Η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτησε σήμερα τον Γιάννη Μπουτάρη. Με χειροκροτήματα και μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του δημαρχιακού μεγάρου της πόλης η πολιτική κηδεία του πρώην δημάρχου, του επιχειρηματία και οινοποιού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών το Σάββατο (9/11).
Ο τελευταίος αποχαιρετισμός τελέστηκε, υπό βροχή, και με τη Φιλαρμονική του Δήμου να αποδίδει τιμές παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κι ενός «κύματος» ανθρώπων από όλους τους χώρους που θέλησαν να του πουν το ύστατο αντίο.
Σύσσωμος ο ελληνικός εβραϊσμός αποχαιρετά τον Γιάννη Μπουτάρη
Στο κλείσιμο της πολιτικής κηδείας ακούστηκε η φωνή του ίδιου του κυρ Γιάννη για τελευταία φορά από την ομιλία του στο TEDxAcademy: «Το θέμα είναι οτιδήποτε κάνετε σε αυτόν τον κόσμο αποφασίστε να το ευχαριστιέστε», ήταν τα λόγια του προς όλους όσοι παρέστησαν στον χώρο.
Κ. Σακελλαροπούλου: «Οι τολμηρές πρωτοβουλίες που πήρε ο Γιάννης Μπουτάρης κατά τη δημαρχία του κατέστησαν τη Θεσσαλονίκη διεθνώς αναγνωρίσιμη»
«Αποχαιρετώ σήμερα έναν ευαίσθητο και χαρισματικό άνθρωπο, έναν σπάνιο οραματιστή, έναν καλό φίλο», τόνισε εμφανώς συγκινημένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην ομιλία που απηύθυνε στην πολιτική κηδεία του Γιάννη Μπουτάρη και σημείωσε ότι «οι τολμηρές πρωτοβουλίες που πήρε κατά τη δημαρχία του, πάντα προσβλέποντας σε συνθέσεις και όχι διαχωρισμούς, κατέστησαν την Θεσσαλονίκη διεθνώς αναγνωρίσιμη».
«Ο Γιάννης Μπουτάρης υπήρξε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ένας αμπελουργός, που με τις ιδέες και το έργο του μετέτρεπε όλους τους τόπους απ’ όπου πέρασε σε εύφορη γη κι έκανε να καρποφορούν όλα τα πράγματα με τα οποία καταπιάστηκε», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Εισήλθε στον δημόσιο βίο σαν ένας ούριος άνεμος, που φύσηξε πάνω από την πόλη παίρνοντας μακριά την εσωστρέφεια, διαλύοντας τις προκαταλήψεις, καταργώντας τη σιωπή. Οι τολμηρές πρωτοβουλίες που πήρε κατά τη δημαρχία του, πάντα προσβλέποντας σε συνθέσεις και όχι διαχωρισμούς, κατέστησαν την Θεσσαλονίκη διεθνώς αναγνωρίσιμη.
Τρυφερός, αυθεντικός, γήινος και οικείος, αγαπήθηκε πολύ από τους συνεργάτες του. Ήταν ο κυρ-Γιάννης, μια πατρική φιγούρα, μια φιλική μορφή, πάντοτε πρόθυμος να συμβουλέψει και να συνδράμει, πάντοτε ικανός να εμπνεύσει με το παράδειγμά του. Η ελληνική οινοποιία, η Νάουσα, το Γιαννακοχώρι, το Νυμφαίο, η Θεσσαλονίκη, του οφείλουν πολλά. Το περιβάλλον, η άγρια πανίδα, η βιοποικιλότητα, άλλα τόσα. Όσοι εργάστηκαν κοντά του, όσοι απόλαυσαν τη φιλία του, ακόμα και όσοι τον αμφισβήτησαν, πάντοτε θα θυμούνται μια γοητευτική προσωπικότητα, με ευρύτητα πνεύματος, ακεραιότητα και ηθική τόλμη. Καλό σου ταξίδι!».
Μητσοτάκης: «Αποχαιρετούμε έναν ζεστό άνθρωπο, ένα σπουδαίο οραματιστή, ένα μεγάλο αιρετικό της εποχής μας»
Στην πολιτική κηδεία του Γιάννη Μπουτάρη βρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ήταν μεταξύ αυτών που εκφώνησε επικήδειο λόγο. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, στάθηκε στην προσφορά του, Γιάννη Μπουτάρη ενώ όπως είπε, «αποτέλεσε πρότυπο όχι μόνο για όσα πέτυχε στο επιχειρείν και στην πολιτική, αλλά κυρίως γιατί ενσάρκωνε τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα της τόλμης και της αυτοπεποίθησης».
