Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η Τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα διαφημίζει το ινστιτούτο Yumus Emre για την Ελλάδα

Παρά τις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις πως οι Τούρκοι ετοιμάζονται να κάνουν απόβαση και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας, η κυβέρνηση έμεινε άπραγη και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος η Αγκυρα να προχωρήσει στην ίδρυση του τουρκικού Κολεγίου «Yunus Emre» στην Αθήνα.

Θεσσαλονίκη: Το Γενί Τζαμί άνοιξε για πρώτη φορά μετά το 1922

Μάλιστα, οι Τούρκοι νιώθουν τόσο άνετα με την ελληνική κυβέρνηση και τον άπλετο χώρο που τους δίνει το Μαξίμου, στο πλαίσιο των καλών σχέσεων που προωθεί, που βάζουν την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα να προπαγανδίζει πως το συγκεκριμένο κολέγιο θα προχωρήσει σε παράδοση μαθημάτων της τουρκικής γλώσσας. Μάλιστα, στην αφίσα που προωθεί η τουρκική πρεσβεία σε άπταιστα ελληνικάαναγράφεται πως τα μαθήματα θα είναι δωρεάν, ενώ καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ως την 1η Μαΐου, καθώς τα μαθήματα θα αρχίσουν στις 12 του ίδιου μήνα.

Η επίμαχη αφίσα που προωθεί η τουρκική πρεσβεία

Ποιο είναι, όμως, το ινστιτούτο αυτό και τι ρόλο επιτελεί; Αν παρατηρήσει κάνεις με προσοχή τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ινστιτούτου, κατανοεί πως αποτελεί δίχως αμφιβολία τον βραχίονα της τουρκικής πολιτιστικής διπλωματίας και προπαγάνδας, ενώ διαβαθμισμένες εκθέσεις υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών το συνδέουν με τις δομές των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Το ινστιτούτο «Yunus Emre» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έλαβε το όνομά του από τον ποιητή και Σούφι μυστικιστή (ασκητή του Ισλάμ) του 14ου αιώνα Yunus Emre. Σκοπός του οργανισμού, που αποτελεί ένα μορφωτικό και πολιτιστικό ίδρυμα, είναι η διάδοση και η εκπαίδευση στο εξωτερικό της γλώσσας, του πολιτισμού και των τεχνών της Τουρκίας. Τα κέντρα «Yunus Emre» ιδρύθηκαν στην Αλβανία, στο Βέλγιο, στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, στη Γεωργία, στην Αγγλία, στο Ιράν, στην Ιαπωνία, στο Καζακστάν, στο ψευδοκράτος, στο Κοσσυφοπέδιο, στον Λίβανο, στην Ουγγαρία, στην Αίγυπτο, στην Πολωνία, στη Ρουμανία και τη Συρία.

Οι τοποθεσίες των κέντρων αντικατοπτρίζουν την έμφαση που δίνεται στο «Yunus Emre» Enstitüsü (Ινστιτούτο «Yunus Emre»), του οποίου τα παραρτήματα βρίσκονται σε 42 χώρες, ενώ διαθέτει 135 συνεργάτες σε 60 χώρες. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, αν και λειτουργεί ένα παράρτημα ανά κράτος του εξωτερικού, στα δυτικά Βαλκάνια τα παραρτήματα είναι περισσότερα ανά κράτος. Στη Βοσνία & Ερζεγοβίνη και στο Κόσοβο υπάρχουν από τρία παραρτήματα, δύο στην Αλβανία και από ένα σε ΠΓΔΜ/Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Μαυροβούνιο.

Η τουρκική γλώσσα και κουλτούρα ως εργαλείο

Η ίδρυση πολυάριθμων παραρτημάτων του ινστιτούτου προσβλέπει στη μετατροπή της τουρκικής γλώσσας και της τουρκικής κουλτούρας σε πολιτισμικό εργαλείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από τον Δεκέμβριο ο γνωστός διεθνολόγος Ιωάννης Μάζης είχε χτυπήσει καμπανάκι στη κυβέρνηση, προχωρώντας δημόσια σε ορισμένες πολύ κρίσιμες παρατηρήσεις. «Τηρώ έναν προβληματισμό, ο οποίος εντείνεται, σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα», είχε πει, εξηγώντας πως «ένα από τα πρώτα κέντρα τα οποία θα ιδρυθούν στην Ελλάδα θα είναι το “Yunus Emre” Institute. Ενα ινστιτούτο το οποίο ήταν πρώην γκιουλενικό ινστιτούτο, το οποίο έχει γίνει ερντογανικό, έχει γνωστές διασυνδέσεις με το βαθύτατο κράτος του Ερντογάν αυτήν τη στιγμή και θα το ανακαλύψετε αν το ψάξετε σε όλα τα σημεία του κόσμου – Αφρική, κεντρική Ασία, Βαλκάνια, όπου η Τουρκία εφαρμόζει το δόγμα του Νταβούτογλου για το τουρκικό στρατηγικό βάθος, το οποίο το χαρακτηρίζει και σαν πολιτισμικό».

Tags
Back to top button