Σε καλά «χέρια» είναι η Θρακιώτικη παράδοση, κι αυτό είναι το πόρισμα που προκύπτει από την 4η Πολιτιστική Μαθητιάδα, παραδοσιακών χορών και δρωμένων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για μια ακόμη χρονιά στο θερινό ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, το βράδυ της Κυριακής 11 Ιουνίου, παρουσία πλήθους θεατών.
Πρωταγωνιστές; Ποιοι άλλοι παρά τα παιδιά και κάνουμε λόγο για περισσότερους από 200 μαθητές-χορευτές, προερχόμενους από δέκα δημοτικά σχολεία του νομού Ροδόπης. Οι χορευτές παρουσίασαν χορούς από τη δυτική Θράκη και την ανατολική Ρωμυλία, και αναβίωσαν παραδοσιακά δρώμενα.
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Σε χορούς Δυτικής Θράκης:
-3ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής: γίκνα, συρτός ανατολικής Θράκης, ζωναράδικος δυτικής Θράκης
-1ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής: δεντρίτσι, κουσεφτός, χασαπιά Ανατολικής Θράκης
-Δημοτικό σχολείο Ιάσμου: παρουσίαση του δρώμενου του Άη Γιάννη του Κλήδωνα
-7ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής: πασχαλιάτικος ταπεινός, μπαϊντούσκα, ξεσιρτός,
-Δημοτικό σχολείο Αιγείρου: παρουσίαση δρώμενου «τσακνάκια»
Σε χορούς Ανατολικής Ρωμυλίας:
-6ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής: σφαρλής, μπογδάνος, ζωναράδικος Ανατολικής Ρωμυλίας
-10ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής: παρουσίαση του δρώμενου του γάμου
-4ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής: καστρινός, κυνηγητός, τροϊρω
-5ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής: τρεμουλιαστός, μελίσσω, δάφνω
Η Μαθητιάδα αποτελεί εγχείρημα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης, της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ροδόπης και του Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης. Επομένως, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος των Εβριτών Χρήστος Χατζηπέμου και ο υπεύθυνος της ομάδας φυσικής αγωγής Χρήστος Γατζίδης.
Ο κ. Χατζηπέμου χαρακτηρίζει τη μαθητιάδα ως «το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, με τη συνεργασία πολλών ανθρώπων» και μιλάει για τους στόχους της ως εξής: «Να μπαίνουμε στα σχολεία και να γνωρίσουν τα παιδιά από κοντά την παράδοση, σχηματίζοντας ομάδες παραδοσιακού χορού. Η γνωριμία με την παράδοση της Θράκης δεν περνάει μέσα από το σχολείο, αλλά εναπόκειται στην πρωτοβουλία των καθηγητών. Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε την παράδοση στο σχολείο».
Για τον χορό συμπληρώνει πως πρόκειται για «τον πιο εύκολο τρόπος να προσεγγίσει κανείς την παράδοση. Μακάρι αυτή η πρωτοβουλία να είχε να κάνει και με την ιστορία της Θράκης μέσα στα σχολεία. Ιστορία και παράδοση βαδίζουν χέρι-χέρι.
Καλή η παράδοση, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία μας, ώστε να έχουμε μια καλή εικόνα, για το που βρισκόμαστε σήμερα και το που βαδίζουμε αύριο», ενώ μας δίνει και την είδηση ότι ο σύλλογος βρίσκεται σε συζήτηση με το ΔΠΘ για εξεύρεση τρόπων με τους οποίους η ιστορία της Θράκης θα έχει πιο ενεργό ρόλο στα σχολεία της περιοχής.
Εκεί και ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Μανώλης Ταπατζάς, η προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου, και η εκτελεστική γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Ζωή Κοσμίδου.