Αναλυτικά ο επικήδειος λόγος του πρωθυπουργού:
«Αποχαιρετούμε σήμερα, τον Γιάννη Μπουτάρη, έναν ζεστό άνθρωπο, ένα σπουδαίο οραματιστή, ένα μεγάλο αιρετικό της εποχής μας. όχι με δάκρυα, αλλά με χαμόγελα. Όπως είμαι σίγουρος, ότι θα ήθελε κι εκείνος. Τιμούμε έτσι τη μακρά διαδρομή του που δεν είναι τίποτα άλλο από μια απόδειξη της διαρκούς αναζήτησης, της δύναμης που κρύβει η θέληση και του αποτελέσματος που φέρνει η αφοσίωση. Του απευθύνω το ύστατο χαίρε ως φίλος. Τολμώ να πω και ως θαυμαστής, γιατί αν και συχνά βρεθήκαμε απέναντι, μείναμε πάντα στην ίδια όχθη του διαλόγου. Μέτρο της δημοκρατίας και του πολιτισμού άλλωστε δεν είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε, αυτούς που συμφωνούν μαζί μας, αλλά η στάση μας απέναντι σε όσους μπορούν να διαφωνούν μαζί μας και ενίοτε να μας προκαλούν, με την καλή έννοια. Και ο Κυρ-Γιάννης ήξερε να προκαλεί καλύτερα από τον καθένα,. Γεννημένος εδώ, στη Θεσσαλονίκη το 1942, μεγάλωσε σε μια περίοδο που η πατρίδα πάλευε να επουλώσει τις πληγές του εμφυλίου, γι’ αυτό και η φωνή του έβγαινε μέσα από την ίδια του τη ζωή, όταν μιλούσε για συμφιλίωση. Το ίδιο, όταν αποφάσισε να αποκαταστήσει την ιστορική μνήμη, δίνοντας στην εβραϊκή κοινότητα τη θέση που της αξίζει. Όπως και όταν θέλησε να δώσει τη δική του πνοή στα κοινά, ως δήμαρχος.
Όλοι ξέρουμε τη διαδρομή του, σκέφτομαι, αυτό που αισθανόμουν κάθε φορά που τον συναντούσα, ότι ο Γιάννης Μπουτάρης με τον τρόπο του ενσωμάτωνε την παράδοση στη σύγχρονη εξέλιξη, όχι μόνο ως επιχειρηματίας, αλλά και ως άνθρωπος. Υπήρξε ταυτόχρονα βλάχος, όπως έλεγε, αλλά και κοσμοπολίτης, υπήρξε σαλονικιός, αλλά ταυτόχρονα Ευρωπαίος, υπήρξε ένας οικολόγος μπροστά από την εποχή του μέσα στην πολύβουη πόλη, υπήρξε ένας αιώνιος έφηβος με σκουλαρίκι. Κι αυτές οι πολλές ταυτότητες στο ίδιο πρόσωπο νομίζω δίνουν την ιδανική απάντηση σε όσους αναρωτιούνται στις μέρες μας για τις δήθεν απειλές της πολυπολιτισμικότητας, για τις παλιές αξίες που τάχα χάνονται, ή για τον πατριωτισμό που κάποιοι τον περιορίζουν στο μίσος προς τους άλλους, αντί να τον ανοίγουν στην αγάπη για την Ελλάδα.
Το Γιαννακοχώρι έγινε η πρωτεύουσα της αληθινής σύνθεσης. Σε ευχαριστώ Στέλιο που μου έδωσες την ευκαιρία να το επισκεφτώ, αυτόν τον τόπο που τόσο αγάπησε, μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη, πριν λίγους μήνες. Αυτός είναι και ο λόγος που τον αποκαλώ ευπατρίδη της καθημερινότητας, έχοντας στο μυαλό μου όλες εκείνες τις αρχές που τις μετουσίωνε σε συμπεριφορές της εποχής μας. Έτσι άλλωστε μπόρεσε να μιλήσει όσο λίγοι με τους νέους. Πολύ περισσότερο όταν αυτές είχαν τη βαθιά σφραγίδα και της δικής του νικηφόρας αναμέτρησης με τους δικούς του, προσωπικούς δαίμονες. Ένα μέτωπο και μια πτυχή του βίου του που αξίζουν τον παντοτινό σεβασμό όλων. Η υπερβολή είναι ύβρις, έλεγε και ξανάλεγε και ο μόνος δρόμος για τη λύτρωση περνάει μέσα από την ταπείνωση. Η μεγάλη του κατάκτηση είναι ότι αυτά τα λόγια δεν ακούστηκαν ποτέ ως μια στεγνή συμβουλή, αλλά ήταν μια μεταφορά εμπειρίας με το βάρος και την εμβέλεια μιας εξομολόγησης για την τρωτότητα, ως πηγή δύναμης. Γνωρίζω καλά ότι απεχθανόταν τον όρο πρότυπο, επιμένοντας ότι δεν ήθελε κανείς να του μοιάσει. Κι όμως αποτέλεσε πρότυπο όχι μόνο για όσα πέτυχε στο επιχειρείν και στην πολιτική, αλλά κυρίως γιατί ενσάρκωνε τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα της τόλμης και της αυτοπεποίθησης προσφέροντας στην κοινωνία ένα άρωμα έντονο και ξεχωριστό και μια γεύση ακόμα πιο δυνατή από τα κρασιά του., Καλό ταξίδι φίλε Γιάννη, όλοι σε αποχαιρετούμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη».
