν υπάρχει πλέον ως οργανωμένη στρατιωτική δομή και έχει περιοριστεί σε ανταρτοπόλεμο. Τουλάχιστον το ένα τρίτο των νεκρών στη Γάζα, περίπου 17.000 άνθρωποι, είναι μαχητές της Χαμάς, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Περίπου 350 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε μάχες στη Γάζα.

Ο Μεσάαλ δήλωσε στο Reuters ότι δεν βλέπει προοπτικές για ειρήνη όσο η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται στην εξουσία. Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, ο ιδρυτικός χάρτης της οποίας καλεί στην καταστροφή του Ισραήλ. «Όσο υπάρχει η (ισραηλινή) κατοχή, η περιοχή παραμένει μια ωρολογιακή βόμβα», δήλωσε ο Μεσάαλ.

Tags
Back to top button