Η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Ιρανή Σιρίν Εμπαντί κάλεσε τον ιρανικό λαό να αντισταθεί και να πιέσει για τη συνέχιση των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα. Οι διαμαρτυρίες αυτές συνιστούν την πιο τολμηρή πρόκληση για τους ηγέτες της μετά την εξέγερση πριν από τη μεταρρύθμιση του 2009.
Η σαουδαραβικής ιδιοκτησίας παναραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat επικαλείται τη διασημότερη δικηγόρο και αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία λέει ότι οι Ιρανοί θα πρέπει να παραμείνουν στους δρόμους και ότι το Σύνταγμα της χώρας τούς δίνει το δικαίωμα να διαδηλώνουν.
Έπειτα από έξι μέρες διαδηλώσεων που κλόνισαν την θεοκρατική ηγεσία και στοίχισαν τη ζωή σε 21 ανθρώπους, οι Φρουροί της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέπτυξαν χθες Τετάρτη δυνάμεις για να καταστείλουν την εξέγερση σε τρεις επαρχίες.
Οι διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν ως διαμαρτυρία κατά των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν οι νέοι και η εργατική τάξη, εξελίχθηκαν σε εξέγερση κατά της εξουσίας και των προνομίων που απολαμβάνει μια ελίτ και ειδικά ο ανώτερος πνευματικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.
Σε πολλές πόλεις της χώρας -ανάμεσά τους και στη δεύτερη μεγαλύτερη, την Μασχάντ-, πραγματοποιήθηκαν σήμερα φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα με χιλιάδες διαδηλωτές να κρατούν πόστερ με το πορτραίτο του Αγιατολάχ Χαμενεϊ και πλακάτ που έγραφαν «Θάνατος στους στασιαστές».
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες δείχνουν αυθόρμητες και χωρίς έναν σαφή ηγέτη, ξεκίνησαν από εργατικές συνοικίες και μικρότερες πόλεις αλλά φαίνεται να κερδίζουν έδαφος και μεταξύ της μορφωμένης μεσαίας τάξης και των ακτιβιστών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις του 2009.
Σιρίν Εμπαντί
Η Εμπαντί, η οποία ζει μόνιμα στο Λονδίνο και βραβεύτηκε με Νόμπελ το 2003, είναι μια από τους εξόριστους επικριτές της ιρανικής ηγεσίας. Η ίδια κάλεσε τους Ιρανούς να σταματήσουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς του νερού, του ηλεκτρικού και του αερίου καθώς και τους φόρους, να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις κρατικές τράπεζες και να ασκήσουν οικονομική πίεση στην κυβέρνηση ώστε να την υποχρεώσουν να σταματήσει να καταφεύγει στη βία και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.
«Αν η κυβέρνηση δεν σας έχει ακούσει επί 38 χρόνια, ο ρόλος σας είναι τώρα να αγνοήσετε ό,τι σας λέει», ανέφερε σε συνέντευξή της η Εμπαντί στην Asharq Al-Awsat που εδρεύει στο Λονδίνο.
Τα επεισόδια προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις διεθνώς με τους Ευρωπαίους να δείχνουν δυσαρέσκεια για την ενθουσιώδη αντίδραση των ΗΠΑ και των ισραηλινών ηγετών προς την έκφραση αντίθεσης απέναντι στο ιρανικό θεοκρατικό καθεστώς.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