
Αμερικανοί Γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις συζητήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για την έγκριση της πώλησης προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, ανέφερε το Jewish Insider (JI).
Υπάρχουν δύο κύρια επιχειρήματα κατά της πώλησης, τα οποία είχαν ήδη εγκριθεί πριν η πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, η οποία είχε αναστείλει την πώληση στην Τουρκία από το πρόγραμμα Joint Strike Fighter.
Το 2019, η Τουρκία απέκτησε το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-400 παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ, προκαλώντας κυρώσεις του Πενταγώνου.
Ο απόλυτος ψηφιακός έλεγχος στη ζωή μας! Υποχρεωτικές οι δηλώσεις συγκομιδής ελαιοκάρπου από την 1η Οκτωβρίου μέσω gov.gr
Το άλλο βασικό εμπόδιο για την επανεισδοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 , είναι η ύπαρξη αμερικανικών νόμων που διασφαλίζουν το ποιοτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ έναντι των άλλων στρατιωτικών στην περιοχή, που θα μπορούσε να απειληθεί από την απόκτηση του προηγμένου F-35 από ένα τουρκικό κράτος που έχει γίνει αισθητά πιο εχθρικό προς το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.
Το Ισραήλ και η Τουρκία άρχισαν πρόσφατα διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία μηχανισμού μείωσης της έντασης στην Συρία, μετά από αναφορές ότι η Τουρκία επρόκειτο να καταλάβει πολλές βάσεις στη χώρα και, ενδεχομένως, να τις εξοπλίσει με συστήματα S-400.
Στη συνέχεια, το Ισραήλ βομβάρδισε αρκετές από αυτές τις βάσεις, σχεδόν καταστρέφοντας τις.
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκέφτεται να άρει την απαγόρευση της πώλησης μετά από συνομιλία με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τραμπ φέρεται να επιδιώκει μια συμφωνία είτε για την αποσυναρμολόγηση του συστήματος S-400 είτε για τη μεταφορά του σε μια αμερικανική βάση στην Τουρκία.
Εφιαλτικές προβλέψεις για την οικονομία! Το ΙΟΒΕ καταρρίπτει τις ελπίδες για ανάπτυξη – Ο πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές σε αβυσσαλέα τροχιά
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να αναφέρθηκε επίσης στο θέμα και προσπάθησε να πείσει την κυβέρνηση Τραμπ να μην άρει τις κυρώσεις, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.
Η επανεισδοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 «απλώς δεν πρέπει να συμβεί», δήλωσε στο Jewish Insider ο Τζόναθαν Σάντζερ , εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος για την Άμυνα των Δημοκρατιών.
Ο Σάνζερ, ο οποίος επίσης κατέθεσε σε ακρόαση επιτροπής της Βουλής για την Τουρκία τον περασμένο μήνα, τόνισε ότι "Η κυβέρνηση στην Άγκυρα πληροί τα κριτήρια της Αμερικής για να χαρακτηριστεί ως κράτος χορηγός της τρομοκρατίας. Η Χαμάς, το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα είναι μεταξύ των ομάδων που απολαμβάνουν την τουρκική υποστήριξη".
«Εν τω μεταξύ, το έλλειμμα δημοκρατίας στην Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται εν μέσω μιας διευρυνόμενης αυταρχικής αρπαγής της εξουσίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», είπε ο Σάνζερ στο Jewish Insider,
«Με άλλα λόγια, η Τουρκία δεν είναι απλώς ένας αναξιόπιστος σύμμαχος.
Οι πολιτικές της δεν διακρίνονται από τους αντιπάλους μας. Μόνο οι ισχυρότεροι σύμμαχοι της Αμερικής θα πρέπει να επιτρέπονται στο κλαμπ F-35», τόνισε ο ίδιος.
Αυτή τη θέση συμμερίζονται προφανώς αρκετοί Γερουσιαστές, τόσο Δημοκρατικοί όσο και Ρεπουμπλικάνοι.
"Υπό το εχθρικό καθεστώς του Ερντογάν, η Τουρκία έχει επανειλημμένα αποδειχθεί σύμμαχος μόνο κατ' όνομα", δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκας Μπιλιράκης (R-FL) στο Jewish Insider.
«Η κατάφωρη περιφρόνησή της για τους διεθνείς νόμους, οι ενέργειές της που είναι αντίθετες με τα αμερικανικά συμφέροντα σε συνδυασμό με τους στρατιωτικούς δεσμούς του έθνους με τη Ρωσία και τα πυραυλικά συστήματα S-400 και η αυξανόμενη απόκλιση από τα στρατηγικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ είναι ενοχλητικές», κατέληξε ο ίδιος.
Ο βουλευτής Κρις Παππάς (D-NH) σημείωσε ότι ο Ερντογάν «συνεχίζει να απειλεί αξιόπιστους δημοκρατικούς συμμάχους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ».
«Η Τουρκία δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει τα ζητήματα που οδήγησαν στην εκδίωξη της από το πρόγραμμα F-35 πριν από έξι χρόνια, και μέχρι να το πράξει, δεν υπάρχει καμία περίσταση υπό την οποία οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο επανεισδοχής τους ή άρσης των κυρώσεων CAATSA που δικαιωματικά τους επιβλήθηκαν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η εκπρόσωπος Ντίνα Τίτους (D-NV) τόνισε την «αιφνίδια αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου με αεροσκάφη F-16 που παρέχονται από τις ΗΠΑ στην κατοχή της Άγκυρας και τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων της Ελλάδας που σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο».
«Αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη για έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και αποτελεί συνεχή απειλή για την ασφάλεια ενός ζωτικού Ευρωπαίου εταίρου», τόνισε η Γερουσιαστής.
“Η απενεργοποίηση του συστήματος S-400 είναι προϋπόθεση για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα”, υποστήριξε ο γερουσιαστής Μάικ Ράουντ (R-SD):
«Εφόσον έχουν συνάψει συμφωνία για το πού δεν είναι διαθέσιμο το ρωσικό S-400 και είναι κλειδωμένο και μακριά, θα το κοίταζα πολύ προσεκτικά, αλλά είμαι ανοιχτός για συζήτηση», κατέληξε ο ίδιος.
Παρά την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ο Πρόεδρος Τραμπ μίλησε θερμά για τον Ερντογάν και μια συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν χαρακτηρίστηκε θετική.
Ο Φιντάν φέρεται να σηματοδότησε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επενδύσει σε αγορές όπλων αξίας περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων εάν οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις και την απαγόρευση των F-35.
Η ισραηλινή κυβέρνηση βλέπει τον Αμερικανό ΥΠΈΞ Μ. Ρούμπιο ως πιθανό σύμμαχο σε αυτό το ζήτημα εντός της κυβέρνησης και ο Νετανιάχου έθεσε το θέμα πολλές φορές μαζί του τους τελευταίους μήνες.
Η Τουρκία δεν πρόκειται να παραλάβει αεροσκάφη F-35 σύντομα, δηλαδή μέσα στα επόμενα 5-8 χρόνια, ότι και να κάνει με τους ρωσικούς πυραύλους S-400.
Ο λόγος είναι ότι το Ισραήλ θέλει να έχει τον πάνω χέρι με τα δικά του F-35 Adir, τα οποία διασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας, από τις τουρκικές προκλήσεις και στην Συρία πλέον.
Το θέμα για την Ελλάδα είναι ότι οι ελληνικής καταγωγής Γερουσιαστές κάνουν πολύ καλή δουλειά, και η παρουσία τους σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων είναι μια εγγύηση της προώθησης των ελληνικών ζητημάτων στον εκάστοτε πρόεδρο των ΗΠΑ.