Στ. Αγγελούδης: «Ο δήμαρχός μας, ο Γιάννης Μπουτάρης έζησε ελεύθερος- Δε φοβήθηκε ποτέ να συγκρουστεί για τις ιδέες του»
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης εμφανώς συγκινημένος αποχαιρέτησε τον Γιάννη Μπουτάρη, πριν λίγο στον αύλειο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου, όπου έγινε η πολιτική κηδεία του πολιτικού και οινοποιού.
«Ο δήμαρχός μας, ο Γιάννης Μπουτάρης γεννήθηκε και έζησε ελεύθερος. Υπήρξε ένας άνθρωπος που δεν φοβήθηκε ποτέ να συγκρουστεί για τις ιδέες του, για τα πιστεύω του και για την πόλη που αγαπούσε βαθιά, τη δική του Θεσσαλονίκη. Αυθεντικός, γνήσιος, ανατρεπτικός. Ενεργός και ανήσυχος πολίτης μέχρι τέλους. Ο Γιάννης Μπουτάρης έζησε όπως ήθελε, χωρίς συμβιβασμούς, πολλές ζωές, σε μία σχεδόν μυθιστορηματική μυθιστορηματική ζωή.
“Μην κάνεις ετούτο ή το άλλο”, του έλεγαν. “Μη δίνεις στόχο. Μη γίνεσαι θύμα κάθε τόσο της ειλικρίνειας σου”. Εκείνος τους χαμογέλαγε συγκατανευτικά και έπαιρνε με τα δυο του δάχτυλα μόνο ένα ένα τα “Μ” και τα πέταγε μες στο δοχείο των απορριμμάτων. Αυτός ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης, ο επαναστάτης που υμνεί ο Γιάννης Ρίτσος στο ομώνυμο ποίημα του.
Ο ξεχωριστός αυτός άνθρωπος που τόλμησε πράγματα πρωτοποριακά, ανατρεπτικά και ρηξικέλευθα, υπάκουε μόνο στο όραμά του για μια άλλη Θεσσαλονίκη. Μια Θεσσαλονίκη που αντλεί από το πλούσιο παρελθόν της ζωντανή, πολυπολιτισμική, πολύχρωμη, συμπεριληπτική, ανοικτή στον κόσμο. Το όραμά του αυτό έγινε πράξη σε μεγάλο βαθμό. Μπήκαν τίτλοι τέλους στη στασιμότητα. Η Θεσσαλονίκη έπαψε να είναι η πόλη των φαντασμάτων του Μαρκ Μαζάουερ. Συνομίλησε με γενναιότητα για το πρόσφατο παρελθόν της. Είδε ανατροπές στο παρόν και χαμογέλασε στο μέλλον.
Όλα αυτά χάρη στην αύρα, στη δυναμική, στο πείσμα και στην επιμονή του, στην απόφασή του να κοιτάξει μπροστά, χωρίς να μετρήσει ποτέ το πολιτικό και το προσωπικό του κόστος. Δικό του δημιούργημα είναι, μεταξύ άλλων, η Διπλωματία των Πόλεων, που άνοιξε το δρόμο για να μπει και πάλι η Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και την οποία του υποσχόμαστε να τη συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση.
Ο χαρισματικός και αντισυμβατικός Γιάννης Μπουτάρης δεν υπήρξε ποτέ του δήθεν. Δεν κρύφτηκε ποτέ και δεν χάρισε σε κανέναν το δικαίωμα να υποστηρίζει τη γνώμη του, όσο αιρετική και αν φαινόταν, όσες αντιδράσεις ενδεχομένως και αν προκαλούσε. Και αυτό γιατί ήξερε να αφοπλίζει τις τυχόν διαφωνίες, αλλά και να χειρίζεται τις αντιφάσεις του.
