Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Η «Σούδα του βορρά» έγινε πραγματικότητα: Στρατηγικό κέντρο του ΝΑΤΟ η Αλεξανδρούπολη

Η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική απόβαση που έγινε ποτέ στη χώρα μας έλαβε χώρα στην Αλεξανδρούπολη, γεγονός που ενισχύει και αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη σπουδαιότητα της στρατηγικής θέσης του λιμένα της πρωτεύουσας του Έβρου.

Παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Χαράλαμπου Λαλούση και του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, οι αμερικανικές δυνάμεις αποβίβασαν από το θηριώδες Ro-Ro Carrier «ARC Independence» στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου πρωτόγνωρη αριθμητικά στρατιωτική δύναμη που παραπέμπει σε… εκστρατεία, για την επιχείρηση Atlantic Resolve 2021, σύμφωνα με το

Παναγιωτόπουλος: Δεν απειλούμε κανέναν, δεν μας αρέσει να απειλούμαστε και παίρνουμε τα μέτρα μας

Την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αλλά και τη συνεχή εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, εξέφρασε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις δυνανότητες των επενδύσεων που ανοίγονται στην ακριτική πόλη, αλλά και στα σημαντικά έργα του λιμένα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες που κατέβαλε για την αναβάθμιση του λιμανιού της πρωτεύουσας του Έβρου. Επιπλέον τόνισε τη σημασία της ανάδειξης της γεωστρατηγικής σημασίας του λιμένα, αλλά τον σπουδαίο ρόλο του Πρέσβη των ΗΠΑ, για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», τόνισε ο υπουργός Άμυνας στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και προς την Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, τα όσα ακούγονται περί επιθετικών διαθέσεων με αφορμή την ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Αλεξανδρούπολης είναι αστειότητες. Δεν μας αρέσει να απειλούμαστε και γι’ αυτό λαμβάνουμε τα μέτρα μας».

Φλώρος: Στρατηγική η σημασία της «Σούδας του βορρά»

Απόλυτα ικανοποιημένος για τη συνεχή εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ εμφανίστηκε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Η Αλεξανδρούπολη, η Σούδα του βορρά όπως την αποκαλώ έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για τις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ο κ. Φλώρος επιπρόσθετα, επεσήμανε την άριστη συνεργασία και τις άψογες σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας στις κοινές ασκήσεις που πραγματοποιούνται.

Τζ. Πάιατ: Κεντρικός άξονας της διμερούς συνεργασίας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Για το πώς βλέπει την Αλεξανδρούπολη, σε μια 5ετία από σήμερα, μίλησε στην κάμερα της ΔΕΛΤΑ Τηλεόρασης ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για το τι πρόκειται να είναι σε πέντε χρόνια υποστήριξε χαρακτηριστικά, ο κ.Πάιατ.

“Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για το πού θα είναι σε πέντε χρόνια από τώρα μια παγκόσμια επιμελητεία. Η παγκόσμιες μεταφορές επιταχύνονται πολύ γρήγορα, ο κόσμος γίνεται όλο και πιο συνδεδεμένος και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σθεναρά αφοσιωμένες στην αποστολή ενός διαδρόμου βορρά-νότου μέσω των τριών C πρωτοβουλία που θα συνδέσει την Αλεξανδρούπολη με τη διαδρομή που οδηγεί στη Βαλτική. Αξιοποιώντας αυτό το λιμάνι, τον αυτοκινητόδρομο, θα υπάρξουν πραγματικές συνδέσεις για να φτάσει κανείς στον ποταμό Δούναβη. Από εκεί στην καρδιά της Γερμανίας αλλά και βόρεια στην περιοχή της Βαλτικής. Θα είναι πολύ συναρπαστικό. Εάν μπορέσουμε να βρούμε τον κατάλληλο συνδυασμό ιδιωτικής διαχείρισης και Τεχνικής Καινοτομίας για την εκμετάλλευση της Στρατηγικής θέσης”.

Την υπερηφάνεια του αναφορικά με όλα όσα λαμβάνουν χώρα στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και την ευγνωμοσύνη του στον Ελληνικό Στρατό, εξέφρασε, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα , Τζέφρι Πάιατ.Όπως τόνισε, για να φθάσει η πρωτεύουσα του Έβρου σε αυτό το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα, εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι σκληρά και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε τη διευρυμένη και μια διευρυμένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, είπε χαρακτηριστικά ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και υπογράμμισε την ισχυρή σύγκλιση αξιών και συμφερόντων μεταξύ της Ελλάδας των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και την κοινή δέσμευση για την ανύψωση αυτής της στρατηγικής σημασίας περιοχής, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής συνεργασίας των 2 χωρών, της ενεργειακής συνεργασίας και τον ρόλο που συνολικά μπορεί να διαδραματίσει η Αλεξανδρούπολη, ως βασικός κόμβος Logistics στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Θέλω επίσης να πω πόσο υπερήφανος είμαι για τις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται εδώ και πόσο ενθουσιασμένος είμαι να δω τι θα καταφέρουν τους επόμενους μήνες καθώς θα μεταφέρουν τα ελικόπτερα τους μέχρι το Βόλο και το Στεφανοβίκειο και θα επωφεληθούν από την ευκαιρία να ασκήσουν στη σκιά του Ολύμπου στο Θρόνο του Δία, την οικοδόμηση της ικανότητας που ήδη λείπει, αλλά και την οικοδόμηση της διαλειτουργικότητάς τους με τους ομολόγους τους του Ελληνικού Στρατού, διότι αυτό είναι που πραγματικά αφορά τη συμμαχία μας”.

Αναφερόμενος στην πορεία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Καβάλας, ο κ. Πάιατ δήλωσε υπερήφανος για τους δύο ισχυρούς, όπως τόνισε, Αμερικανούς πλειοδότες, την BlackSummit και την Quintana, υπογραμμίζοντας πως “αυτές οι αμερικανικές εταιρείες είναι σε αυτή τη διαδικασία για να κερδίσουν, αλλά και για να δημιουργήσουν οικονομικές ευκαιρίες”.

Cue 3 οι αμερικανικές εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης δεν βλέπουν αυτό το λιμάνι μόνο όπως είναι σήμερα αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει για το μέλλον και θέλουν να το αναπτύξουν ως μια βασική πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και πέρα απ’ αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης (FSRU) είναι “ένα σημαντικό παράδειγμα για το πώς η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει πύλη προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ενισχύοντας τη συνεργασία για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας”.

Αναφερόμενος στην πορεία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Καβάλας, ο κ. Πάιατ δήλωσε υπερήφανος για τους δύο ισχυρούς, όπως τόνισε, Αμερικανούς πλειοδότες, την BlackSummit και την Quintana, υπογραμμίζοντας πως “αυτές οι αμερικανικές εταιρείες είναι σε αυτή τη διαδικασία για να κερδίσουν, αλλά και για να δημιουργήσουν οικονομικές ευκαιρίες.

Τα τελευταία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν σημαντικά τη δέσμευσή τους στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, γεγονός που αποδεικνύεται στην πράξη με τις 7 συνολικά επισκέψεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, είπε ο ίδιος και τόνισε πως “κάθε φορά “καλωσορίζουμε ένα νέο ορόσημο ανάπτυξης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας – όχι μόνο στον τομέα της άμυνας. Διότι η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει επίσης ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στους κοινούς στόχους των χωρών μας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής και κλιματικής ασφάλειας και την οικοδόμηση περιφερειακής σταθερότητας”.

Tags
Back to top button