Μπήκε στην αυτοδιοίκηση για να προσφέρει. Να δώσει το σήμα για την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης. Όχι για τους τίτλους, ούτε γιατί προσέβλεπε στην πολιτική του ανέλιξη. Γι’ αυτό η μεγάλη αυτοδιοικητική οικογένεια είναι εδώ. Με τους εκπροσώπους της, όλους τους δημάρχους, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, τον πρόεδρο της ΠΕΔ της Κεντρικής Μακεδονίας, τον περιφερειάρχη, για να τιμήσουν τον εκλιπόντα με αισθήματα θλίψης και οδύνης.
Ο Γιάννης επέλεξε συνειδητά να συγκρουστεί με την παρακμή και την εγκατάλειψη, με καθεστηκυίες νοοτροπίες και συμφέροντα, με φαινόμενα που κρατούσαν την πόλη εγκλωβισμένη σε ένα μίζερο αλλά και φοβικό χθες.
Και κέρδισε το στοίχημα. Έδωσε στη Θεσσαλονίκη και ελπίδα και προοπτική.
“Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν χωρίζουμε τους ανθρώπους σε αριστερούς και δεξιούς”, έλεγε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ενότητας ώστε να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις της πόλης. Ένας πραγματικός ευπατρίδης με πλήρη συνείδηση του όρου. Προικισμένος με ένα στυλ που τον έκανε ακαταμάχητο.
Αυθόρμητος αλλά και πραγματικός, με μια εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ, ήξερε με το δικό του τρόπο μοναδικά να γοητεύει και να κερδίζει το συνομιλητή του. Ο ίδιος δεν διεκδίκησε ποτέ, μα ποτέ την αυθεντία. Είχε τη γενναιότητα να παραδέχεται τα λάθη του, να τολμά την αυτοκριτική.
Όπως στο είχα υποσχεθεί την τελευταία φορά, αρκετές μέρες πριν αγαπητέ Γιάννη, στο αγαπημένο σου στέκι.
Η Θεσσαλονίκη δεν γυρίζει πίσω και θα προχωρήσουμε στο δρόμο που έδειξες και θα κλείσουμε τις εκκρεμότητες. Τη μνήμη σου θα την τιμήσουμε με πράξεις. Αποτελεί προσωπική δέσμευση όλων μας πως θα ολοκληρωθούν τα έργα πνοής για τα οποία ονειρεύτηκε και έβαλε τις βάσεις και δεν πρόλαβες να τα δεις.
Το Πάρκο Μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας.
Η ανάπλαση μπαίνει στο σύνολο της Αγίας Σοφίας και το αγαπημένο σου Μουσείο Ολοκαυτώματος.
Είναι υπόσχεσή μας η εξωστρέφεια της πόλης, στην οποία εσύ ξεκλειδώσεις για να παραμείνει σημείο αναφοράς και να οδηγήσει τη Θεσσαλονίκη στην επόμενη μέρα.
Αγαπημένε μας Δήμαρχε, σε ευχαριστούμε για όλα.
Να είσαι βέβαιος πως δεν πρόκειται να αφήσουμε να σβήσει τίποτε από όλα αυτά για τα οποία μόχθησε η Θεσσαλονίκη.
Οι πολίτες της πόλης που τόσο αγάπησες σε αποχαιρετούν με οδύνη, εκτίμηση και σεβασμό. Καλό ταξίδι!».
Πλήθος κόσμου για το «ύστατο χαίρε» στον κυρ Γιάννη
Το «τελευταίο αντίο» στον κυρ Γιάννη είπαν συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, τους αθλητικούς συλλόγους -τόσο του Άρη όσο και του ΠΑΟΚ, εργαζόμενοι σε όλες τις δραστηριότητες από τις οποίες «πέρασε» αλλά και πλήθος κόσμου.
Στις τρεις ώρες που ήταν εκτεθειμένη η σορός, πέρασαν όχι μόνο Θεσσαλονικείς αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών που ήρθαν για να τον αποχαιρετήσουν. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, πέρασε και χαιρέτησε νωρίτερα, όπως επίσης και ο βουλευτής Παύλος Γερουλάνος. Παρόντες στην πολιτική κηδεία ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη και ο γενικός γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης.
Επίσης, παρέστησαν -μεταξύ άλλων- ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και νέος Επίτροπος, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης και ο Αμερικανός γενικός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Τζέρι Ισμαήλ, άλλοι εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ο συντονιστής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παπαγεωργίου, εκπρόσωποι παραγωγικών, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων κ.ά.